Međunarodni turnir rukometnih veterana posvećen Ivi Petranoviću

Mnogi ljudi su tijekom života svojoj zajednici i Gradu dali dio sebe, svoga znanja, talenata i ostavili neizbrisiv trag. Jedan od njih je Ivo Petranović, sportaš, sportski djelatnik, doajen novogradiškog sportskog novinarstva i kroničar novogradiškog sporta.

Njemu u čast novogradiška Udruga rukometnih veterana uz Grad i Turističku zajednicu organizira Turnir koji će se ove godine dogoditi 25. i 26. siječnja u sportskoj dvorani ETŠ i ekonomske škole.

Vrijedno je podsjetiti se ovom prigodom na dragog nam prijatelja, suradnika, učitelja Ivu Petranovića, koji je zapravo i dalje s nama.

Uvijek vedar, optimističan, nasmijan, vrijedno je radio na promociji rukometa, ali i sporta u cjelini, posvećen mladima kojima je uz sportski način života prenosio i istinske ljudske vrijednosti. Grad mu se odužio ŠRC koji nosi njegovo ime, kao i ulica koja od Gajeve vodi do toga Centra.

Iako je turnir, koji se igrao u čast Ive Petranovića, u početku nosio ime „Sv. Vinko“ od 2014. godine nosi naziv „In memoriam Ivo Petranović“.

Turnir je tada službeno otvorila Zdenka Petranović, supruga pokojnog Ive Petranovića, a ekipe koje su tada odmjerile snage bile su iz Križevaca, Vinkovaca, Slavonskog Broda, Našica, Starog Petrovog Sela i Nove Gradiške. U ženskoj konkurenciji sudjelovale su ekipa veteranki iz Kočevja (Slovenija), Osijeka i domaćin, veteranke „Slavonke“ Nova Gradiška.

IVO PETRANOVIĆ, rođen je u Novoj Gradiški 24. veljače 1934. godine, a peminuo je 9. siječnja,  2013. u 79. godini. U sportu je od 1947. godine kao aktivni sportaš, nogometaš i atletičar, a 1950. i Hazenaš. Uz profesore Martinića i Bašića osnovao je prvi rukometni klub u Novoj Gradiški i ovom dijelu Hrvatske. Postaje pomoćni trener rukometašica. Trenerski ispit polaže 1952. godine i punih deset godina radi u Klubu kao prvi trener.

Već 1953. godine kao trener novogradiških rukometašica osvaja naslov prvaka Hrvatske i tadašnje Jugoslavije. I narednih devet godina trener je prvoligaške ekipe “Slavonke”, a 1962. i 1963. godine trener je državne ženske rukometne reprezentacije.

Od 1963. do 1968. je trener novogradiških rukometaša. Od 1968. godine se u cijelosti posvećuje zvanju rukometnog suca koje je stekao 1953. Pet godina kasnije postaje republički, a 1969. i savezni sudac. Punih 12 godina je sudac saveznih liga. Godine 1975. polaže ispit za saveznog kontrolora i do 1990. obavlja u kontinuitetu dužnost saveznog kontrolora i delegata u svim saveznim ligama.

Više je mandata bio član Stručnog savjeta, Izvršnog odbora i raznih Povjerenstava Hrvatskog rukometnog saveza i bivše države. Prošao je bezbroj kampova i tzv. škola rukometa, na desetke tečajeva, najprije kao slušatelj, a potom kao predavač u zemlji i inozemstvu. Sudionik je velikih europskih i svjetskih priredbi. Za nagradu, kao promatrač ili novinar bio je na 3 Olimpijade i 5 svjetskih rukometnih prvenstava. Nositelj je brojnih sportskih nagrada i priznanja. Najznačajnija su “Majska nagrada fizičke kulture Hrvatske” (1970.), “Trofej saveza za fizičku kulturu Republike Hrvatske” (1987.). Prvi je dobitnik “Nagrade grada Nova Gradiška” (1995.), najvišeg gradskog odličja i “Nagrade za životno djelo u sportu (1996.), najviše nagrade Saveza sportova.

Posebno mjesto zauzima njegov dugogodišnji kontinuirani rad u novinarstvu; bez prekida je dopisnik zagrebačkih “Sportskih novosti” od 15. svibnja 1950. godine, bio je suradnik brojnih stručnih časopisa, sportske periodike, publikacija kao što je tromjesečnik “Povijest sporta” čiji je suradnik bio 25 godina. Bio je utemeljitelj i urednik sportske emisije Hrvatskog radija Nova Gradiška, a surađivao i u mnogim lokalnim, regionalnim i stranim publikacijama.

Velik je Petranovićev doprinos i u izdavaštvu. Izdao je 12 knjiga o sportu novogradiškog kraja. Povjesnica Plava knjiga “Slavonke” (1961.) je dugi niz godina bila udžbenik o povijesti rukometa u Hrvatskoj i na Fakultetu fizičke kulture. Napisao je i uredio bezbrojne prigodne biltene, povijesne bilješke, predavanja o sportu, metodologiji sportskog treninga i nastave tjelesno-zdravstvene kulture u školi i za mladež. Godinama je bio spiker na svim većim sportskim priredbama u gradu i državi (auto, moto, spidvej i karting prvenstvima Hrvatske). Bio je spiker i na sportskim priredbama u bivšoj državi te na Svjetskim vojnim igrama i gotovo svim dvoranskim sportovima.

Na Međunarodnoj biciklističkoj utrci kroz Hrvatsku bio je spiker osam godina. Više od četiri desetljeća bio je u raznim odborima i upravama sportskih klubova i saveza u Novoj Gradiški i Hrvatskoj. 

Uz brojne svakodnevne novinarske obveza Ivo je bio vrlo zauzeti povjesničar sporta. Objavio je 12 knjiga. A tu je i vlastita vrlo bogata zbirka dokumenata, novinskih zapisa, plakata i fotografija iz najranijeg razdoblja razvoja sporta na novogradiškom području. Dio je pohranjen u Klubu sportskih radnika pri Savezu sportova, posebno dokumentacija o nogometu između dva rata.

Najvećim dijelom posjedovao je vlastite autentične zapise koje je sačuvao sa velikih sportskih priredbi što su se događale godinama u Novoj Gradiški. Veliki dio tih zapisa objavljen je u enciklopedijskom izdanju časopisa Hrvatskog olimpijskog odbora “Povijest sporta”, a dobar dio u radio emisijama Hrvatskog radija Nova Gradiška, “Sportski mozaik” i sportskoj emisiji Radio Zagreba „Sport i glazba”.

 

U sportu je Ivo Petranović najviše postigao u rukometu. Sve je počelo 1951. godine kada je 21. siječnja na godišnjoj skupštini bio zapisničar tek utemeljenog Hazena kluba “Mirko Kljaić”. Godinu dana kasnije, 27. siječnja 1952. izabran je za tajnika rukometnog kluba.

Uz tajničku dužnost bio je i pomoćni trener rukometašica, a nedugo zatim postaje prvi trener. Veza s Hazenom, a kasnije s rukometom, postoji od 1949. godine kada je kao član gimnastičke sekcije vježbao u Fiskulturnom domu i po potrebi branio Hazenašicama. Iduće 1950. godine stalni je prijatelj Hazenašica, a sa profesorima Gimnazije, Bašićem i Martinićem veliki je promotor rukometa.

Kada u rujnu 1951. godine Hazena nestaje, a počinje se igrati rukomet, Petranović uz pomoćnika Barišića postaje prvi trener kluba. Slijede izvanredni rezultati i osvajanje državnih prvenstava.

Od 1955. godine “Slavonka” je članica Prve savezne lige i pod vodstvom Ive Petranovića sve do 1962. godine, kada Petranović napušta klub i postaje selektor državne ženske reprezentacije.

Od 1965. do 1969. godine je trener novogradiških rukometaša. Zatim se posvećuje sudačkom pozivu.

Plava knjiga “Slavonke”

Rukometni klub “Slavonka” je 1961. godine slavila vrijedan jubilej – desetu obljetnicu postojanja. Bila je to prilika za veliku svečanost.

Ivi Petranoviću, koji je bio i trener, nadahnutom velikim uspjehom rukometašica, koje su se natjecale u prvoj saveznoj ligi među najjačim klubovima tadašnje države i koje su odigrale brojne međunarodne utakmice, te osvojile naslov prvih prvakinja države, bio je motiv za pisanje knjige koja je dobila naziv Plava knjiga “Slavonke”

.

Na svečan način knjiga je promovirana u prosincu 1961. godine. Televizija Zagreb načinila je tada specijalnu emisiju o promociji knjige i obljetnici “Slavonke”.

Tadašnja sportska urednica Milka Babović pozvala je u studio u Zagreb predsjednicu kluba Ankicu Keliš i trenera i autora knjige Ivu Petranovića. Uživo su govorili o klubu, proslavi, uspjesima i knjizi. Bilo je to prvo pojavljivanje Novogradiščana na televiziji, što je tada bio nesvakidašnji događaj.

Knjiga je tiskana, za ono vrijeme, u velikih 2.000 primjeraka. Dugi niz godina bila je najveća knjiga o rukometu u državi. Pisana je kronološki, s obiljem raritetnih fotografija i autentičnim podacima.

Tijekom 1953.godine, kada su novogradiške rukometašice osvojile naslov prvaka Hrvatske i SFRJ, svima je bilo neshvatljivo da su gotovo sve igračice pa i njihov trener Petranović, učenici Gimnazije, i što je zanimljivo iz istog razreda. Bilo je za mnoge neshvatljivo da su tako mlade igračice mogle postati prvakinje države.

Bio je to podvig nad podvizima jer je bio u pitanju mali klub, iz malog mjesta i mlade igračice, koje su, uz to, postigle i svojevrstan rekord.

Skoro pune dvije godine, točnije 23 mjeseca, nisu izgubile nijednu utakmicu. U tom su vremenu osvojile podsavezno, republičko i državno prvenstvo i pobjeđivale na međunarodnim utakmicama. Taj sjajni uspjeh plod je dugotrajnog, mukotrpnog i sustavnog rada.

Za sve što nam je Ivo Petranović ostavio kao sportsku baštinu najmanje što možemo učiniti je nastaviti promovirati rukomet, sport uopće i zdrav život.

I zato DOĐITE na 9. po redu veteranski rukometni turnir „In memoriam Ivo Petranović“ koji će ove godine okupiti najveći broj ekipa do sada. U muškoj konkurenciji sastaje se 16 ekipa, a u ženskoj konkurenciji 10.

Ponavljamo: Održat će se u petak 25. siječnja od 14 sati i u subotu 26. siječnja od 9 sati u sportskoj dvorani ETŠ i ekonomske škole u čast i sjećanje na Ivu Petranovića, sportaša, sportskog djelatnika i sportskog novinara svjetskog glasa, velikog promotora rukometa i novogradiškoga sporta u cjelini.

Za medijsko pokroviteljstvo zaduženi su NG-Buntovnici koji svojimlive streamingomprate sve utakmice i fotografiraju cjelokupnu manifestaciju.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner