Pravoslavni vjernici iz Okučana proslavili obljetnicu

Dana 8.studenog u Okučanima je na svečan način obilježena obljetnica 50 godina otkada je sagrađen pravoslavni hram u Okučanima. Vjernici pravoslavci slavili su Dmitrovdan ili krsnu slavu svetog Dimitrija što je poseban dan za članove Vijeća srpske nacionalne manjine u Okučanima.

Bili su tu brojni pravoslavni svećenici predvođeni Vladikom pakračko-slavonskim Jovanom (Ćulibrk), i brojni drugi pravoslavni svećenici ali i gosti i uglednici iz Hrvatske i iz inozemstva.

U ime domaćina, Siniša Martinović (predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine općine Okučani) pozdravio je i: generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Milana Šapića, zamjenika župana Vukovarsko-srijemske županije Đorđa Ćurčića, načlnika općine Okučani Acu Vidakovića, predsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Brodskoposavske županije Dušana Nogića, zamjenika gradonačelnice grada Pakraca i potpredsjednika Srpskog narodnog vijeća Nikolu Ivanovića, Ranku Milojković zamjenicu načelnika općine Dragalić, Damira Spasojevića predsjednika VSNM grada Slavonskog Broda, Stojana Skopjaka predsjednika SVNM Stara Gradiška, Gorana Nogića predsjednika SVNM grada Nove Gradiške, Svetislava Mikerevića predsjednika Koordinacije vijeća nacionalnih manjina Vukovarasko-srijemske županije, Draganu Ilić zamjenicu graonačelnika grada Gradiške (BiH), Mlađena Dragosavljevića načelnika Općine Srbac (BiH).

Martinović je još uz ostalo rekao: „Moramo biti ustrajni u inzistiranju naše ravnopravnosti u okviru Republike Hrvatske te rješavanju aktualnih problema pogotovo egzistencijalnih koji u ovom vremenu osim ljudi iz manjinskih nacionalnih zajednica pogađaju i većinsko stanovništvo. Hvala svima koji ste na bilo koji način pomogli u radu naše zajednice i pozivam vas i dalje na aktivnost i zalaganje“. Kako je rečeno, obnovljena je fasada na crkvi zahvaljujući donacijama iz Australije i posvećen je križ na kojem je uklesano „žrtvama rata 1991.-1995. godine“, a nedavno su krenuli i radovi na izgradnji parohijske sale koja će biti posvećena na blagdan sv. Save.

Vladika Jovan je također je iskazao veliko zadovoljstvo što je očit napredak u aktivnostima vjernika pa ih je potakao i riječima: “Što se započme to će se i završiti, pa tako i vama želim da uspjete u svojoj želji izgraditi novu parohijsku dvoranu, a sve to uz Božju pomoć i zaštitu. Posebno se zahvaljujem donatorima iz Australije, našoj braći po vjeri, koji misle na svoje ljude i pomažu našu crkvu i sve koji su u potrebi kako bi bili ohrabreni.“


IMG-1730

IMG-1737

IMG-1746

IMG-1762

IMG-1772

IMG-1783

IMG-1790

PB080358

PB080364

PB080370

 

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner