Otvoren 4. Festival kave i slavonskih kolača

Povijest i tradicija oživjele su i ove godine 11. kolovoza, četvrti puta za redom u Novoj Gradiški.

Slavonskim mirisima i okusima domaćih kolača te sljubljeni s omiljenim napitkom - kavom, ponudili dobro druženje uz čašicu razgovora i odličnog raspoloženja, a za pjesmu, svirku i ples pobrinuli su se najstariji i najmlađi - Udruga umirovljenika grada NG pod ravnanjem Julijane Žirovčić i Folklorni ansambl mladih pod vodstvom Veronike Terzić.

 U organizaciji Turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Grada te u suradnji s vlasnicima novogradiških ugostiteljskih objekata, ovogodišnji Festival kave i slavonskih kolača potrajat će do 15. kolovoza, a njime su ujedno počeli i sadržaji ovogodišnjeg 23. NG glazbenog ljeta.

Prvoga dana Festivala sve je počelo u Hotelu "Kralj Tomislav" gdje su uz fine tradicijske kolače, koje je pripremio obrt "Mađarica", inače sudionik i potpora od prvoga dana, domaćini ponudili kavu "carica Marija Terezija". Naime, u susjedstvu hotela je i barokni biser našega Grada, crkvica sv. Terezije Avilske čiju je gradnju odobrila baš spomenuta carica. Ova crkva, podsjetimo, prva je zidana građevina u Novoj Gradiški i jedan je od simbola Grada, njegove zastave, kao i spomenute manifestacije NG glazbeno ljeto. A upravo na tom mjestu gdje je počela izgradnja Grada, okupljenima se obratila Dinka Matijević, direktorica TZ i među ostalim istaknula: "Moram priznati da je ova manifestacija po mnogo čemu posebna zbog toga što ima višestruki značaj: objedinjuje i međusobnu suradnju naših ugostitelja, njihovu gastronomsku ponudu, ali i našu tradiciju i folklor kojega nam priređuju naše Kulturno umjetničke udruge, a i crtice o znamenitim osobama iz novogradiške povijesti po kojima su i kave u našim ugostiteljskim objektima dobile naziv. Svega ovoga ne bi bilo da nema dragih ljudi kojima sam i sada okružena, prije svega Grada Nova Gradiška i njihove potpore. Ove godine u suorganizaciji s TZ je i Udruženje obrtnika grada NG, a potporu je uvelike dao ovdje nazočan predsjednik Tomislav Šimić pa se ovom prigodom i njemu zahvaljujem. Poseban pozdrav i zahvala vlasnicima ugostiteljskih objekata koji su se spremno odazvali i ovogodišnjem Festivalu kave i slavonskih kolača, a to su, u ime domaćina Hotela i kavane "Kruna" obitelj Matijašević, potom Marko Mokrović (Caffe bar "IN"-kava "Karlo Dieneš"), Suzana i Mato Kajtazi (Cake bar "Malina"-kava "Josip Pintarić-Puco"), Viktorijo i Manuela Brdar (kavana "Exit"-kava "Ivo Kramarić") i Mirko Goreta (Corner pub-kava "dr. sc. Branko Tomić)", kao i za kolače po kojima je manifestacija dobila i naziv Emici Ivković (obrt "Mađarica")."

Zahvalu je direktorica Matijević uputila i članovima Udruge umirovljenika i FA mladih, koji su otvorenje, ovoga sada već tradicionalnoga Festivala i oplemenili, ali i uljepšali i razveselili kako građane NG tako i njihove goste. Uz pjesmu i ples došli su do spomenutih ugostiteljskih objekata i štandova uređenih u slavonskom štihu na kojima su ponuđeni domaći kolači, "povjesne" kave, ali i odlična slavonska kapljica. Prolazeći Ulicom Slavonskih graničara u živopisnim narodnim nošnjama uz pjesmu i zvuk tambure doprinijeli su, kako raspoloženju mnogih koji su subotnje prijepodne proveli u gradu, tako i bogatstvu i atraktivnosti ukupnih turističkih sadržaja.

Manifestaciju je otvorio Borislav Vidošić, zamjenik novogradiškog gradonačelnika i među ostalim naglasio: "Uz to što vam prenosim pozdrave gradonačelnika Vinka Grgića želim se zahvaliti Dinki i svima onima koji su osmislili i organizirali po četvrti puta ovu manifestaciju. Drago mi je da su svi ugostitelji koji su od prve godine prihvatili sudjelovanje i dalje s nama u ovoj lijepoj priči, a vidim, što me raduje, da ova manifestacija polako, ali sigurno postaje tradicionalna. Zahvaljujem ovom prilikom i obrtu "Mađarica" koji nam osigurava domaće slavonske kolače, kao i našim dragim umirovljenicima i FA mladih."

Prema programu Festivala kave i slavonskih kolača poslije otvorenja u svim spomenutim ugostiteljskim objektima moći ćete uživati i u posebnim večernjim programima koje organiziraju, kao i u ovim finim slasticama.

 4. Festival kave i slavonskih kolača

Već sutra 12. kolovoza u ljetnom vrtu kavane "Exit" u 20 sati počinju glazbeni sadržaji 23. NG glazbenog ljeta, a riječ je o koncertu pod zvijezdama- U ljetnu večer. Nastupit će profesori i učenici srednjih glazbenih škola i Glazbenih akademija.