3. Smotra stvaralaštva djece i mladih Nova Gradiška

U prostoru Doma kulture održana je 3. Smotra stvaralaštva djece i mladih u organizaciji Odsjeka za društvene djelatnosti grada Nova Gradiška i Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković.

Sudionici Smotre bili su učenici OŠ Ljudevita Gaja, OŠ ''Mato Lovrak'' , Gimnazije Nova Gradiška, Industrijsko-obrtničke škole te Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška.

Ideja o održavanju ove Smotre potekla je iz društvenih djelatnosti grada Nova Gradiška i voditeljice Mihaele Đeraj, a realizaciju je spremno prihvatio Grad i Učilište Relković te njihova ravnateljica prof. Danijela Juranović. Na Smotri stvaralaštva djece i mladih ,učenicima koji su na državnim natjecanjima postigli izvrsne rezultate, ali i njihovim mentorima bit će uručene i novčane nagrade. Naime, u gradskom proračunu odlukom Gradskog vijeća za ovu je namjenu osigurano u 2019. godini 40.000 kuna. Prvo mjesto na državnom natjecanju bit će nagrađeno iznosom od 1.500 kn, drugo mjesto 1.300, a treće mjesto 1.000 kuna te iznos za mentore broji 1.500 kuna.

 

 

Smotru je otvorio gradonačelnik Vinko Grgić, spomenuvši važnost promicanja i nagrađivanja ovih talentiranih učenika koji svojim postignućima na državnim natjecanjima krase Novu Gradišku.

Također, program su upotpunili učenici svojim dramsko-recitatorskim i glazbenim nastupima, no posjetitelji su mogli uživati i u likovnoj izložbi ''Rukama malih umjetnika'' koja je rezultat likovnih radionica koje su se održavale u POU „M.A.R.“ u sklopu projekta ''Vatromet kulture'' tijekom 4 mjeseca pod vodstvom talentiranog akademskog slikara Tomislava Šilipetra. Vrijedni polaznici radionice bili su forumaši OŠ „Mato Lovrak“ uz pratnju učiteljice Verice Lukačević. Na radionici su djeca učila osnove slikanja i crtanja, prošla su većinu crtaćih i slikarskih tehnika. Radionice su ostvarene uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Nova Gradiška.

NAGRAĐENI UČENICI:

OŠ ''MATO LOVRAK'':

1.         MIHAEL BOŽIĆ, EDI CONJAR, DOMAGOJ IVANIŠEVIĆ I NASTJA LOVRIĆ – 1. mjesto na državnom natjecanju iz vjeronauka

Mentorica: Andrijana Petrović

2.         HRVOJE GALETIĆ, 5. razred -1. mjesto na državnoj smotri LIDRANO

Mentorica: Natalija Golovrški

3.         LEON PECARIĆ, 5. razred – 2. mjesto na Državnom natjecanju

iz Informatike

Mentorica: Tihana Dumenčić

OŠ ''MATO LOVRAK'' - GLAZBENI ODJEL

1.Međunarodno natjecanje puhača – BORNA FRANIĆ, truba, 6.r.-1. mjesto

Mentor: Matija Šeremet 

2.Međunarodno natjecanje puhača - LUCIJA PRPIĆ, flauta, 3.r.-2. mjesto

Mentorica: Ivana Dročić

3.Međunarodno natjecanje dječjih zborova "Vallis Aurea Cantat", Požega

Zbor starijeg uzrasta Glazbenog odjela OŠ ''Mato Lovrak'', srebrna nagrada

Mentorica : Helena Heller

Naime, zbor u sklopu škole djeluje od početka školske godine 2014./2015. Do tada su djelovali u sklopu Osnovne glazbene škole pri Učilištu „Relković“ i tijekom pola stoljeća postojanja odgojili 44 generacije i preko 10 tisuća glazbeno opismenjenih učenika. Zbor od 1998.godine sudjeluje na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa, osvajao je srebrne i brončane nagrade, a na ''Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži'' u Varaždinu sudjelovao je od 1996. do 2012. te osvojio tri srebrne plakete i tri brončane. Na natjecanju ''Vallis Aurea Cantat'' u Požegi prvi je puta nastupio 2015. i osvojio zlatnu nagradu, 2017. godine osvojili su srebro, a 2018. nastupila su dva zbora Glazbenoga odjela i oba su osvojila srebrne nagrade.  

4.         10. Hrvatsko natjecanje za harmoniku održano u Daruvaru- KARLO TKALČEC.5.r.-2.mjesto

Mentorica: Jelena Barić

GIMNAZIJA

  1. MARTA ŽAKIĆ, 1. mjesto, literarni rad: Hedonističko tonjenje

Mentorica: Silvija Nikiforov

ELEKTROTEHNIČKA I EKONOMSKA ŠKOLA NOVA GRADIŠKA

1.         Robert Šimunović najoriginalniji i najautentičniji videorad na Natječaju Informacijskih centara Europe Direct

Mentorica: Ivana Gajski Berić

Cilj natječaja bio je poticanje mladih na aktivno uključivanje u izbore za Europski parlament 2019. Zainteresirani prijavitelji su imali zadatak u zadanom vremenu na kreativan i mladima primjeren način objasniti zbog čega će glasati na izborima za Europski parlament 2019. godine. Sadržaj videorada morao je obuhvaćati promicanje europskih vrijednosti, aktivnog građanstva te važnost i ulogu mladih u EU.

2.         SANDRO SAVI, 2. razred- 1. mjesto na državnom natječaju za likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola „Koji si ti lik?“ (Noć knjige 2019.)

Mentorica: Angelina Bijelić

 

INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKA ŠKOLA

  1. Kućne instalacije – 2. mjesto

Učenici: Marin Kržić i Vedran Matošević

Mentori: Željko Bezak i Damir Kudra

  1. Kuharstvo – 2. mjesto

Učenica: Bernarda Čikardić

Mentor: Damir Vlainić

Pomoćni bravari – Državna smotra učenika s teškoćama – 3. mjesto

Učenici: Karlo Čmelješević i Denis Bilandžija

Mentor: Miroslav Matošević

ANDREJ ĐERAJ – za 1. nagradu na 30. Pjesničkim susretima u Drenovcima- ugovor o tiskanju prvog rukopisnog prvijenca

Andrej je maturant, Novogradiščanin, budući student Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prošle je godine osvojio 2. nagradu za mlade pjesnike na „Goranovom proljeću“, a ove godine pobijedio je na čak dva natječaja. Samo u zadnjih godinu dana u pet različitih Zbornika objavljeno je deset Andrejevih pjesama.

Prvu nagradu osvojio je još u 8. razredu na Festivalu djece pjesnika u Mostaru, a njegova je pjesma proglašena najemotivnijom pjesmom Festivala među više od 300 pristiglih radova iz 5 zemalja.

Aktivan je u društvenoj zajednici, redovito volontira, sudjeluje na kulturnim manifestacijama u Požegi kao i Novoj Gradiški gdje je aktivan suradnik Gradske knjižnice NG u mnogim njihovim književnim susretima, Noći knjige i slično.

 

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner