Predstavljen projekt „Društvo jednakih mogućnosti“ Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška

Financiran je kroz otvoreni poziv „Razvoj usluga osobne asistencije za osobe s invaliditetom-faza II , a sufinanciran  je iz Europskog socijalnog fonda. Raspisan je u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014/2020 kojega je provelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projekt traje 28 mjeseci, a  provedba je počela 18. ožujka 2019.godine.  Ukupna vrijednost projekta je 971.630,00 kn sa stopostotnim intenzitetom potpore.

-Riječ je o Natječaju kojim se osobama s invaliditetom omogućuju različite vrste osobnih asistenata, u našem slučaju to su tumači, prevoditelji znakovnog jezika, da mogu biti videći pratitelji, kao i osobni asistenti,....

Opći cilj ovog projekta je osnažiti osobe s invaliditetom za ravnopravno sudjelovanje u društvu i u životu zajednice kroz razvoj usluge tumača i prevoditelja hrvatskog znakovnog  jezika.

Vi znate da Udruga gluhih i nagluhih ima tumača znakovnog jezika kroz nacionalni Program kojega podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Međutim naše potrebe su jednostavno nadrasle mogućnosti zapošljavanja kroz taj Program i odlučili smo upravo zato prijaviti se na Natječaj EU socijalnog fonda. Na taj način osigurat ćemo još dva tumača hrvatskog znakovnog jezika za ukupno 35 korisnika s područja  zapadne Slavonije. Dakle nije riječ samo o Novoj Gradiški nego o širem području s kojega nam korisnici dolaze. Naše prevoditeljice znakovnog jezika su prošle vrlo intenzivnu dvotjednu edukaciju u Hrvatskom društvu tumača i prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika. Jedna od njih je dijete gluhih roditelja koja od djetinjstva komunicira na znakovnom jeziku. Do sada smo kroz Projekt zaposlili koordinatora i jednog tumača, a drugu tumačicu zaposlili smo od 1. lipnja ove godine i ona će pružati uslugu za 15 korisnika, a prva pruža uslugu za njih 20.

Specifični cilj Projekta je povećati socijalnu uključenost  i kvalitetu života za 35 osoba oštećena sluha s područja zapadne Slavonije kroz pružanje usluge stručnih komunikacijskih posrednika  za gluhe osobe.

Svjedoci smo da gluhe i nagluhe osobe imaju poteškoća u svakodnevnim aktivnostima, od odlazaka liječniku, u poštu, u ostvarivanju različitih svakodnevnih  usluga, kao i u ostvarivanju prava i tumač znakovnog jezika im je tu izuzetno značajna pomoć.

Projekt je počeo 18. ožujka 2019. i trajat će do 18. srpnja  2021. Ukupna vrijednost projekta je 971.630 kn, a intenzitet potpore Europskog socijalnog fonda iznosi 100%.

Uvjereni smo u uspjeh ovog projekta. Veći dio tih 35 korisnika smo već obuhvatili  kroz uslugu tumača i danas imamo Uvodnu konferenciju kako bi predstavnicima medija, ali i institucija predstavili ovaj projekt i upoznali s tim da gluhe i nagluhe osobe imaju mogućnost te usluge kako bi se i oni na neki način senzibilizirali i osvijestili tu njihovu potrebu i osvijestili potrebu komuniciranja sa tumačem koji bi trebao biti „središnja točka“ komunikacije između, s jedne strane institucija, a s druge strane gluhih i nagluhih osoba.

Korisnici su do sada izrazili zadovoljstvo ovim projektom i na neki način ovo je nastavak projekta iz prethodnog Natječaja iz faze I kada je Udruga gluhih i nagluhih bila partner i onda smo imali jednog tumača. Sada smo osvijestili da imamo dostatne kapacitete za zapošljavanje dva tumača i koordinatora te da budemo i nositelji Projekta.

Za sada će tumači i koordinator biti zaposleni kroz 24 mjeseca koliko traje njihovo zapošljavanje, međutim same najave Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje je nositelj ovog Natječaja govore da će se ići i u FAZU III, a i da će u idućem proračunskom razdoblju od 2020 do 2027. godine isto biti ovakav Natječaj  tako da vjerujemo da ćemo kao Udruga uspjeti osigurati dugotrajnu i kontinuiranu uslugu tumača za naše korisnike, kojih je , kao što zante, puno . Čak ovim projektom pokrivamo otprilike trećinu potreba i s nacionalnim projektom još toliko, ali još uvijek imamo nekih 30 korisnika koji nisu, na žalost, pokriveni kroz ova dva projekta. Njima se pomaže na nekakve druge načine- istaknula je, među ostalim Nikolina Jureković koja je na Uvodnoj konferenciji 3. lipnja projekt i predstavila.

Partner Udruzi gluhih i nagluhih Nova Gradiška je Centar za socijalnu skrb.

-Sve osobe s invaliditetom su na neki način i naši korisnici i u svakom slučaju makar i minimalno poboljšanje njihovih uvjeta života i lakšeg uključivanja u svakodnevni život i zajednice je i u našem interesu. Zato i prihvaćamo partnerstvo u ovakvim projektima. Mi smo partneri u više projekata koji se provode na našem području i činit ćemo to i ubuduće s ciljem boljeg zadovoljavanja svakodnevnih potreba naših korisnika i korisnika svakog od navedenih programa.

Jedan od zadataka kojega Centar za socijalnu skrb u narednom vremenu ima je i osmisliti nove programe tako da ćemo u svakom slučaju uz Udruge , njihovu inicijativu, njihove Programe lakše to provesti nego što smo to do sada mogli sami. Zbog toga ih sve podržavamo , kao i njihove aktivnosti koje će doprinijeti boljemu, sretnijem i kvaitetnijem životu korisnika- istaknuo je, među ostalim Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, partnera Udruzi gluhih i nagluhih u ovom projektu.

-Za Udrugu gluhih i nagluhih možemo reći da je primjer dobre prakse i Udruga koja je samoodrživa. Oni gotovo svakih pola godine potpisuju ugovore sa ministarstvima i Fondovima EU i zapošljavaju ili pronalaze mogućnosti za zapošljavanje, samozapošljavanje. Vidimo da rade na malo širem području i to za nezaposlene, za starije i nemoćne, osobe s invaliditetom, svoje korisnike, za sve.

I mi kao Grad imamo više projekata u kojima surađujemo s ovom, ali i drugim udrugama, kao što i one međusobno surađuju. Udruga umirovljenika surađuje s njima primjerice, surađujemo s udrugom slijepih i drugima i na taj način Grad potiče i povezivanje i razvoj civilnog društva. Grad podupire sve projekte i kao partner,ali i  kao nositelj kada su udruge partneri. Na ovaj način zajedno osnažujemo društvo- rekla nam je Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika Grada Nova Gradiška koji je također partner Udruzi gluhih i nagluhih u ovom projektu.

Iz Udruge gluhih i nagluhih se nadaju kako će se proces raspisivanja Natječaja ubrzati što bi im dodatno olakšalo rad, kao i stvaranje kontinuiranih kvalitetnih uvjeta življenja njihovih korisnika.

Ističu važnost suradnje s lokalnom samoupravom i njihovim prepoznavanjem Udruge kao važnog čimbenika društvene zajednice. – Bez njihove suradnje i partnerstva teško da bismo mogli postići  rezultate, a čast nam je i i kada nam je Centar za socijalnu skrb suradnik ili partner u projektima jer su nam korisnici gotovo zajednički pa na taj način zajedno doprinosimo poboljšanju njihovog života, ali i uključenosti u zajednicu u cjelini-naglasila je Nikolina Jureković.

 

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner