24. Pokladni dani u Novoj Gradiški završili u Maloj

Tradicionalno su i ovogodišnji novogradiški pokladni dani  završili u Maloj.

Kada se spomenu nekadašnje mačkare u Maloj mnogi od nas se sjete svoga djetinjstva kada su nas roditelji vodili, doduše po dubokom snijegu, vidjeti šarenu i raspjevanu pokladnu povorku.

Cijelo se poslijepodne ona kretala od vrha Male, od križa pa do mjesta gdje je spaljivana pokladna lutka. Plesalo se, pjevalo, jelo, popilo,... Smijeh, glazba,ali i  konjanici. Sjećam se čika Tone Ferkova na velikom crnom konju kako prolazi uz pokladnu povorku i to mi se nekako najviše usjeklo u pamćenje. Miris krafni koje su gostoljubivi ljudi nudili gotovo kod svake kapije, širio se mješajući se s dimom vatri zapaljenih uz cestu. Stanovnici Male, oni koji nisu bili u pokladnoj povorci maskirani, bili su na ulazu u svoja dvorišta i nekako su svi u toj „paradi“ kojom se tjerala zima i dozivalo proljeće, sudjelovali.

I ove godine Malčani su provezli pokladnu lutku Gradom i u nedjelju u velikoj povorci maskiranih pokladnih grupa. I bila je ta pokladna lutka, kriva za sve loše u protekloj godini, gotovo na počasnom mjestu u povorci, kako bi ju svi dobro vidjeli. A potom su je vratili u Malu gdje je čekala današnji zadnji dan ovogodišnjih mačkara. Pročitana joj je „Optužnica“, osuđena je  i zapaljena i uz „suze“ i uz smijeh ispraćena. A onda.... ponovno glazba, ples i zabava. Mačkare su potrajale do ponoći, a onda utihnule do slijedeće godine.

Počela je korizma!