Predstavljamo Vam mladog kreativca,književnika, pjesnika, slikara , velikog ljubitelja prirode Tina Ivana Marina

Da invaliditet ne treba biti prepreka u kreativnom rastu pojedinca dokazuje nam mladi dečko koji se od rođenja bori sa cerebralnom paralizom, Tin Ivan Marin, ali ga to nije omelo u stvaranju priča, pjesama,slikanju i sviranju.

Da podsjetimo, cerebralna paraliza (CP) je grupa neprogresivnih poremećaja pokreta i položaja uzrokovana defektom ili oštećenjem nezrelog mozga. Pojam "cerebralna" odnosi se na mozak, a "paraliza" na poremećaj pokreta i položaja.

Definicija i dijagnoza cerebralne paralize još uvijek su predmet mnogih rasprava. Predlaže se i novi naziv - centralni motorni deficit, vjerujući da je to bolje razumljiv termin. Cerebralna paraliza sveobuhvatan je naziv za različite poremećaje koji utječu na djetetovu sposobnost kretanja te držanja tijela i ravnoteže. Uzrok ovih poremećaja ozljeda je mozga prije poroda, tijekom poroda ili tijekom prvih godina djetetova života. Ozljeda ne oštećuje djetetove mišiće ili živce koji ih povezuju s leđnom moždinom, nego sposobnost mozga da kontrolira te mišiće. Ovisno od položaja i ozbiljnosti ozljede mozga koja uzrokuje djetetove teškoće pri kretanju, ona može uzrokovati i druge probleme - poteškoće u razvoju, epileptične napade, poteškoće u govoru, poteškoće u učenju, probleme sluha ili vida. Cerebralna paraliza ubraja se u razvojne teškoće jer utječe na način djetetova razvoja.

Tin Ivan Marin piše priče od svoje trinaeste godine, a prvu koju je napisao započeo je s asistententom Nikolom a završio s mamom možemo slobodno nazvati pripovijetkom u nastavcima jer je zamišljena i napisana u više dijelova 1. dio Biljočovijek i 2. dio Bubnjarski potres. Nakon toga slijedio je niz pripovijetki preko 30 i na poslijetku poezija 300-tinjak pjesama. Tin se služi rukama, ali otežano, kreće se u invalidskim kolicima, a za priče inspiraciju nalazi u svakodnevnom životu iako se u karakteristikama likova mogu naći ljudi koji okružuju Tina Ivana ,nerijetko je u likovima opisana njegova majka, Jadranka Marin, ali i sam Tin . Kad smo njegovu majku pitali koliko je teško zapravo odgajati dijete sa stopostotnom invalidnošću, rekla nam je kako je ona jako sretna i ispunjena jer je njegova majka, ali i da je dosta teško i iscrpljujuće ako se nailazi na prepreke u sustavu, teško ostvarivanje prava koja mu njegovom dijagnozom pripadaju. Rekla nam je da je isto tako i zabavno jer je dosad uvijek bilo najvažnije osluškivati njegove potrebe, biti svjestan njegovih mogućnosti, ali i kroz zabavu ga okupirati nečime te razvijati Tinov kreativni rad i pomicati granice. Tako su kroz zabavu počeli slikati i oslikavati razna predmete i na taj način vježbati korištenje obje ruke , sad već iza sebe Tin ima nekoliko skupnih izložaba iza sebe na Festivalu jednakih mogućnosti u Zagrebu, te jednu samostalnu izložbu u Knjižnici saveza slijepih. Što se tiče glazbenog izražavanja, nakon nekoliko radionica zvukoterapije, Tin Marin je počeo stvarati intuitivnu glazbu koristeći tibetansku zdjelu, afričke bubnjeve, hang, sad i usnu harmoniku a prije nekoliko godina nastupao je   na Festivalu jednakih mogućnosti sa svojim bendom “Tin i prijatelji “sve dok nije bio onemogućen povredom (padom iz kolica i operacijom) i kako nije mogao više svirati neki instrument, započeo je svoj slikarski put.

Slikanje i oslikavanje raznih predmeta nije bilo jedini način kojim je Tin Ivan izražavao svoju kreativnost nego je kroz razgovor s majkom i dugim razrađivanjem priča, kasnije , počeo pisati svoje prve literarne uratke. Kako mu je stvarno teško nešto napisati, tu mu majka zapravo jako pomaže. Majka nam je rekla kako im je zamisao bila da te svoje priče jednog dana izdaju i u pismenom i u audio obliku kako bi gluhi mogli pročitati, slijepi čuti njegove priče koje su prvenstveno edukativne . Neke od njegovih priča su vjerni prikaz raznih poteškoća i psihičkih stanja , oboljenja i raznih vrsta invaliditeta, ali ustvari svaka njegova priča završava kao ,, happy end''. Tin sve svoje priče potpisuje punim imenom i prezimenom dok je za likovni izričaj izabrao ime Tio, a poeziju piše pod pseudonimom Zalmir.

Još uvijek nisu izdali priče ili pjesme jer je to jedan složeni proces i dugo traje, a isto tako se još nisu dogovorili konkretno s nekim od izdavača i kažu nam da bi bili jako sretni kada bi u skorije vrijeme našli nekog izdavača koji je voljan izdati stvaralački rad Tina Ivana Marina.

S obzirom da sama cerebralna paraliza sa sobom nosi poteškoće kao što su loša kontrola mišića, ukočenost mišića (spazam), paraliza, slabije korištenje jedne strane tijela, izrazita napetost mišića, bitno zaostajanje u kretnjama i razvoju naspram vršnjaka, loša koordinacija pokreta, prostornu orjentaciju, teškoće pri učenju i s obzirom koliko je mladi Tin Ivan kreativan, koliko mu vremenski treba za stvaranje i koliko mu u svemu pomažu asistenti i najviše njegova majka taj trenutak jako dugo već čekaju iuz sve to svakodnevno stvaraju nova djela, bilo književna bilo slikarska. Jednu njegovu pjesmu donosimo i ovdje pa procijenite sami:

ŠAH

ŽIVOT JE POPUT KATKAD

PUNE ŠAHOVSKE PLOČE

A NEKADA ZNA BITI

POPUT

POTPUNO PRAZNE ŠAHOVSKE PLOČE

OVISI KAKO LJUDI

IGRAJU

PARTIJU

ŽIVOTNOG

ŠAHA

AKO LJUDI

MUDRO

IGRAJU

ŽIVOTNU

PARTIJU

ŠAHA

USPIJETI ĆE IM AKO POVOKU PIJUNA NA PRAVI PUT

JER MI LJUDI

SMO SAMO PIJUNI

A ŽIVOT JE ŠAH

Njegov stvaralački rad možete pratiti na stranicama inteneta

https://www.facebook.com/Tin-Ivan-Marin-308812712515311/

Za kraj su nam poručili da koliko god bilo teško ne trebamo tražiti krivca u okolini i kriviti nekoga za stanje u kojem se nalazimo nego da pokušamo iz života izvući najviše što možemo i da svaki dan pokušamo uraditi nešto dobro za sebe ili druge te da preuzmemo život u svoje ruke i budemo sretni.