UČITELJICE OŠ ANTE STARČEVIĆA, REŠETARI SUDJELUJU NA MEĐUNARODNIM STRUČNIM USAVRŠAVANJIMA

Osnovna škola Ante Starčevića iz Rešetara je od 1. rujan 2018. krenula s provedbom projekta Odrastajući u digitalno doba koji je bio prijavljen na natječaj za Erasmus+ KA1 program te je zadovoljio kriterije Agencije za mobilnost i programe EU i ostvario pravo na financijsku potporu u iznosu od 10.752,00 eura. Školi je to prvi Erasmus projekt koji je usmjeren stručnom usavršavanju učitelja u inozemstvu.

 Slađana Ninković, učiteljica mentorica razredne nastave i koordinatorica projekta napisala je i prijavila projekt pod nazivom „Odrastajući u digitalno doba“ s ciljem razvoja i unaprjeđenja digitalnih kompetencija i medijske pismenosti učenika i učitelja. U jednogodišnjem projektu realizirat će se pet stručnih usavršavanja učiteljica u Italiji, Austriji, Sloveniji, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji. U sklopu projekta uspješno su ostvarene četiri od ukupno pet planiranih mobilnosti. Sudjelovanje na stručnom usavršavanju je od neprocjenjive vrijednosti za sudionice i imat će značajan učinak na učenike, učitelje i stručne suradnike, na ugled škole i lokalnu zajednicu.

1. „Naučite kako stvoriti platformu za e-učenje i web stranicu samo u tjedan dana“ u Italiji

Učiteljica njemačkoga jezika Dragana Gorički sudjelovala je od 7. do 13. listopada 2018. godine na tečaju „Naučite kako stvoriti platformu za e-učenje i web stranicu samo u tjedan dana“ u Bologni.

Na sedmodnevnom tečaju učiteljica njemačkog jezika naučila je koristiti alate: Photogrid, Snapseed, Magisto, Lensoo Create, Weebly, Kahoot, Quizlet, Socrative, Edmodo, TEDEd i Edpuzzle.

Nove metode i pristupe poučavanju učiteljica će implementirati u nastavu njemačkog jezika, a velika joj je želja unaprijediti i osuvremeniti rad novinarske skupine koju već godinama vodi u školi.

2.Nove ideje za upotrebu tableta u nastavi“ u Austriji

Koordinatorica projekta Slađana Ninković, sudjelovala je na tečaju „Nove ideje za upotrebu tableta u nastavi“ od 25. do 30. studenoga 2018. godine u Grazu.

Na tečaju je sudjelovalo pet polaznika iz četiri europske zemlje. Dijelili su ugodno iskustvo timskog rada u međunarodnom okružju. Posjetili su dvije lokalne škole čiji učenici vrlo aktivno i samostalno rade na tabletima. U osnovnoj školi prikazana im je metoda Marte Meo koja je danas prihvaćena diljem svijeta u radu s djecom i osobama koje imaju otežanu komunikaciju.

Za sve polaznike tečaja finski učitelj Petri Ilmonen održao je upečatljivo predavanje o finskom obrazovnom sustavu jer je godinama Finska sinonim za uspješan obrazovni sustav u Europi, a čine ga besplatno obrazovanje, jednake mogućnosti za sve, visokomotivirani učiteljski kadar, dobra financijska situacija i dr.

Škola Ante Starčevića je kroz CARNET-ov program e-Škole opremljena s trideset tableta za učenike. Oni mijenjaju nastavu i poučavanje, razvijaju mogućnosti individualnog i grupnog učenja. Aplikacije uključuju sve učenike u rad, potiču kreativnost, a učenja čine zabavnim.

Upravo je to ono što je motiviralo učiteljicu Slađanu Ninković na pohađanje tečaja u kojemu su ponajprije savladane osnove u radu s iPadom, a radionicama kreativna uporaba raznih aplikacija. 

 

 3. „IKT u mojoj učionici: Poboljšanje učenja, suradnje, motivacije i kreativnosti učenika kroz cijeli kurikulum“ u Sloveniji

Koordinatorica projekta Slađana Ninković, sudjelovala je na tečaju „IKT u mojoj učionici: Poboljšanje učenja, suradnje, motivacije i kreativnosti učenika kroz cijeli kurikulum“ od 20. siječnja 2019. do 26. siječnja 2019. u Ljubljani. Na tečaju je sudjelovalo deset polaznika iz četiri europske zemlje.

Fokus je bio na iskustvenom učenju i radioničkom pristupu nakon kojih su sudionici prezentirali svoj rad. Glavni cilj tečaja bio je pripremiti učitelje za učinkovit rad s različitim ICT alatima da bi poticali suradnju u razredu i na međunarodnoj razini. Razvijali su tehnike i metode kojima mogu povećati motivaciju učenika za učenje, ali im i omogućiti neovisnost i potaći ih na kreativno razmišljanje.

Teme kojima su se bavili su sigurno i odgovorno ponašanje na internetu, medijska i digitalna pismenost, kako koristi mobitele u nastavi, društvene mreže i digitalne alate.

Posjetili su Gimanziju Jožeta Plečnika koja je smještena u blizini centra Ljubljane. Zbog kvalitetnog podučavanja škola ima tradiciju dobre škole. Učenicima nude širok izbor različitih sportskih aktivnosti, rade na obogaćivanju učenja stranih jezika, a na nastavi koriste ICT-i. Ravnateljica gimnazije je polaznike provela kroz prostorije škole i ponosno pokazala veliku terasu na krovu koja služi za druženje, rasprave i razna događanja, a jedan dio terase je iskorišten za urbani školski vrt.

 

4. „ICT based classes“ u Nizozemskoj

Učiteljica engleskog jezika Željka Gospočić sudjelovala je od 1. – 7. travnja 2019. na tečaju „ICT based classes“ u Amsterdamu.

Glavni cilj tečaja bio je upoznati portale gdje se učitelji mogu umrežiti i dijeliti informacije i primjere dobre prakse. Biti svjesni izazova u učinkovitoj provedbi IKT-a, te uspostaviti okruženje pogodno za IKT u školi. Iskusiti različite web2.0 alate i naučiti kako ih učinkovito koristiti.

Na sedmodnevnom tečaju učiteljica engleskog jezika naučila je koristiti organizacijske web alate kao što su Trello, Evernote, Slack, Penzu, EtherPad, Edmodo, Classdojo te Classmarker. Sa web alatima za izradu online nastavnog sadržaja kao što su Mysimpleshow, Flocabulary, ESL videos, ListenNWrite, Edpuzzle, te Dvolver.

Svi navedeni web alati omogućuju novi način uključivanja učenika u tijek podučavanja, bržu povratnu informaciju i smanjuju otpor prema tradicionalnoj nastavi. 

Učiteljici Željki Gospočić još predstoji putovanje na stručno usavršavanje u London koje je ujedno i posljednja mobilnost u sklopu ovoga vrijednoga projekta.

Sve mobilnosti i aktivnosti projekta pripremane su uz pomoć ravnatelja škole, Tihomira Batala i računovotkinje Sanele Hodak koji uz tri učiteljice čine projektni tim.

Nakon sudjelovanja na stručnim usavršavanjima u inozemstvu učiteljice su imale obvezu provesti što veći broj diseminacijskih aktivnosti na Učiteljskom vijeću, Županijskim stručnim vijećima, roditeljskim sastancima, putem eTwinninga, mrežne stranice škole, ali i u medijima.

Učiteljice su kroz ovako kvalitetna stručna usavršavanja obogatile svoje znanje i iskustvo. Njima je bio pravi izazov posjetiti neku zemlju, upoznati kolege učitelje iz drugih država i usavršavati se na engleskom jeziku.