SARMIJADA I PROVIJADA 2015 - ekipa iz Industrijsko-obrtničke škole iz Nove Gradiške ponovo najbolja (foto)

 

 U organizaciji Restorana s prenočištem „Slavonski biser“ , Turističke zajednice grada Nova Gradiška i  Udruge čuvara pučke kulturne baštine „Tkanica iz Nove Gradiške   održana je tradicionalna peta po redu  „Sarmijada i provijada 2015.“

Prva „Sarmijada i provijada“ održana je  20.ožujka 2010. godine., nakon uspješnih   održavanja ove Manifestacije jedinstvene u Hrvatskoj i ova peta po redu Manifestacija održana je u vrlo dobroj atmosferi i veselom ozračju.   Cilj ove manifestacije je, u gastro ponudi našeg grada,  osigurati dostojno mjesto sarmi i provi kao tradicionalnim jelima Slavonije. Isto tako , želja nam je i obogatiti  turističku ponudu i doprinijeti povećanju broja gastro manifestacija na novogradiškom kraju. Uz mnogobrojne goste ovogodišnjem proglašenju najboljih prisustvovali su i Gradonačelnik,  Željko Bigović te njegova zamjenica za društvene djelatnosti Ljiljana Lukaćević. 

Ovogodišnja „Sarmijada i provijada“  započela je okupljanjem prijavljenih ekipa u pansionu „Slavonski biser“, s početkom u 14.00 sati. Natjecanje je proteklo u dobrom raspoloženju uz pjesmu ali i uz prezentaciju tradicijskih  specijatiteta kontinentalnog dijela Hrvatske,   te su ljubitelji dobrog jela i pića mogli uživati u svim okusima i mirisima tradicijske gastronomije . Ovogodišnja prosudbena komisija ponovo je imala težak ali ukusan zadatak, odabrati  po tri najbolje pripremljene sarme i prove što su i učinili odabravši između deset prijavljenih ekipa iz Vrbovca, Banove Jaruge, Krapja, Sunje, Bukovlja, Bebrine, Požege, Grabarja, Vrbja i Nove Gradiške.

Ovogodišnji pobjednici u spravljanju Sarme

Prvonagrađeni u kategoriji Sarme: Ekipa IOŠ Nova Gradiška


Prvonagrađeni u kategoriji Pove: Ekipa KUD „Banova Jaruga“ IZ Banove Jaruge

Po ocjenama peteročlane prosudbene komisije najbolje su ocjene dobile ekipe u kategoriji "SARMA":1.mjesto osvojila je ekipa Industrijsko-obrtničke škole iz  Nove Gradiške 2. mjesto: KUD „Sunjanka“ iz  Sunje3. mjesto: Vranovke“  iz  Vranovaca - Bukovlja, dok u kategoriji PROVA: 1. mjesto osvojila je ekipa KUD „Banova Jaruga“ Iz Banove Jaruge2. mjesto: Udruga „Kraplani“  iz Krapja3. mjesto: KUD „Bebrinka“  iz Bebrine 

Za sve natjecatelje , prilikom proglašenja pobjednika, organizator je  osigurao i primjerene nagrade.

Ponovo su se organizatori ove jedinstvene manifestacije  potrudili i lijepo ugostili sve prisutne ali i poveli su računa o tome da se svi skupa i lijepo zabave uz pjesmu i ples uz dobru tamburašku glazbu.