Svjetski je dan svjesnosti o autizmu

Pandemija koronavirusa svima nam je promijenila dosadašnji način života. Mjere koje su donesene za naše su dobro, štite naše zdravlje, ali doista nam je teška ova socijalna izolacija, samoizolacije, uopće različita ograničenja. 

A tu je i pitanje kada će ova pošast, koja je zahvatila cijeli svijet, završiti? Odgovora nema. Sve ovisi o nama i o pridržavanju propisanih Mjera za naše dobro.

Barem donekle nas to tješi. A što je s djecom s autizmom, njihovi roditeljima, skrbnicima, njihovim najmilijima?

Djeca s autizmom u velikom broju uopće  ne govore. Zapravo bi nam imali jako puno toga za reći, ali ne mogu. Pokazuju to emocijama. Oni su u svojevrsnoj cjeloživotnoj karanteni u sebi.

Ovisni su o pomoći roditelja i njihovih najbližih.  Dio njih imalo je „sreću“ biti smješteno u odgovarajuće ustanove u kojima o njima brinu stručne osobe. Na žalost, takvih je ustanova u našoj zemlji jako malo. Malen je i broj gradova, osim nekoliko velikih, u kojima postoje Odjeli za autizam. Još manji broj onih u kojima imaju kabinete za senzornu integraciju.

Ponosni smo što je među njima naša Nova Gradiška, zahvaljujući Udruzi „Sunce“, njihovim humanitarnim akcijama koje uvijek  imaju obilježje kulturnih događaja, ali i razumijevanja Grada kao jedinice lokalne samouprave.

Udruga za autizam  „Sunce“ prepoznatljiva je po redovitim događajima koje organiziraju tijekom godine, a to su Tortijada i limunijada,humanitarni koncerti, događaji uz Svjetski dan autizma.

Ovogodišnji Dan svjesnosti o autizmu Udruga „Sunce“ nije mogla obilježiti na uobičajen način u središtu našega Grada zbog krize uzrokovane koronavirusom, pa je to učinjeno virtualnim puštanjem balona i tekstualnom porukom.

Nadam se da ste danas, 2. travnja odjenuli nešto u plavoj boji, boji autizma i na taj način se pridružili obilježavanju ovoga Dana.

Djeca s autizmom u Novoj Gradiški nisu socijalno isključena, puno je i onih koji su za to zaslužni i ovim putem im u ime Udruge „Sunce“ veliko HVALA.

Udruga i Odjel s pratećim terapijskim sadržajima su u prostoru bivših jaslica zahvaljujući Gradu Nova Gradiška, a sigurni smo kako će, poslije ove pošasti, koja nas je većinu  natjerala na socijalnu izolaciju, oživjeti i njihov senzorni park u kojega još treba ulagati. Sigurni smo kako će ponovno dobri ljudi velikoga srca, kao i uvijek, biti spremni pomoći. Jer kome pomoći ako ne najranjivijima.

Samo zajedništvom možemo činiti velike stvari za opće dobro u što smo se evo i u ovo krizno vrijeme, kada igramo zajedničku utakmicu protiv pandemije koronavirusa, uvjerili. I sada ima toliko puno onih koji žele pomoći, koji pomažu na različite načine i koji su sretni jer su korisni, jer ljudima tako govore da nisu sami.

Mi također svoj djeci s autizmom, kao i njihovim roditeljima, poručujemo da nisu sami. Doći će bolje i ljepše vrijeme kada ćemo djelima moći nastaviti ostvarivati bezvremensku poruku : 

„ Ne idi ispred mene, ne mogu te slijediti.

  Ne idi iza mene, ne mogu te voditi.

  Idi pored mene i budi moj prijatelj!“

Podsjećamo!

Na nacionalnoj razini, u Republici Hrvatskoj, djeluje i Savez udruga za autizam i to 41-u godinu, a okuplja 13 udruga članica. Autizam se, kako nam je rekla predsjednica Saveza Lidija Penko, javlja kod jednog od 65 rođene djece i sve je češći. Dugo su se godina roditelji borili da autizam bude prihvaćen jer je bio rijedak, osvijestili su tu problematiku lokalnoj zajednici, napravili su puno, ali još uvijek nedovoljno, naglasila je Penko. 

Rad Udruga jako je važan za osvještavanje lokalne zajednice čija potpora im je, kao što je nekoliko puta naglasila Lidija Penko, iznimno važna, a o djelovanju Udruge SUNCE u Novoj Gradiški ima samo pohvale, kao i o lokalnoj zajednici u kojoj djeluju.

I zato i dalje i još više i djeci i roditeljima, ali i Udruzi „Sunce“ kao i svim udrugama koje okupljaju djecu s teškoćama, pružajmo potporu. Iako im je materijalno potrebno, vejrujte, ono ljudsko, što ne košta ništa, a najviše znači, im je najpotrebnije.

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner