Čuvarice tradicijskih ručnih radova

Udruga ljubitelja ručnih radova „Trobojnica-Tkanica“ Dragalić okuplja zaljubljenice u tradicijsku baštinu, koju vrijedne ruke obnavljaju u ovom kraju stradalom u Domovinskom ratu.

Stanovništvo je moralo izbjeći, sačuvati živu glavu, pa je, na žalost, ono što su nekada skupljali godinama njihovi stari, nestalo u ratnom vihoru. Po povratku u obnovljene kuće ljudi su ponovno stvarali uvjete za normalan, mirnodopski život. Uz Nogometni klub, Dobrovoljno vatrogasno društvo, obnovljen je rad KUD-a Dragalić, a inicijativa za osnivanjem Udruge „Trobojnica-Tkanica“ kreće 1998./1999. godine. Ustrojena je sužbeno 2004. godine i tada je članstvo doista bilo brojno.

Danas Udruga broji 15 članica, istinskih zaljubljenica u tradicijsku kulturnu baštinu i život na selu. Obilježavaju značajne datume, posebno Svjetski dan seoske žene 15. listopada kada pripređuju prekrasnu izložbu ručnih radova, ali i starinskih uporabnih predmeta koji su se nekada koristili u svakodnevnom životu na selu. Mnoge članice se tada „pohvale“ i domaćom zimnicom, a redovito je na izložbi i pravo bogatstvo domaćega voća iz ekološkog uzgoja.

-Ove godine za taj dan planiramo izrađivati sunčanu čipku. Upriličit ćemo radionicu u suradnji s Udrugom „Sikirevački motivi“ i naučiti kako se stvara sunčana čipka, koja je inače zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske- rekla na je u razgovoru Đurđica Peterlik, predsjednica Udruge „Trobojnica-Tkanica“.

Ove vrijedne žene imale su i radionice zlatoveza, kukičanja, pletenja, vezenja, a uz blagdane i radionice na kojima su izrađivale maštovite i kreativne ukrase.

-Trudimo se sačuvati stare, pa već i zaboravljene tehnike ručnoga rada za neke nove generacije, koje će stasati, a vjerujemo i ostati na našem području- dodala je Đurđica Peterlik.

Izgradnjom novoga Društvenoga doma u Dragaliću Udruga je dobila i prostor za izložbeni ormarić tako da se svatko tko navrati u prostor općinske uprave može upoznati s djelićem njihova rada. Nedavno su takav ormarić dobile i za prostor novoga Doma u Goricama, a bit će uređen, kako kaže Đurđica Peterlik, čim budu imale i mogućnost redovitijeg pristupa i boravka u spmenutom prostoru.

Inače Udruga „Trobojnica-Tkanica“ izlagala je više puta i u Novoj Gradiški na manifestaciji „Advent u našem gradu“, a članice su i redovite sudionice manifestacija u općini Dragalić. Na prvom mjestu to je „Pokladno jahanje“, ali i „Dragalić u igri i pjesmi“, uspješna je i suradnja s KUD-om Dragalić. Nadaju se kako će u budućnosti na gostovanja KUD ponijeti i nešto suvenira svoga kraja, a njih Udruga „Trobojnica-Tkanica“ doista ima na pretek.

Trenutno je u Udruzi zatišje jer su članice preko Crvenog križa i EU zaposlene kroz projekt „Zaželi“. –To ženama puno znači, uz programe edukacije doprinosimo kućnom budžetu, a istodobno pomažemo i našim starima na području općine. Živnule smo, radimo. Ujedno od naših starih jako puno i naučimo. Tko ih želi čuti, može prikupiti i stare recepte, saznati o ljekovitom bilju, ali i o tomu kako su se radili neki ručni radovi i koji su nekada bili motivi na njima. Naravno, primijenit ćemo ta znanja na našim radionicama u Udruzi- rekla nam je Đurđica Peterlik.

Svake godine Udruga „Trobojnica-Tkanica“ aplicira za sredstva općinskog proračuna, a to će ove biti, već spominjana radionica „sunčane čipke“.

O životu seoske žene

-Nekada staneš, pa kažeš kako su sretni oni koji zatvore vrata svog stana i nemaju nikakve brige. A drugi dan se sjetiš da imaš puno domaćih životinja, da si okružen prekrasnom prirodom, da si dan možeš osmisliti kako ti želiš, da jednostavno možeš mirnije živjeti. I to je stvarno neprocjenjivo i nezamjenjivo. Ono što bi svakako trebalo daleko više vrednovati je svakodnevni rad i trud seoske žene. Ipak mislim da će u budućnosti biti drugačije i u korist žena na selu. S obzirom na vrijeme u kojemu živimo mislim da i mlađa populacija sve više cijeni ono domaće što mi na selu stvarno možemo proizvesti i uzgojiti. Na selu su sačuvane neke vrijednosti koje su važne svakom čovjeku samo ih je od tempa današnjeg života zaboravio. Ima više smisla u ovom načinu života i vjerujem kako će se barem dio mlađih vratiti selu-istaknula nam je u zaključku razgovora Đurđica Peterlik.

 

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner