Koncertom „Šajete“ na novogradiškoj „ljetnoj“ obilježen Međunarodni dan mladih

„Mladi u fokusu“, naziv je projekta koji Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiška u suradnji sa Udrugom „Studio B“ i Udrugom „Starci 2001“ provodi od lipnja 2019. godine.

Cilj ovakvog projekta je podizanje aktivnog sudjelovnja mladih u društvu kroz organizaciju besplatnih koncerata za mlade i još mnoga druga događanja.

U suradnji sa Caffe Night Barom „Carpe Diem“ organizirali su 9. kolovoza na kultnoj novogradiškoj  „ljetnoj“ pozornici besplatan koncert „Šajete“ povodom Međunarodnog dana mladih. 

Uz koncert istodobno se održava i Javna kampanja podjele letaka o aktivnom sudjelovanju i o samom Međunarodnom danu mladih zato što je jako važno mlade ovoga našega grada upoznati zašto uopće postoji dan mladih, kako je nastao i smatramo da je jako važno u današnje vrijeme da mladi znaju kako postoje organizacije koje slušaju potrebe mladih i na taj način ih možda potaknu da ostanu u ovom gradu i svojim radom doprinose njegovu napretku, ali i izgradnji civlnoga društva.

Istronaut, Istradamus, Šajeta-sve su to nadimci na koje se odaziva Dražen Turina, opatijski glazbenik koji je na sceni već četvrt stoljeća.Točnije 26. godina karijere.

Istrijan je karijeru počeo u punk bendu „Yars“ , a zatim bio i jedan od najvažnijih predstavnika Čavala, uz Alena Vitasovića i Gustafe. Danas kombinira čakavski dijalekt i književni jezik jer neke stvari mu je, kako kaže, teško otpjevati na spomenutom dijalektu.

Prije nego što se počeo baviti glazbom, „Šajeta“ je radio u „Brodogradilištu 3. Maj“.

Šajetina dobro poznata pjesma „Party za ekipu“, kao i mnogi drugi poznati hitovi  „zapalili“ su ljetnu pozornicu i 9 kolovoza.

Pjesme za koncert, kaže, nikada nema unaprijed složene, pusti osjećajima da to odrade, pa je tako bilo i u Novoj Gradiški. 

Povezao se sa mnogobrojnom publikom i točno je znao kako „dišu“. Svojom iznimnom karizmom i jednostavnošću osvojio je publiku koja je u glas s njim pjevala hitove kao što su „Košulja Plava“, „Leteća Barbara“ i mnoge druge.

Interakcija benda sa publikom je bila zbilja posebna i to se neda tako lako riječima opisati.

S ponovljenom pjesmom „Moji koraki“  Šajeta je i završio koncert i izrazio oduševljenje reakcijom publike kao i samom organizacijom ovog glazbeno-kulturnog događaja.

Ujedno podsjetimo!

-Ove godine Međunarodni dan mladih obilježava se  pod motom „transformiranje obrazovanja“ na način da obrazovanje postane uključivije, neformalnije i pristupačnije svima. Upravo je to ono što mi i radimo kroz projekt „Mladi u fokusu“ u sklopu kojega smo okupili 20 mladih koji su pripremili i sve „vizuale“ za ovu Kampanju. Proveli su je u prijepodnevim satima 7. kolovoza u središtu Grada i svojim vršnjacima dijelili su promo materijale upoznajući ih s mogućnostima koje nudi projekt Erasmus + i neformalno obrazovanje, s loklanim projektima koji se trenutno provode na području grada Nova Gradiška i šire okolice, sa značenjem i sadržajima Međunarodnog dana mladih te s konceptom aktivnog sudjelovanja. 

Druga aktivnost je sama proslava Međunarodnog dana mladih, a uspješno je upriličena 9. kolovoza na kultnoj  „ljetnoj pozornici“ -rekla nam je Nikolina Jureković.

Inicijatori koncerta, ali i organizatori bili su sami mladi, sudionici projekta koji su ga sami odradili od planiranja do provedbe, kao i Kampanju. 

-Glavni benefit projekta „Mladi u fokusu“ je taj doprinos u podizanju znanja i vještina onih mladih koji sudjeluju, koji ove vještine planiranja, digitalne vještine, vještine budžetiranja, organizacijske,...ne mogu steći u formalnom obrazovanju, a na ovaj način stiču spomenute  vještine i znanja koja će, nadamo se, prenijeti i svojim vršnjacima- naglasila je Nikolina Jureković.

Projekt je trajao pet  mjeseci i imao je samo ove dvije aktivnosti: kampanja u Gradu i online kampanja te koncert „Šajete“.

Ukratko o Međunarodnom danu mladih

Međunarodni dan mladih je ujedno dan kada se slave postignuća mladih u svijetu te se ohrabruje njihovo sudjelovanje u društvu.

Stara izreka kaže da „Na mladima svijet ostaje“ te se zbog toga, sada i danas, moramo pobrinuti za ono što ćemo im ostaviti. Ulaganjem u obrazovanje i zapošljavanje mladih ulažemo u održavanje i napredak društva jer naša budućnost ovisi o sadašnjosti.

Međunarodni dan mladih obilježava se 12. kolovoza, a cilj je podići svijest svih građana, kako Hrvatske, tako i Europe i svijeta, o značenju mladih i njihovoj ulozi u društvu. Sama svrha obilježavanja ovog dana je usmjeriti pozornost na mlade koji se suočavaju s raznim problemima. Neki od navedenih problema s kojima se suočavaju mladi u Hrvatskoj: velika stopa nezaposlenosti, iseljavanje, slaba uključenost mladih u politički život zajednice, nedostatak prostora za kvalitetno provođenje slobodnog vremena,  nemogućnost osamostaljivanja itd.

Udruga mladih „Mladi u Europskoj uniji“  od osnutka prije 10 godina aktivno radi na poboljšanju kvalitete života mladih i njihovog položaja u društvu. Provedbom raznih projekata na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini kontinuirano potiče zaposlenje i samozaposlenje mladih, informira o raznim mogućnostima za mlade, potiče mobilnost mladih i  volontiranje itd.

I naša Udruga gluhih i nagluhih doprinijela je ovim ciljevima kroz još jedan u nizu mnogobrojnih projekta koje su proveli, a to je projekt „Mladi u fokusu“.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner