Svjetski dan zaštite životinja

Današnji datum  posvećen je svim životinjama oko nas koji zajedno sa ljudima i biljkama naš planet Zemlju čine jedinstvenom.

 

Svjetski dan zaštite životinja, obilježava se svake godine 4. listopada. Prvi put počeo se obilježavati 1931. godine u Firenci, a njegov je cilj bio upozoriti na položaj ugroženih životinja. Od tada do danas obilježava se u svim zemljama. 

Udruge za zaštitu životinja globalno obilježavaju taj dan kako bi povećala svijest o problemima životinja te potakle ljude na razmišljanje o tome kako se odnose prema životinjama.

Ovog dana  sve organizacije za zaštitu životinja i svi azili za životinje u svijetu otvaraju svoja vrata za posjete, organiziraju informativno-edukacijske štandove, radionice, razne vrste edukacija, grupna druženja, prikupljanje donacija i razne druge aktivnosti.

 Kika Ziva Astor

Ove aktivnosti  trebaju nas podsjetiti  da su životinje ravnopravni stanovnici naše planete sa kojima djelimo svoj život na njoj, da one imaju jednako pravo na život kao i mi i da životinje kao i ljudi, osjećaju bol, patnju, strah i stres.

Centralna ideja ovog dana postalo je isticanje važnosti ostalih životinjskih vrsta s kojima čovjek dijeli planet, onih životinja koje su sve češće žrtve čovjekove sebičnosti, sadizma i nasilja. 

S obzirom na sve, obrazovanjem i javnim aktivnostima boraca za zaštitu životinja nastoji se stvoriti nova kultura poštovanja i senzibilnosti, koju gaji sve više ljudi u skladu sa svojim mogućnostima, čime bi ovaj svijet postao pravedniji za sve koji u njemu žive.

Po podatcima svjetskih organizacija, svaki dan nestanu stotine životinjskih vrsta, a najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi, a životinje uglavnom ugrožava čovjek.
U svijetu je poznato oko 1,8 miliona životinjskih vrsta, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više.

Milijarde životinja godišnje se ubijaju zbog hrane, većina se uzgaja na industrijskim farmama gdje cijeli kratki život žive u lošim uvjetima. Miliuni divljih životinja se ranjavaju, progone i ubijaju, zarobljavaju u lovu, istrebljuju, bivaju predmetom trgovine na crnom tržistu, za potrebe proizvodnje krzna.

Ogroman broj kućnih ljubimaca pati i umire odbačen na ulicama ili u prepunim azilima. Samo u Europi preko 35.000 životinja godišnje strada u mukama u besmislenim eksperimentima.

Današnji datum je posvećen svim životinjama oko nas koji zajedno sa ljudima i biljkama planet Zemlju čine jedinstvenom.

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner

AEM-logo-banner