Osmi ožujak - u čast pokreta za ženska prava

Međunarodni dan žena obilježava se u svijetu već više od 100 godina,

na taj dan slavi se hrabost i odlučnost žena koje su imale osobitu ulogu u povijesti svojih zemalja i zajednica, te poziva na promjene koje će osnažiti ženska prava. Dan koji slavi socijalna, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena nastao je iz aktivnosti radničkih pokreta početkom dvadesetog stoljeća u Sjevernoj Americi i Zapadnoj Europi.

Prvi američki Dan žena obilježen je 28. veljače 1909., kada ga je Socijalistička partija Amerike odabrala u čast štrajka radnica tvornice odjeće u New Yorku, gdje su žene godinu prije prosvjedovale protiv radnih uvjeta. U Kopenhagenu je 1910. utemeljen Dan žena međunarodnog karaktera, u čast pokreta za ženska prava i izgradnju potpore za ostvarivanje prava glasa za žene.

Međunarodni dan žena prvi je put obilježen 19. ožujka 1911. u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, gdje je u skupovima sudjelovalo više od milijun žena i muškaraca koji su, osim prava na glasovanje i obavljanje javnih dužnosti, zahtijevali ženska prava na rad, stručno osposobljavanje i prestanak diskriminacije na poslu.

U vrijeme Prvog svjetskog rata Međunarodni dan žena poslužio je i za proturatne prosvjede, a neki od njih održani su 8. ožujka. Godinama kasnije, točnije 1975. tijekom Međunarodne godine žena, Ujedinjeni narodi (UN) su 8. ožujka službeno počeli slaviti kao Međunarodni dan žena.

A kako je danas nakon 100 godina?

Žene se bore protiv nasilnika koje štiti zakon,jer normalno je da dođeš kući šutneš psa,lupiš ženu,baciš djecu kroz prozor,zakucaš curu nogom u glavu...

Žene se bore za pravo izbora,nitko ne bi trebao određivati ženi što će sa svojim tijelom...ali danas u 21.stoljeću to si netko daje za pravo...

Žene se bore protiv otkaza ako su zbog bolesti završile na bolovanju,ili ako su si dale za pravo proširiti obitelj...netko si daje za pravo da te žene odbaci kao bezvrijedne...jer može..zakon mu to dopušta

Žene se bore protiv seksizma koji sve više uzima maha...na svakom koraku,na svakom drugom plakatu u gradu...vrijeđaju se žene i gleda ih se kao na objekt..

I mogla bi tako još puno toga napisati...

Drage moje žene i svi koji se tako osjećate...sretan Vam dan koji nas podsjeti da vrijedimo...vrijedimo puno više od nametnutih stavova i zakona koje je netko izmislio jer njemu tako odgovara...ne trebaju nam karanfili...treba nam pravo izbora,glasa i ravnopravnost kakvu zaslužujemo...sretan Vam dan žena.