Nacionalni je dan osoba s intelektualnim teškoćama

Na sjednici Hrvatskog sabora održanoj 31. ožujka 2017. godine jednoglasno je donesena odluka o proglašenju Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama koji se svake godine obilježava 16. svibnja.

Po prvi puta  taj dan Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama je obilježio u okviru svečane proslave 60. obljetnice rada Saveza 16. svibnja 2017. 

Obilježavanju se ovoga značajnoga Dana pridružila i novogradiška Udruga „Suncokret“ , koja ove godine slavi 19-i rođendan.

Zbog već poznate krize izazvane pandemijom koronavirusa članovi su morali prestati s redovitim okupljanjima u njihovom prostoru u bivšem „Remontu“, ali kontakti roditelja i skrbnika su nastavljeni.

Kako nam je rekla Kata Vukšić, predsjednica Udruge, ipak u planu i ove godine imaju obilježiti svoj Nacionalni dan, naravno, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama za cilj ima potaknuti zaštitu prava osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji, a u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

Podsjetimo na prošlogodišnju svečanost!

Novogradiška udruga „Suncokret“  prošle je godine, druženjem članova- djece, mladih, roditelja, udomitelja i njihovih gostiju,  u Pansionu „Slavonski biser“, obilježila svoj 16. svibanj.

Koliko im znači ovo okupljanje u njihovu čast, druženje, razgovor pokazala su tada nasmiješena lica članova našega  „Suncokreta“, a u ime svih njih brojnim je gostima, podupirateljima i prijateljima riječi zahvalnosti uputila Kata Vukšić, predsjednica Udruge.

Koliko je važan rad i djelovanje „Suncokreta“, redovito okupljanje u prostorima, koje su oplemenili vlastitim radovima, potvrđeno je i na ovom skupu te naglašeno kako svih 18 godina koliko postoje uvelike doprinose kvaliteti i sadržajnosti života svojih članova, ali i sve one koji im se pridružuju volonterski i prijateljski sigurno čine boljim ljudima.

Njihov cilj je svakako bio i ostao uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u život zajednice u kojoj žive, u sve njezine segmente kako bi bili njezini aktivni i ravnopravni članovi. Rade i na jačanju socijalnog uključivanja i zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama.

A prva među jednakima već 15 godina je Kata Vukšić, koja je svim članovima poput majke, okuplja ih, uči, osmišljava uz pomoć mnogih dobrih ljudi različite aktivnosti, dugo godina ih je i dovozila u Udrugu i vraćala poslije druženja njihovim kućama, uspostavila je kontakte i partnerstva s drugim udrugama, institucijama i ustanovama, a svakako je velika pomoć i njihova sestriska Udruga iz prijateljskog grada Herzogenauracha koja ih ne zaboravlja i u donatorskom smislu. Prigodom ovoga druženja zahvala je upućena i njima, kao i Marku Lončar, čovjeku koji se pobrinuo da se ostvare prvi kontakti, ali da se suradnja i nastavi.

U ime grada Nova Gradiška potporu Udruzi dala je Ivana Trupina, zamjenica gradonačelnika; dugogodišnju uspješnu suradnju istaknuo je i Branko Medunić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb NG te najavio i buduće zajedničke projekte. Veliku i značajnu ulogu Udruge i sve što se čini kako bi se život njezinih članova učinio sadržajnijim i ljepšim istaknula je i Katarina Bojšić, predsjednica Udruge udomitelja „Leptirić“ BPŽ i predsjednica Saveza udomitelja RH. Koliko vode brigu o uključivanju u svakodnevni život u zajednici i budućim zanimanjima osoba s intelektualnim teškoćama posvjedočio je i ovoga puta prof. Mijo Matošević, ravnatelj Industrijsko-obrtničke škole NG u kojoj se 40 godina  školuju i učenici u pomoćnim zanimanjima. Dugogodišnju suradnju Udruga „Suncokret“ i njezini članovi  imaju i u stručnom, ali i prijateljskom smislu i s magistrom Ljiljanom Lukačević,kliničkim psihologom u novogradiškoj Općoj bolnici, koja im je velika potpora, kako djeci tako i roditeljima i udomiteljima. I ovoga puta ove lijepe trenutke podijelila je s njima i toplim riječima poželjela sretan i uspješan daljnji rad.

Potporu su dali i Evica i Zvonko Kraljić i u ime svojih Udruga-stvaratelja u kulturi grada NG, Udruge hrv. branitelja Domovinskog rata 121. Brigade/pukovnije, novogradiškog Ogranka Matice hrvatske; potom Vlado Radošić, u ime Udruge hrvatskih branitelja policije BPŽ.

Toplim se riječima okupljenima obratila i Nikolina Jureković u ime Udruge gluhih i nagluhih NG kao i u ime Udruge „Studio B“ te istaknula uspješnu dosadašnju projektnu suradnju sa udrugom „Suncokret“, a najavila i mogućnost daljnjih partnerskih odnosa. 

Predstavnici PZ „Prvče“ Igor Lazić i Valentina Aždajić poštovanje ovoj Udruzi iskazali su svojim dolaskom, ali i najavom daljnje suradnje i pomoći prema njihovim mogućnostima.

Svakako treba reći kako Udruga „Suncokret“  i u sportskim natjecanjima ima uspjeha, a na tomu su treneru Zlatku Vukšiću, velikim pljeskom zahvalili svi članovi. Dugogodišnji rad s najmlađima u Dječjem vrtiću NG, odlaskom u mirovinu, Marija Kičić, zamjenila je volontiranjem u Udruzi „Suncokret“  u kojoj redovito vodi kreativne radionice.  Time je život njezinih štićenika svakako učinila radosnijim. Vlastiti ispunila, kako je rekla, istinskim smislom.

U znak sjećanja na ovo lijepo i vrijedno druženje svim su gostima uručeni kreativni radovi članova Udruge „Suncokret“.

Tako je bilo prošle godine, a  svakako treba naglasiti kako su članovi Udruge „Suncokret“ vjerni sudionici i manifestacija novogradiške Turističke zajednice na kojima izlažu prigodne kreativne radove članova i na taj način se predstavljaju kao Udruga, ali i kao ravnopravni članovi zajednice u kojoj djeluju.

Također Udruga „Suncokret“  30. svibnja ove godine završava vrijedan trogodišnji projekt vezan za poludnevni boravak djece, a u sklopu projekta „ Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“ Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Vjerujemo da će uspjeti ovakve aktivnosti putem projekata i nastaviti.

Od srca čestitamo u ime G.I. „NG-Buntovnici“ i želimo i dalje uspješan rad.

AEM banner