15. lipnja obilježava se Svjetski dan vjetra

Tim povodom Obnovljivi izvori energije Hrvatske organiziraju Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem “Dani dobroga vjetra“, te posjet vjetroelektrani Glunča.

Cilj je upoznati javnost s prednostima iskorištavanja energije vjetra i načinima rada vjetroagregata te potaknuti korištenje energije vjetra kao ekološkog i obnovljivog izvora energije. Ovo je prvi znanstveno-stručni skup kojem je u fokusu razvoj i budućnost sustava dobivanja energije iz vjetra, a njegovu važnost prepoznali surelevantni stručnjaci iz područja energetike i obnovljivih izvora energijekoji će svojim izlaganjima i panel raspravama sudjelovati u programu, kao iministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, koji to potvrđuje svojim dolaskom i obraćanjem sudionicima. 

Međunarodna energetska agencija predviđa da će do 2040. godinedvije trećine globalnih ulaganja u energetici i 80% novoinstalirane snage biti iz područja obnovljivih izvora energije, a vjetroelektrane postati vodeći izvor električne energije u EU u ranim 2030.-tima. Unatoč velikom potencijalu, Hrvatska je u raskoraku s globalnim energetskim trendovima. Na ovom skupu ćemo obraditi neke od ključnih tema koje su nužne zarevitalizaciju i tranziciju energetskog sektora i osiguranje hrvatske energetske budućnosti kroz proizvodnju energije iz vlastitih prirodnih resursa.

Zašto smo za održavanje “Dana dobroga vjetra” odabrali baš šibensko područje - otkrit ćete u pozivu koji prilažemo. Koga ćete sve, i o kojim temama, moći čuti na znanstveno-stručnom skupu - pogledajte u priloženom programu

Naša je vizija kreiranje bolje energetske budućnosti Hrvatske. U tome nam vi, novinari, možete puno pomoći - jer širenje informacije vodi do edukacije koja je nužan temelj za kreiranje energetske strategije. Danas se kroz projekte iz obnovljivih izvora Hrvatske proizvodi 16% energije koju koristimo, veliki dio od toga dolazi iz vjetroelektrana, a time je uvoz smanjen za milijardu kuna godišnje.   

Snaga vjetra je ogromna, kao i mogućnost da preoblikuje naš energetski sustav, potakne energetsku neovisnost i rast gospodarstva. Koliko ćemo taj potencijal iskoristiti, ovisi o svima nama. I zato Vas pozivamo da nam se pridružite na “Danima dobroga vjetra”. Svoj dolazak potvrdite u odgovoru na ovaj mail ili na broj telefona:  091 30 62 724.

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner