Plus size model sa naslovne strane

Svijet ima obline! Ženama je dosadilo osuđivati same sebe zbog toga što su takve kakve jesu. Globalna potraga za savršenim tijelom! Povratak doba „Rubensonovih“ žena!

  

Autor: Leonora Barišić  

Zaintrigirale su me naslovnice časopisa i članaka na internetskih portalima u kojima se fenomen plus size sve češće spominje. Je li rastuća popularnost plus size modela samo još jedan trend?

Negdje tijekom prošle godine u jednom sam vodećem modnom časopisu zamijetila naslovnicu koju krasi Ashley Graham, 28 godišnja „plus size“ manekenka. Valja pritom napomenuti kako zapravo izgleda poput većine običnih djevojaka i sve je traženija u manekenskim vodama jer, ruku na srce, većina žena ne nosi veličinu 36. Časopis je ovim potezom želio promovirati različitost tijela te poslati snažnu poruku ženama kako se ne bi trebale sramiti svog tijela i da je sasvim prirodno imati koji kilogram viška, strije, celulit i obline. Ne kaže se bez razloga kako je ljepota u oku promatrača.

Ženama se oduvijek nametalo kako trebaju izgledati da bi privukle muškarce. Neke se stvari do danas nisu puno promijenile, zar ne?

Pa, ipak, svijet oko nas ponaša se kao da su obline nešto grozno, a to se naročito odnosi na žene jer pravila nisu ista za muškarce i žene. Kao i u svemu ostalom, u ovom patrijahalnom svijetu muškarce nimalo ne brine višak kilograma jer znaju kako su neodoljivi u svakom obliku, a žena nikad nije dovoljno mršava. Oni i kad osijede izgledaju otmjeno, a žena se „zapustila“ ako ima centimetar sijedog izrasta.  Muškarac se nije oženio do četrdesete- on je mlad i uživao je u životu, a žena koja je sama nakon tridesete je „stara cura“ i garant je nešto učinila krivo ili se nije dovoljno trudila. Pokaže li još k tome i koju boru, znanje, iskustvo ili kaže što želi- nije više u igri!?

Hej! Je li to normalno? Naravno da nije normalno. Imamo li ikakve šanse to promijeniti? Ne znam. No poanta je u tome da slučaj Ashley Graham dokazuje da su obične žene postale zvijezde i kako prirodna ljepota budi više emocija od fotografija koje su „prerađene“. Zanimljivo  je kako su mnoge žene komentirale da su baš zbog Ashley naučile voljeti svoje tijelo. Čitateljice ženskih časopisa svakako vole gledati fotografije sa zgodnim manekenkama, ali im je i malo dosadilo. Žene žele vidjeti kako će odjeća stajati na pravom ženskom tijelu, onakvom kakvo one imaju.

Međutim, nekima se njezina fotografija nije uopće svidjela. Naveli su kako Ashley zbog svojih kilograma viška sigurno boluje od dijabetesa i da je „slonica“ koja šalje krivu poruku mladim djevojkama.

Nametnuti ideali ženske ljepote

Nije neka novost da modni časopisi prodaju iluziju u kojoj  vidimo savršeno lijepe žene i muškarce, sretne, zategnute kože, bijelih zuba, bujne kose, odjevene u skupocjenu dizajnersku odjeću, a u realnosti sve je daleko od savršenstva. Modna industrija prezire višak kilograma i ljude koji ih imaju. Ne trpi ni onih nekoliko centimetara koje manekenke dobiju ako se nekad opuste i pojedu nešto više od par listova salate i dvopeka dnevno. Moda počiva na sustavu okrutnosti kakav se rijetko viđa jer uspješni modeli često izjavljuju kako uz lijepo lice moraju posjedovati i nevjerojatno jako samopouzdanje te osjećaje od čelika. Bez tih osnovnih elemenata model će trajati samo dvije sezone.  Zvuči i izgleda zapanjujuće kako većina medija slavi mršavost, propagirajući ideju da je kontrola unosa hrane, odnosno težine, način na koji se preuzima kontrola nad ukupnim životom. Oni diktiraju kanone ljepote koji se mijenjaju iz desetljeća u desetljeće. Žene, posebno one mlade, pokušavaju ostvariti te nametnute ideale koji su nedostižni pa drže stroge dijete, redovito bjesomučno vježbaju i podvrgavaju se plastičnoj kirurgiji. U tome, nažalost, često strada njihovo samopouzdanje i pridružuju se sve brojnijoj skupini „lolipop žena“, s prevelikom glavom na tijelu.

„ Svatko je kovač svoje sreće“, kaže stara izreka. Pokažite samopouzdano kako volite sebe jer život je samo jedan.

„Plus size“ modeli i djevojke su unijele revoluciju u modni svijet jer imaju višak kilograma, celulit, strije, veću stražnjicu... možda nisu savršene, ali su božanstvene na svoj način. Pokazale su da treba prihvatiti i voljeti svoje tijelo onakvo kakvo je. Ne smijemo zaboraviti kako smo svi ljudi i da se možemo mjeriti samo sa sobom te nastojati biti najljepša i najbolja verzija sebe.