Održani 19. Međunarodni oldtimer susreti

Novogradiški Oldtimer klub „Classic 99“ bio je, kao i svih dosadašjih godina, uspješan domaćin i ovogodišnjih 19. po redu Međunarodnih oldtimer susreta održanih 6. srpnja uz pokroviteljsto Grada i Turističke zajednice kao i HAK-a, Auto kluba Nova Gradiška.

 

U dvorišnom prostoru bivšeg „Remonta“ gdje se nalaze prostorije „Classica 99“ okupilo se 170 zaljubljenika u stara vozila, a stigli su iz svih krajeva Hrvatske, BIH, Srbije, Austrije. S ponosom su ih pokazali vozeći se ulicama grada do Cvjetnog trga gdje su izložili 100 vremešnih, izvrsno uređenih ljepotana, koji su, kao i uvijek privukli pozornost mnogobrojnih građana.

Najstarije vozilo na ovogodišnjem Susretu bio je automobil marke „Nach“ iz 1925. godine, vlasnika Dalibora Lebarovića iz Zagreba, a najstariji motocikl bio je „Zündapp“ iz 1935. godine, vlasnika Ivana Pločkinića iz Požege.

Poslije izložbe u središtu grada, ove su godine svoja oldtimer vozila i motocikle vlasnici pokazali i mještanima Starog Petrovog Sela, Vrbove, Štivice, gdje su bili gosti i Stolarije „Šeper“, Davora, Orubice, Bodovaljaca, Sičica, gdje su ih ugostili na OPG-u Bošnjak i počastili domaćim craft pivom. Ruta duga 60-ak kilometara završila je ponovno u Novoj Gradiški gdje je domaćin u hotelu „Kralj Tomislav“ upriličio objed i druženje.

Članovi Oldtimer kluba „Classic 99“ i ove su godine bili sudionici mnogih rallya.

Predsjedniku Kluba Krešimiru Kneževiću ovaj u Novoj Gradiški je 10-i, a prisjetio se nedavnih gostovanja u Subotici, Zagrebu, Samoboru, Banja Luci. Gotovo su, prema njegovim riječima, svakoga vikenda negdje na Susretima.

Ljubav prema starim vozilima prenio je i na kćerku i sina koje često vidimo s ocem na ovakvim događanjima. – Ma cijela obitelj je u tome. Bez njih to ne bi išlo jer se radi o velikoj organizaciji, pogotovo ovakvih događanja, a naravno uključen je i cijeli Klub- istaknuo nam je u razgovoru.

Također je dodao kako vrlo brzo Klub očekuje i rješenje adekvatnijeg prostora, a kako je Krešimir Knežević naglasio, radi se o vojarni u kojoj bi trebao biti na 1000 kvadrata smješten i njihov Muzej.

Svakako treba naglasiti kako je novogradiški Oldtimer klub „Classic 99“ ove godine proslavio i 20. rođendan.

Tijekom svih ovih godina upoznali su mnoge krajeve, stekli brojne prijatelje. U Klubu je preko 50 aktivnih članova, a impozantna je i brojka od 150 vozila među kojima su najstariji Pontiac iz 1930. i Buick Sport coupe iz 1941. godine te motocikli Zündapp 800 iz 1938. i DKW ½ 350 iz 1939. godine. U „društvu“ su i Opeli, Mercedesi, Fiati, Chevroleti, Pontiaci, Rolls-Roycei, Cadillaci, Olympia, a tu je i Volkswagen, kao i automobili marke Zastava, a što se tiče motocikala: BMW-i, Puchovi, NSU-i, DKW-i, Zundappi i Tomosi,...

Oldtimer klub „Classic 99“ aktivan je sudionik kulturnih događanja u Gradu, a posebnim se sadržajima pridružuju i „Noći muzeja“. Svojim djelovanjem čuvaju dio tehničke baštine Grada i okolice, na gostovanjima u Hrvatskoj i izvan njezinih granica dostojno promoviraju svoj Grad, a svakako doprinose i bogatijoj turističkoj priči ovog dijela Slavonije.

Uz 20. rođendan najvjernijim članovima Kluba uručene su i Zahvalnice, kao i onima koji su ih od samog osnutka podupirali: Autoklubu Nova Gradiška, DVD-u Štivica, DVD-u Rešetari, Gradu Nova Gradiška, a tom je prigodom za počasnog člana Kluba imenovan gradonačelnik Vinko Grgić.

Iako je prije dva desetljeća bilo teško pokrenuti ovakav Klub još je teže bilo trajati. Zajvaljujući entuzijastima i zaljubljenicima u stara vozila i tehničku baštinu, kao i njihovim obiteljima, Nova Gradiška ima sačuvan vrijedan dio svoje povijesti koja će upravo kroz više puta spominjan Tehnički muzej biti ostavljena u nasljeđe budućim generacijama.

Oldtimer klub „Classic 99“ djeluje u sklopu Zajednice tehničke kulture grada Nova Gradiška i značajno doprinosi promociji tehničke kulture u cjelini. Kako je predsjednik Kluba, Krešimir Knežević, izabran za tajnika Zajednice vjerujemo kako će donijeti i nove ideje te zajedno sa vodstvom privući djecu i mlade i dati im priliku da se okušaju u različitim sadržajima vezanima za tehniku, fotografiju, modelarstvo, radioamaterstvo i slično.

 

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner