Prva Smotra folklora KUD-a Mala

Kulturno umjetnička društva "Tkanica" Okučani, "Starča" Gornji Bogićevci, "Podvinje" i FA mladih NG nastupili su 15. prosinca na prvoj Smotri folklora u organizaciji KUD-a Mala Nova Gardiška.

Bio je to poklon jednog od najmlađih društava novogradiškoga kraja svim ljudima dobre volje u ove predblagdanske dane, a među nazočnima u publici su bili i magistra Ljiljana Lukačević, koja je KUD-u Mala dala svesrdnu potporu pri osnivanju prije četiri godine, kao i načelnik PU BPŽ Antun Valić te načelnik PP NG Marin Marjanović.

Smotru su otvorili najmlađi, članovi KUD-a domaćina spletom Slavonije, a potom je mješovita pjevačka skupna, koja djeluje od prošle godine, podarila dvije tradicijske pjesme, "Čula jesam da se dragi ženi" (počimalja Nada Despotović) i spletom "Oj Savice", "Savo vodo" i "Livadica okolo jasenje" (počimalja Slavica Keller).Pjesme i igre Hrvata Bunjevaca, dostojanstevno i ponsono izveli su članovi folklorne sekcije odraslih KUD-a Mala i za to su nagrađeni velikim pljeskom. Bogatstvo slavonskog glazbenog izričaja donijeli su i gosti iz Podvinja, mješovita pjevačka skupina i tamburaši KUD-a "Podvinje" izvedbom balada, svatovca i spletom pjesama pod nazivom "Sa slavonskih sokaka". Uslijedio je nastup izvorne skupine KUD-a "Starča" Gornji Bogićevci s izvedbom izvornih pjesama i plesova bogićevljanskog kraja, počimalja je bila Gina Peterle, koja i vodi izvornu skupinu.

 

Folklorni ansambl mladih Nova Gradiška oduševio je koreografijom Posavine, kako živopisnim nošnjama, tako i pjesmom i plesom, a potom su odličnom izvedbom "šaljivog Banata" publiku zabavili i nasmijali  članovi KUD-a "Tkanica" iz Okučana. Smotru su zaključili domaćini i to Pjevačka skupina starogradskom pjesmom "Oj oblaci" zabilježenom početkom 1960. godine, te domoljubnom "Jedna je Hrvatska" (počimalja Slavica Keller) koju s njima u glas pjevali i svi u publici. Predsjednica KUD-a Mala Melinda Škramić zahvalila je svim sudionicima i uručenjem Zahvalnica, kao i svima koji su dolaskom podržali rad ovog vrijednog Društva. Posebnu je zahvalu i ovoga puta uputila Zrinki Grgić, predsjednici KUD-a "Tkanica" za nesebičnu pomoć kod osnivanja KUD-a Mala, a svim društvima na spremnosti da "uskoče" kada nedostaju nošnje ili tamburaši.

KUD

Bila je to zaista prekrasna večer u čast  naše bogate tradicijske kulturne baštine, a ovim putem čestitamo i organizatorima i sudionicima koji su u zajedništvu druženje uz pjesmu i ples i nastavili.