KLIK- sigurnosni pojas- navika odgovornog ponašanja u prometu

 Želeći potaknuti svijest građana na to da su sigurnosni pojasevi najznačajniji dio  sigurnosne opreme za zaštitu putnika u vozilu, HAK je kreirao preventivno-edukativni program „KLIK – sigurnosni pojas – navika odgovornog ponašanja u prometu“. Ciljna skupina su učenici završnih razreda srednjih škola.

     Namjena projekta „KLIK“ je stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Ovim se projektom djeluje na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu.

I naši učenici bili su sudionici ovog korisnog programa.Sadržaj programa realiziran je u trajanju od dva školska sata.

     Stručnjak Ureda sigurnosti cestovnog prometa, gospodin Viduka, u uvodnom je dijelu, tijekom jednog školskog sata, interaktivnim predavanjem objašnjavao je učenicima svrsishodnost korištenja sigurnosnog pojasa u prometu. Kroz životne primjere i priče obrazložio je kako vezanje pojasa u vozilu nije samo zakonska obveza vozača i putnika, nego i element opće i osobne kulture. Za vrijeme drugog školskog sata instruktor HAK-a i demonstratori (djelatnici autoklubova) učenicima su prezentirali efekte prometnih nesreća u kontroliranim uvjetima na simulatorima prevrtanja  i sudara. Učenici su također imali priliku osjetiti kako izgleda vožnja u pijanom stanju ili pod utjecajem opijata, pomoću posebnih naočala.

Bilo je to nezaboravno iskustvo za sve sudionike i velika korist za buduće mlade vozače.

Tekst: Mira Linjaković

Fotografije: Mira Linjaković