„Media 4 youth – četiri mjeseca volonterske službe“

Novogradiška isksustva Irem, Nazlican, Sare i Gabriele

Udruga gluhih i nagluhih od kolovoza prošle godine provodi svoj prvi EVS projekt ( europska volonterska služba) .Riječ je o projektu naziva "Media 4 youth" koji kroz program Erasmus plus podržava Europska Komisija . U siječnju ove godine, timu udruge kroz  projekt su se pridružile četiri međunarodne volonterke. Ovo su njihove priče o prvih 120  novogradiških dana.   Irem (Turska):

EVS je izvrstan program, ali nažalost nedovoljno prepoznat u Turskoj. Prvi puta sam za europsku volontersku službu čula od prijatelja s faksa i odllučila se prijaviti. Kada je stiglo vrijeme za polazak istovremeno sam bila i uplašena i uzbuđena i nisam znala što me čeka. Po dolasku u Novu Gradišku, upoznale smo mentoricu i supervizoricu koje su nam u prvim danima bile od velike pomoći .Prvi tjedan projekta ispunile su brojne radionice koje su nam pomogle u prilagodbi, a potom i realizacija brojnih zadataka. Jedan od naših zadataka bio je osmisliti radio emisiju za program Unitas web radija i zajednički je pripremiti. Osim toga, zadužene smo i za vođenje svih profila društvenih mreža naše Udruge (Facebook, Twitter, Instagram), pomažemo u organizaciji događaja i radionica, organizirale smo smo interkulturalnu večer na kojoj smo predstavili kulturu i gastronomiju svoje zemlje, a pohađamo i tečaj hrvatskog jezika, te osnova znakovnog jezika uz pomoć članova Udruge-domaćina.Sudjelovali smo na treningu dobrodošlice („On arrival training) i na Mid-term treningu koji je organizirala Nacionalna agencija. Oba sastanka su bila iznimno edukativna i sjajna prilika za susret, ali i razmjenu iskustava s drugim europskim volonterima koji trenutno borave u HrvatskojIzmeđu svih treninga i zadataka uspijevamo pronaći vremena i za putovanja, što je i jedan od najboljih dijelova ovog programa. Do sada smo posjetile Zagreb, Split, Dubrovnik i Beograd. Kada se osvrnem na svoja prethodna 4 mjeseca ,primjećujem kako sam uz EVS puno toga naučila, upoznala brojne drage ljude, hrvatsku kulturu, ali i imala priliku putovati . Stoga svim mladim ljudima preporučujem EVS kao sjajno iskustvo

Nazlican (Turska)

Čini mi se kao da je bilo jučer kada sam stigla, a, eto, već je prošlo 4 mjeseca mog EVS projekta. Razmišljam koliko se  brzo dogodio proces odluke o dolasku ovdje, sve pripreme i sam dolazak, i u odnosu na brojne druge mlade, mislim da sam sretnica, jer EVS se pojavio kao iznimna prilika u mom životu, u pravo vrijeme, nakon što sam diplomirala i razmišljala što i kuda dalje.Sjećam se, kao da je bilo jučer, prvog trenutka po izlasku iz aviona. Bila sam prilično iznenađena što Zagreb ima tako malu zračnu luku, iako sam znala da je Hrvatska mala zemlja. Od prijatelja koji su ranije posjetili vaš glavni grad čula sam da je Zagreb jedan od najljepših europskih gradova. Kada sam izašla iz autobusa bila sam malo zabrinuta, jer prvi sam puta bila tako daleko od kuće. Osim toga, tu je novi jezik, nova kultura za koju prije nikada nisam ni čula.Dočekane smo jako lijepo i prvih tjedan, dva, kroz niz zgodnih radionica, imale smo mogućnosti prilagoditi se. Jedna od najzabavnijih bila je „Potraga za blagom“ koja nam je, itekako olakšala upoznavanju grada i kulture. Naravno i nagrada na kraju je bila prilično slatka. Naš zadatak ovdje je vođenje profila društvenih mreža Udruge te smo se prihvatile tog posla.Osim toga, sudjelovale smo na treningu dobrodošlice u Orahovici i tamo imale priliku susresti se s ostalim volonterima koji su trenutno u Hrvatskoj. Proveli smo tjedan na prelijepom mjestu s jako dragim ljudima. Kako bi obilježile polovinu našeg boravka ovdje, sudjelovale smo u Splitu na „Mid-term“ sastanku. Split je stvarno super mjesto. Grad me totalno osvojio. Ovaj trening je bio prenošenje iskustava. Ljudi koje smo tamo upoznali dolaze iz različitih zemalja i kultura,  s istom svrhom… kako bi bili volonteri.U slobodno vrijeme putujemo, kad god to mogućnosti dopuste. Do sada smo imali priliku istražiti Orahovicu, Osijek, Zagreb, Split, Dubrovnik i Beograd. Najdraži mi je Dubrovnik! Mislim da Game of Thrones ima veliki utjecaj na to. Osjećate se kao da ste u filmskom setu. Naravno još je puno mjesta koje treba istražiti.Ovdje sam 4 mjeseca i već sam stvorila brojne uspomene i stekla prijatelje koje nikad neću zaboraviti. Ako me pitate što Vam EVS može dati rekla bih vam toliko toga: usavršiti strani jezik, povećati samopoštovanje, socijalne vještine, itd. Ako izaberete pravi projekt i mjesto, EVS je možda najbolja prilika u vašem životu.

Sara (Italija)

EVS iskustvo, kao što su nam svi rekli, je putovanje.Malo putovanje u većem putovanju života, naravno.Dakle, prošla su 4 mjeseca, a ja još nisam potpuno shvatila kakvo je ovo iskustvo.Srećom, ovdje sam došla bez ikakvih očekivanja, da ne bi bila razočarana i drago mi je da je tako.U organizaciji koja nam je domaćin, možemo biti kreativni ,ali teško je stvari pokrenuti u tako malom gradu.Iako mislim da ne rastem profesionalno, sjajna stvar u  EVS-u je, mogućnost osobnog razvoja  kroz suočavanje s novim situacijama, novom okolinom, jezikom i kulturom. Zbog svega toga, ponekad se osjećate poput dijeteta koje samostalno mora naučito kako govoriti i hodati.Najveći cilj EVS iskustva je osobni razvoj kroz neformalno obrazovanje, stoga svaki  tjedan odvojim vrijeme kako bih  zapisala vještine koje sam razvila.  To može biti praktično.Zahvalna sam na ovom iskustvu, ali i mogućnosti da stanem i  shvatim što sam sve naučila u svakodnevnim stvarima. Sigurna sam da ću ovu naviku zadržatii nakon završetka projekta!Veselim se svemu onome što, ću kroz EVS tek naučiti, a iskustvo je ovo koje bih preporučila svima!

Gabriela (Italija)

Polazak:kupi kartu; izgubila osobnu; spakiraj sve; otkazan let; jako puno novca; pozdravi obitelj; strašno puno sati na putu; još uvijek uzbuđena.Dolazak:Upoznavanje Sare na zagrebačkom aerodromu; Nova Gradiška noću; Magda, Nina i Jelena nas čekaju; dobrodošle doma; hrvatska obitelj; prvo pivo u Corner pub-u; vikend; obilazak supermarketa; loš engleski.Posao:Dobrodošle u podrum (naš ured); dvije turske volonterke; prve riječi na hrvatskom; lov na blago po gradu; sastanak s mentoricom; radionice; bolest i “posjet” novogradiškoj bolnici; radio emisija“My cup of tea“ na Unitas web radiju; stres; problem u uredu; vođenje društvenih mreža; prigovaranje; mali eventi u Novoj Gradiški; tečaj hrvatskog jezika; teško vrijeme za timski rad.Slobodno vrijeme:Turbo folk glazba; čaj; novi obilasci supermarket; odlične hrvatske večere s mesom; meso; teretana; novi prijatelji; couch surfing; medica; nema više teretane; TV serije; trčanje; voćni mix; ručci s mojom hrvatskom obitelji; kuglanje; trekking.Putovanja:On arrival trening u Orahovici: drugi volonteri, otkrivanje sebe, svoje svrhe, trenutci rekreacije; Natrag u Italiju na par dana: dragi stari čovjek u vlaku, diploma najboljeg prijatelja, obitelj i aperitiv; Osijek; Beograd; Zagreb; Murter; Šibenik; Mid term sastanak u Splitu: novi prijatelji, učenje, inspiracija, radionice, osam sati u busu; Otkrivanje okolice Nove Gradiške: Strmac i Cernik.Na polovici ovog iskustva:Promjene; manji projekti u mislima, nova mentorica, “Zovem se Gabriella, dolazim iz Italije, imam dvadeset dvije godine”; izbor slijedećeg studija, tečaj znakovnog jezika.Jako puno stvari se može dogoditi u četiri mjeseca, veselim se vidjeti sretan kraj.

EVS omogućuje mladim ljudima do 30 godina starosti  život i rad u velikom broju europskih, ali i zemalja svijeta, u trajanju  do godinu dana; potiče njihov osobni i profesionalni razvoj kroz životno vrijedno iskustvo , povećava zapošljivost, te  pruža mogućnost za razvoj interkulturalnih vještina i stjecanje međunarodnih prijateljstava. Cilj projekta „Media 4 youth" je osnaživanje volontera prijenosom znanja  i pružanjem prilike za učenje kroz rad,  u svrhu razvoja digitalnih alata za povećanje zapošljivosti, inkluzije te aktivnog sudjelovanja mladih u društvu.