Tiskovna konferencija Zdravka Konjića

ZDRAVKO KONJIĆ: Pet godina sam posvetio Češkoj besedi bez stručne i druge podrške, zasitio sam se takvog rada. Sada imam druge prioritete u životu.

Ako sam nekoga na osobnoj razini slučajno povrijedio na Skupštini održanoj u subotu 16. ožujka koristim ovu priliku da se javno ispričam - naglasio je Zdravko Konjić Na konferenciji za novinare održanoj 20. ožujka Zdravko Konjić, sada već bivši predsjednik Udruge Češka beseda i okolica Nova Gradiška, obrazložio je razloge ostavke. Ostavku je najavio na Skupštini održanoj 16. Ožujka koju je potom prihvatio Izvršni odbor. Bio je, kaže, i u Savezu Čeha i tamo obrazložio ostavku.

-Ostajem i dalje član Udruge koju sam osnivao prije 19. godina, ostajem i član Izvršnog odbora i ne bježim od posla. U ponedjeljak (18.03.2019.) sam na sjednici Izvršnog odbora koji po našem statutu bira predsjednika, dva zamjenika, blagajnika i tajnika, podnio ostavku. Ostajem i dalje član udruge i raditi ću onoliko koliko budem mogao, odnosno imao vremena. Pet godina sam obnašao funkciju predsjednika. Smatram da sam radio dosta dobro, ali nisam imao dovoljno stručne, a ni druge podrške od ostalih članova Izvršnog odbora. Prošle godine sam 32 vikenda izgubio na Češku besedu. Pet godina svog života posvetio sam Češkoj besedi. Zasitio sam se takvog rada i to mi više ne čini zadovoljstvo. Sada imam druge prioritete u životu.

 Udrugu ostavljam materijalno zbrinutu, a posjedujemo i brojnu opremu. Prošle godine smo imali 57.500 kuna prihoda, sva potrošena sredstva su opravdana, s tim da je kao višak prihoda ostalo nešto više od 19.000 kuna. Zahvaljujem se svima koji su davali potporu udruzi. Brodsko-posavska županija je davala potporu za Dan češke kulture u Krapinskim toplicama, a dati će potporu i ove godine. Imamo potpisan ugovor sa Gradom Nova Gradiška za 11.000 kuna, tri puta po 5.000 kuna od Ureda za ljudska prava i prava manjina, a očekujemo 25.000 kuna od Savjeta za nacionalne manjine putem natječaja. Ove godine udruga može, već sada, računati na oko 50.000 kuna prihoda, odnosno potpora – rekao je Zdravko Konjić.

   Kaže da će na Izvršnom odboru predložiti za predsjednicu Mariju Leskovar i Vjekoslava Adameka za zamjenika da do izbora novog predsjednika jednako podnesu teret i dodaje da Izvršni odbor funkcionira sa svim članovima, a da predsjednika treba izabrati.

   -Ako sam nekoga slučajno povrijedio na osobnoj razini na Skupštini koristim ovu priliku da se javno ispričam- naglasio je Konjić.

   Za vrijeme konferencije Zdravka Konjića je nazvala Ana Marija Štruml-Tuček, predsjednica Saveza Čeha i tražila da se što prije obavi primopredaja i izabere novi predsjednik ili predsjednica.

   Kako će ubuduće funkcionirati ova udruga koja je do sada bila dobro organizirana i vođena treba pričekati i vidjeti. Za godinu dana Češka beseda Nova Gradiška i okolica trebala bi proslaviti 20 godina rada i postojanja. Trenutno ima   130 članova od kojih je 30 deklariranih Čeha, među kojima su i Česi iz drugih mjesta i drugih Čeških beseda koji su se sami odlučili priključiti. Netko drugi će umjesto Konjića morati podmetnuti leđa i voditi udrugu. Uz predsjednika Izvršni odbor će morati izabrati blagajnika, jer je blagajnica prije dva mjeseca iz osobnih razloga podnijela ostavku, a ostavku je, prema Konjićevim riječima, najavio i tajnik Goran Bašić zbog obveza na fakultetu.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner