Novogradiške Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatske lige protiv raka zajedno u preventivi zloćudnih bolesti

Hrvatski liječnički zbor Podružnica NG i Hrvatska liga protiv raka Podružnica " Dr. Zorislav Slović" Nova Gradiška organizirali su 29. studenoga stručno predavanje vezano za genetsko nasljeđe raka dojke i jajnika te mogućnosti testiranja. Ujedno je riječi bilo i o važnosti djelovanja Hrvatske lige protiv raka kako na nacionalnoj tako i na lokalnoj razini.

U prostoru Hrvatskog liječničkog zbora u Općoj bolnici Nova Gradiška poslije pozdravnih riječi dr.Slavice Konjević Pernar, predsjednice Liječničkog zbora i Tereze Grgić, predsjednice novogradiške Lige, predavanje je održala dr. sc. Sonja Levant iz Instituta "Ruđer Bošković". Prezentirala je podatke dosadašnjih istraživanja kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, pojašnjavajući kako će u budućnosti sve to doprinijeti otkrivanju uzroka pojavnosti zloćudnih bolesti. Također je naglasila kako su ta istraživanja i rezultati do kojih se došlo potvrdili kako se može preventivno djelovati upravo genetičkim testiranjem na nasljedni rak dojke i jajnika. U Hrvatskoj to testiranje pokriva HZZO, naravno prema određenim kriterijima i preporuci liječnika. Ako ga bilo koja osoba želi samoinicijativno obaviti cijena takvog testiranja je 7.000 kn.

Mogućnost genetičkog testiranja na nasljedni rak dojke i jajnika pozdravila je, naravno i struka,a kako nam je, među ostalim, istaknuo dr. Kristijan Matković specijalist opće i subspecijalist plastične kirurgije, svaki oblik preventive je dobrodošao. Naglasio je dobrobit Nacionalnih programa za suzbijanje karcinoma i potrebu odazivanja na preventivne preglede po pozivu, jer, kako je rekao, kada se bolest na vrijeme dijagnosticira, odnosno u ranom stadiju, mogućnost izlječenja je veća.

Inače mnoge pacijentice sa šireg novogradiškog područja koje se liječe od bolesti dojke odlaze u požešku bolnicu u kojoj su stručnu pomoć zatražile kod dr. Josipa Fajdića i koji je dugogodišnjim radom i znanjem spasio mnoge živote. Po njegovom odlsaku u mirovinu na ovom zdravstvenom polju nastavio je rad dr. Kristjan Matković. S obzirom na veliki postotak pacijentica koje i dalje dolaze u Požegu u ambulantu za bolesti dojke omogućeno je da ambulantni dio liječenja obave i u Općoj bolnici Nova Gradiška. Ambulanta radi jedanput tjedno, a na pregled se čeka, prema riječima dr. Matkovića, najviše tjedan do dva što je za ovu bolest jako važno.

Stručnom predavanju bile su nazočne i prve dame Hrvatske lige protiv raka, dopredsjednica magistra Ivanka Špalj, stručna tajnica prof. Iva Pašalić, kao i prof. dr. Davorin Đanić, v.d. predsjednika Županijska liga SB, dr. Josip Fajdić Županijska liga Požega i diplomanti Medicinskog fakulteta, kao i brojni članovi HLZ-a

S djelovanjem i značenjem Hrvatske lige protiv raka ukratko je izvjestila magistra Ivanka Špalj dopredsjednica Lige i među ostalim naglasila kako na području RH Liga ima 33 Podružnice koje jako dobro rade.

 

- Rade jedan važan posao, a to je prevencija svih vrsta tumora. Županijska liga protiv raka obilježila je 50. godina djelovanja zajedno s Institutom za tumore kojega je i osnovala. Upravo je Liga utemeljila hrvatsku onkologiju. U to vrijeme 1966. godine je osnovana Hrvatska liga protiv raka i tada je grad Zagreb dodijelio Ligi jednu općinsku zgradu koju je ona preuredila u Središnji institut za tumore i na taj način je dala temelje hrvatske onkologije. I usudila bih se reći kako Liga svih ovih godina djeluje uspješno, a lijepo je dijeliti radost sa slavljenicima i sa uspješnima- naglasila je Ivanka Špalj.

Predsjednica novogradiške Lige protiv raka Tereza Grgić zahvalila je svima na odazivu i sudjelovanju na ovom predavanju, kao i doprinosu radu Lige. U povodu 50. godišnjice uručila je tim povodom tiskanu Monografiju Županijske lige i zlatnu medalju za doprinos radu Lige kao i suradnju Hrvatskom liječničkom zboru Nova Gradiška, a primila ih je dr. Slavica Konjević Pernar. Također su ih primili i dosadašnji predsjednici novogradiške Lige doc. dr. Zoran Jukić i dr. Dražen Oršulić, potom dr. Josip Fajdić, koji je tijekom svoga liječničkoga staža pomogao mnogim pacijenticama i s novogradiškoga područja te dr. Ilija Bagarić patolog iz Požege, koji je, prema riječima Tereze Grgić itekako znanjem i iskustvom pomogao razvoju citologije i patologije u Općoj bolnici NG. Na iznimno velikom i vrijednom radu novogradiške Lige protiv raka osobno su se Terezi Grgić zahvalili dr. Davorin Đanić, v.d. predsjednika Županijske lige Slavonski Brod, doc. dr. Zoran Jukić, dr. Dražen Oršulić, kao i predsjednica Liječničkog zbora u Novoj Gradiški dr. Slavica Konjević Pernar.

DSCN3124

DSCN3125

DSCN3126

DSCN3127

DSCN3129

DSCN3132

DSCN3133

DSCN3134

DSCN3135

DSCN3142

DSCN3144

DSCN3145

DSCN3150

DSCN3151

DSCN3152

DSCN3153

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner