Izvanredna izborna skupština ogranka MH Nova Gradiška - predsjednica prof. Vjekoslava Bagarić

Novogradiški ogranak Matice Hrvatske dobio je novo vodstvo, tri profesorice hrvatskog jezika i književnosti.

Na Izvanrednoj izbornoj skupštini održanoj 14. lipnja jednoglasno su izabrane: za predsjednicu Vjekoslava Bagarić, za njezinu zamjenicu Ljiljana Ptačnik, ravnateljica Gimnazije, a za tajnicu Morana Plavac.

Razlog održavanju izvanredne izborne Skupštine je nedavna smrt dugogodišnjeg predsjednika prof. Josipa Ostića, kojemu su matičari i na ovom skupu odali počast minutom šutnje.

Skupštinu je vodio Miroslav Prpić, a kao gost bio joj je nazočan i Stjepan Sučić, potpredsjednik središnjice Matice Hrvatske zadužen za njezine ogranke.

– Za mene je ovo časna i obvezujuća dužnost i ponos”, rekla je prof. Bagarić, dosadašnja potpredsjednica Matice u NG. Također je dodala kako nikada nije ni sanjala da bi mogla obavljati ovu dužnost te kako je imala odličnu suradnju s iznenada preminulim prof. Ostićem. Dugogodišnji je član i vrijedan radnik u novogradiškom Ogranku. Naglasila je kako je vođenje Matice za nju veliki izazov, a zadatak kojega si je postavila-privući mlade.

– Jezik je izraz ili oznaka nacionalnosti. Dakle, jezik jednako narod. Ako nema jezika nema ni naroda, ako nema naroda nema ni jezika. I uvijek sam svoje učenike  osvješćivala  u tom pravcu da je naš jezik, hrvatski izraz najjači izraz domoljublja. Snaži, jača! Na hrvatskom jeziku govorimo, mislimo, pozdravljamo, pjevamo, ponosimo se i nekako imam osjećaj da su učenici shvatili bit, suštinu toga što im želim prenijeti povezujući to naravno s hrvatskom kulturom, poviješću, književnošću, uvijek cijeneći ostale jezike i ostale narode, ali tvoj jezik je tvoj jezik ", istaknula je prof. Bagarić uz Preradovićeve stihove:"Ljubi si ga rode iznad svega, za njeg' živi, umiraj za njega,...!"

O zadacima Matice u vremenu koje je pred novogradiškim Ogrankom prof. Ljiljana Ptačnik, zamjenica predsjednice istaknula je: “To je osnažiti djelovanje MH u Novoj Gradiški, pomladiti ju, promicati temeljne ideje Matice Hrvatske među mladim ljudima da oni doista shvate da je Matica nešto što je, ne samo naše, nego svih nas, pa onda i njihovo i na taj način vjerujem da će to biti jedna dobra budućnost ovoga Ogranka”.

Za članove predsjedništva ogranka Matice Hrvatske izabrani su Ivan Mikić i prof. Morana Plavac, koja je ujedno izabrana i za tajnicu. ”Kako proučavam naše Ilirce, 19. st., našeg Gaja i naše mladiće koji su prvu Maticu Ilirsku započeli, a onda se razvila u MH, to je tema moga rada, moga proučavanja, zapravo vidim da je nekako prirodan slijed svega toga biti članom MH, sada i tajnicom. Imam osjećaj nakon svega da je to zapravo tako trebalo biti”, naglasila nam je, među ostalim, prof. Plavac te dodala kako joj je ova funkcija veliki izazov, ali i čast, ponos i obveza te na neki način vraćanje duga pokojnom prof. Ostiću koji je to od nje i očekivao.

Rad ovoga Ogranka podržao je potpredsjednik MH Stjepan Sučić istaknuvši kako je potrebno baš u ovim teškim vremenima istinski raditi upravo s mladima i na taj način ih osvijestiti da imamo samo jednu domovinu i samo jedan materinji jezik i kulturu. A kako su mladi ljudi budućnost domovine, tako su budućnost i Matice.

Novogradiški ogranak  tradicionalno će 28. lipnja dodijeliti knjige najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola novogradiškog kraja, predstaviti novi Godišnjak, o čemu brine Miroslav Pripić, jedan od urednika, a kako je najavila prof. Bagarić bit će obilježena i 50. obljetnica Dekleracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika.

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner

AEM-logo-banner