„Bajkaonica“ i radionica „I ja razvrstavam“

Sadržaji su održani u Dječjem tjednu u organizaciji novogradiškoga Društva „Naša djeca“.

„Bajkaonica“ je stigla i u vrtić „Radost“ 10. listopada u stariju skupinu „Pčelice“ ,odgojiteljica Ive Pereglin i Željke Šebalj, koja je i sama volonterka DND-a.

Ulaskom Ivane Šokić, učiteljice razrede nastave u OŠ „Mato Lovrak“ i volonterke DND-a, djeca su shvatila da će ubrzo početi čitanje i pričanje priča i zauzela su svoja mjesta na jastučićima .

-Bajkaonica je jedna od novih aktivnosti koju od prošle godine prakticiramo u Društvu „Naša djeca“. Čitamo, pričamo i djeca to jako vole. Odrastajući uz takve sadržaje bogate riječnik, uče se kreativnosti, likovnom izražavanju. Trebala je ova „bajkaonica“ biti u našem prekrasno uređenom parku, ali kiša nas je „potjerala“ u zatvoreni prostor. Izabrali smo vrtić i djeca se doista vesele-rekla nam je Ivana Šokić, učiteljica razredne nastave u OŠ „Mato Lovrak“ i volonterka DND-a koja je radionicu vodila.

Polaznici starije skupine vrtića „Radost“ izradili su s odgojiteljicama Zahvalnicu za dar-bajkaonic, kojega su dobili i potpisali se na nju. Kako to već znaju? Zapravo se radi o predškolcima i već su, kako kod svojih kuća, tako i u vrtiću, uglavnom naučili slova.

-Budući da svake godine surađujemo sa Društvom „Naša djeca“ i ove je godine u Dječjem tjednu DND organizirao posjetu učiteljice –volonterke i zanimljivu „bajkaonicu“. I inače djeca jako vole kada im se čitaju ili pričaju priče i bajke, a mi u vrtiću doista puno čitamo, puno crtamo i puno se igramo, naravno sve ovisi o vremenu i zadanim aktivnostima. Ovu suradnju s DND-om ističemo kao jako vrijednu jer djeca vide kako i izvan vrtića i izvan njihovih domova postoje sadržaji u Gradu u kojima mogu sudjelovati- naglasila nam je u razgovoru odgojiteljica Željka Šebalj.

DSCN7553 DSCN7554 DSCN7555

DSCN7556 DSCN7557 DSCN7558

DSCN7559 DSCN7560 DSCN7561

DSCN7564 DSCN7570 DSCN7571


Ovu stariju skupinu djece u kojoj ih je 34 pripremaju za upis u prvi razred. – Željni su novih znanja, rado sudjeluju i vesele se svim sadržajima koje im pripremimo- ističe Željka Šebalj.

Bajkaonica je iste večeri održana i u prostoru DND-a Nova Gradiška pa su u pričama i bajkama poslije nastave mogli uživati i osnovnoškolci.


„I ja razvrstavam“

Ekološka je radionica primjerena sadržajima djeci svih uzrasta, a održana je 11. listopada u prostoru Društva „Naša djeca“.

Prilikom posjete zatekli smo volonterku DND-a, inače učiteljicu razredne nastave u OŠ „Mato Lovrak“ Željku Zboril, Vericu Lukačević, predsjednicu DND-a i preostalih dvoje mališana koji su se najduže zadržali zainteresirani ponuđenim sadržajima.

Evo što su nam tom prilikom rekli šestogodišnja Laura i sedmogodišnji Petar.

-Idem u veću grupu „Bombončiće“ u vrtić, a ovdje sada crtam i pravili smo svakakve likove od plastičnih čepova. Oni se ne bacaju jer majka priroda treba puno zraka i treba štititi majku prirodu. Kod kuće ne bacam plastiku, mama me naučila da razvrstavam- rekla nam je Laura, ekološki vrlo osvještena djevojčica.

Petar je bojao i s nama razgovarao. Ove je godine postao prvašić. Potvrdio je kako „dva posla“ bez problema može raditi zajedno. Bio je na „bajkaonici“, svidjelo mu se i došao je i na radionicu „I ja razvrstavam“. – I stvarno mi je dobro i danas, zabavljam se. Od čepova smo pravili kornjače i gusjenice, a sada s tetom od plastične boce pravim morskog psa. – Ne treba plastiku bacati u smeće i ja kod kuće razvrstavam. Prirodi možemo pomoći i da ne bacao stvari poput stolova i stolica i papira jer su napravljeni od drveta. Možemo od papira napraviti i nekakve skulpture, a može se na njemu i crtati- rekao nam je i dodao kako jako voli doći na radionice DND-a.

-Cijele godine nastojimo djeci ponuditi kreativne i zabavne sadržaje, društvene, sportske igre, sve ono što ih zanima kako bi im što ljepše i kvalitetnije ispunili njihovo slobodno vrijeme. Danas ta dječica i nemaju baš pretjerano puno slobodnog vremena. Uz nastavu tu su brojne dodatne školske i sportske aktivnosti, neki su i u Glazbenoj i Plesnoj školi, ali još uvijek ima prostora u kojemu im osmislimo to vrijeme koje im ostane.Naravno uz igru puno toga korisnoga i edukativnoga usvoje kroz ove naše sadržaje. I na ovoj radionici kroz igru ih učimo da treba skupljati i plastične čepove, koje inače i dalje skupljamo i za lijekove, najmlađe učimo razvrstavati i brinuti o prirodi, ekologiji i onome što je važno- rekla nam je Verica Lukačević, ponosna na sve volontere Društva „Naša djeca“ koji ne žale svoje vrijeme i rado ga poklanjaju djeci.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner