KORAK U NEŠTO SASVIM NOVO (Ispovijest jednog brucoša)

Rujan je već pokucao na vrata, poslao koju kap kiše, potjerao učenike u školske klupe, a uskoro su i brucoši na redu.

Bliži se početak nove akademske godine i život se za mnoge mlade novogradišćane potpuno mjenja, a kako za njih, tako i za mene. Kako Tom Stoppard kaže, svaki je izlaz ujedno ulaz u nešto drugo. U svakom slučaju, ne smijemo poleći nostalgiji. Strogo je zabranjeno, također, uopće očekivati da ćemo pronaći identičan krug ljudi, jer svako područje krasi određeno stanje uma. Ipak, generalizirati nećemo i iznimke uvijek postoje, ali poanta je rečena. Svi imamo vlastitu percepciju o promjenama koje nas okružuju. Univerzalnog recepta za uspjeh nema, no faktori koji su dakako potrebni svaki mladi čovjek može probuditi u sebi. Pričam o snazi volje, samopouzdanju, ali i snalažljivosti. Jer da bi se postupalo razumno, malo je imati samo razum. 

Grad koji ću za nekoliko tjedana također zvati 'svojim' jest Rijeka. Najkišovitiji grad Hrvatske. Najveća luka Hrvatske ili jednostavno - grad koji teče. Uspoređen s Novom Gradiškom koja broji oko 15. 000 stanovnika, Rijeka se može pohvaliti sa 250. 000 ljudi koji odlučili boraviti baš tamo. Razlika nije malena, ali zato nije ni zastrašujuća.

Kao dijete provincije, odrasla u malome, naviknuta na određeno okruženje, na skromna mjesta gdje sam provodila bezbrižne srednjoškolske dane i noći, očekivano je da osjećam nekakvu vrst nelagode ili pak straha. Ipak, osjećam se sasvim drukčije. Ponaosobno je to, kako čovjek doživljava izazove i promjene, a što se mene tiče, objeručke ih prihvaćam. Drugo okruženje označava nova poznanstva, iskustva, uspone, padove, a time postaje još jednim krojačem uspomena u nizu. Pronaći ljude koji misle izvan margina koje su društveno nadmetnute također je nešto čemu pridajem zadovoljstvo uoči svog odlaska.

Postati samostalna, odgovorna osoba, valjda je ovo sada prvi korak k tome. Jesam li spremna? Ma tko ikada zna jeli spreman. Valja sve pratiti po instinktu. Dobro će se dobrim pokazati, loše lošim, a karma će odraditi svoj dio. Ne trebamo promjene gledati bojažljivo, nesigurno. Mi biramo biti dio nečega ili odstupiti iz mase. Prihvatiti stvari kakve jesu ili se odlučiti na novi životni potez.

Na kraju krajeva, mi smo ti koji si krojimo put, a s njime i vlastitu sreću.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner