Obilježena 29. obljetnica raketiranja Nove Gradiške

Učinjeno je to 21. rujna polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, minutom šutnje, molitvom kod spomen obilježja ispred Doma kulture za poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, a napose za 12 poginulih toga 21. rujna 1991., najkrvavijega ratnoga dana u Novoj Gradiški.

U naletu neprijateljskih zrakoplova koji su raketirali vitalne objekte u gradu, najznačajnije za svakodnevni život Novogradiščana, poginulo je 12 osoba, pripadnika Zbora narodne garde, Narodne zaštite i civila.

Odana im je počast i čitanjem njihovih imena, a to su:TOMO IDŽAKOVIĆ, MARINKO BAŠIĆ, MIKRET KOPIĆ ( pripadnici ZNG iz Zagreba), DOMAGOJ POTKONJAK ( civil iz Cernika), MARKO TIČAK iz Nove Gradiške, ŽELJKO LUCIĆ iz Seoca, IVAN LABAVIĆ iz Bilog Briga, MARKO RUŽOJČIĆ iz Donjeg Lipovca, ANTE STIPIĆ iz Gornjih Bogićevaca, DAVOR TOPČIĆ iz Rešetara, GORAN JEFTIĆ iz Rešetara ( svi pripadnici ZNG) i DUŠAN MILOŠEVIĆ (Narodna zaštita).

Kod spomen obilježja kod Doma kulture, uz predstavnika Udruge roditelja poginulih branitelja domovinskog rata prof. Ante Vukšića i predstavnike HVIDRE, vijence su položila i svijeće upalila izaslanstva: Grada Nova Gradiška na čelu sa dr. Ljepšom Rakas Vujčić, predsjednicom Gradskog vijeća i zamjenicima gradonačelnika Ivanom Trupina i Borislavom Vidošićem te Vlatkom Greinerom, koordinatorom za braniteljske udruge pri gradu Nova Gradiška; Brodsko-posavske županije na čelu sa županom Danijelom Marušićem, a uz njega su bili i dr. Josip Kolodziej, ravnatelj novogradiške bolnice, Marijan Šapina, ravnatelj Doma zdravlja te Zorislav Trobić, voditelj županijske Ispostave Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Počast su odali i predstavnici Policijske postaje NG na čelu sa načelnikom Marinom Marjanovićem, a uz njega je bio i njegov zamjenik Josip Akmačić, potom predstavnici Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata 121 brigade-pukovnije NG i uz njih prvi ratni zapovjednik brigadir Josip Mikšić; predstavnici Javne vatrogasne postrojbe i DVD-a NG; Koordinacija udruga iz domovinskog rata BPŽ na čelu sa predsjednikom, brigadirom Brankom Cindrićem i suradnicima, a uz njih je počast odao i Zdravko Sokić, predsjednik Kriznog štaba grada Nova Gradiška i tada predsjednik Skupštine općine NG; predstavnici Udruge veterana 3.Gardijske brigade „Kune“ NG; predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana BPŽ na čelu sa predsjednikom Jozom Bungićem; predstavnici Radio kluba NG, predstavnici županijskih i gradskih institucija i ustanova kao i Bad blue Boysa grada Nova Gradiška.

U 12 sati i 52 minute toga 21. rujna 1991. godine sirene su oglasile avionski napad na Novu Gradišku, a na taj nemili događaj na isti način smo se podsjetili i 29. godina poslije. 

Što se tada dogodilo?

Nakon što su napali naplatne kućice na autocesti neprijateljski zrakoplovi se obrušavaju na Novu Gradišku i gađaju vitalne objekte. Cilj je uništiti ih, obeshrabriti branitelje i izazvati paniku kod civilnog stanovništva. Poginulo je 12 osoba. Jedna osoba je izgorjela, a 50 osoba je teže i lakše ranjeno. Izgorjela su 2 vojna kamiona.

Središte Nove Gradiške napadnuto je u 12,52 sati. Iz zrakoplova agresor puca strojnicama, a raketama gađa vitalne objekte. U prvom naletu zrakoplova pogođena je zgrada Skupštine općine Nova Gradiška, pošta, stambena zgrada pokraj pošte, pravoslavna crkva i zgrada Zagrebačke banke. U drugom naletu na meti zrakoplova je Dom kulture u kojemu je smještena lokalna radio-postaja, privatna pekara i stambena zgrada u njezinoj blizini, te željeznička postaja. Oštećeno je i nekoliko privatnih obiteljskih kuća. Namjera neprijatelja je bila uništiti vitalne objekte značajne za normalno funkcioniranje svakodnevnog života. Cilj neprijateljskih zrakoplova bila je stoga i brana Bačica na akumulaciji nadomak Crniku, odakle se Nova Gradiška opskrbljuje vodom. Oštećena je filter-stanica.

Izjave u ime Županije i Grada

-Dokaz je to pored svih žrtava i civilnih koliko je sav taj rat bio krvav i koliko se teško rodila hrvatska Domovina. U temeljima slobodne hrvatske Domovine su sva ta imena i civila i branitelja, svih onih koji su živote dali za rađanje naše slobodne Hrvatske. Koliko je krvavo bilo govori i stravičan podatak da je u Slavonskom Brodu jedan cijeli razred maloljetne djece poginuo. Nema toga djetinjstva, te mladosti, budućnosti...To nam je jedan pokazatelj da se nikada ne zaboravi i da se nikada, naravno ne ponovi.

Meni je drago da se prilikom ovakvih obljetnica prilikom sjećanja na sve te hrabre ljude, koji su definitivno naši hrvatski junaci, uvijek sastanu predstavnici udruga proisteklih iz domovinskoga rata, udruga civilnoga društva, predstavnici Bad blue Boysa,dečki koji su svatko na svoj način doprinijeli rađanju hrvatske države, dakle da smo svi zajedno.Tako je prilikom svih obljetnica od Šagovine do svih drugih mjesta gdje su na bilo koji način stradali hrvatski branitelji i civili.

Evidentna je i briga za žive hrvatske branitelje jer se radi o jako važnoj populaciji. Oni imaju jako puno aktivnosti, a i u svim se situacijama prilagođavaju i pomažu, daju doprinos u svakodevnom životu i doprinose društvenoj zajednici.Mmnoge inicijative dolaze iz braniteljsih udruga, humanitarne akcije kako za djecu i sve potrebite, tako i za nabavku uređaja za bolnice koji će opetbiti na korist svima. I to je za svaku pohvalu- rekao nam je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavski.

U ime grada Nova Gradiška izjavu nam je dao Vlatko Greiner, koordinator za braniteljske udruge pri Gradu:

-Svi se sjećamo toga dana prije 29 godina, mi, koji smo tu bili 21. rujna 1991., toga najkrvavijega dana za grad Novu Gradišku kada smo imali najviše žrtava, 12 je ljudi poginulo 12 branitelja, civila uslijed raketiranja tzv. JNA, a najviše žrtava je bilo baš ovdje pred Domom kulture.

Prošle smo godine podigli ovu Spomen ploču da možemo konačno dostojanstveno položiti vijence, upaliti lampione i odati pijetet svim žrtvama koje su nastradale taj dan. Na žalost, to se do prošle godine odvijalo kod nekadašnje telefonske govornice postavljene uz zid gimnazijskoga dvorišta. Hvala Bogu, od prošle godine obilježavanje će biti onako kako i treba. U 12 i 52 minute mogli ste i ove godine čuti zvuk sirene u čast svim žrtvama toga dana. Okupili smo se svi, od civilnih i gradskih struktura do braniteljskih udruga  i izuzetno sam danas zbog toga i tužan i ponosan, ali najvažnije da smo odali počast na dostojanstven način kakav i zaslužuju.

Živim braniteljima pomažemo i uz njih smo kao Grad i njihov doprinos, kao i svih koji su život dali za slobodnu domovinu nikada se ne smije zaboraviti.

Predsjednik Kriznog stožera grada i predsjednik Skupštine općine Nova Gradiška Zdravko Sokić mnoge dane tijekom domovinskoga rata nikada neće zaboraviti, a napose 21. rujan 1991.

-Da, tako je. Pa ne može se zaboraviti. Tko je god živio u ovom gradu taj datum ne može zaboraviti. Nije da sebe promičem, ali znate koliko sam inzistirao da se napravi Spomen obilježje na ovom mjestu i evo prije godinu dana je to uvaženo i učinjeno. 

Bilo je sramotno da najveće stradavanje Grada, odnosno dan kada je najviše stradao, nema spomen obilježje. Stavljali smo lampione pod telefonsku govornicu dok se ovo nije napravilo. I jedno vrijeme na neki je način bio taj datum zaboravljen, dolazio je jako mali broj ljudi. Nije to čudno, jer ako ne staviš nikakvo obilježje, neki iz inata ne dođu. Upale lampion kod kuće, pomole se, ako su vjernici. Dok se ovo nije napravilo, po meni je to sve bilo morbidno. Ja sam dolazio skoro svake godine i kad sam morao tamo pod govornicu staviti lampion...Tužno...Žalosno...

Sada je dostojanstveno. Gradska vlast se trudi, šalje pozivnice i mislim da smo došli na razinu da se to obilježi onako kako i treba. 

Ti branitelji koji su ovdje poginuli, civil Potkonjak,  koji je poginuo kod pekarnice...meni je jednako žao, tko god što mislio o tome. U pitanju je ljudski život. Ali i taj civil je, unatoč ratu, ostao u svom gradu. 

Zaboravili smo da je Nova Gradiška bila proglašena najorganiziranijim gradom u ovom ratu, što puno govori. Civili su bili podrška i pomoć braniteljima, a i izbjeglice sa zapadnog dijela tadašnje Općine Nova Gradiška smo isto sami zbrinjavali što nije bio slučaj u drugim mjestima i gradovima. 

Kada su sela na zapadnom dijelu stradala i tko nije uspio izbjeći, ubijen je. I kuda su 90% njih pobjegli? U Novu Gradišku, iako je bilo za očekivati da idu prema Zagrebu ili u Zagreb. Znači da su imali povjerenja u nas kao ljude, u vlast. 

Sve smo nekako smjestili i vodili smo brigu o njima i zato kažem da je ovaj Grad zaslužio da jednom prilikom obilježavanja obljetnice brigade, a to mi je još jedna želja prije nego odem sa ovoga svijeta, skupimo sve...i Narodnu zaštitu i Civilnu zaštitu i ljude koji su imali radnu obavezu... i samo da netko za tim mikrofonom na pozornici kaže HVALA!  Ništa drugo! To su zaslužili- rekao nam je Zdravko Sokić, sjećajući se toga 21. rujna 1991. godine.

NGB-IMG-5645

NGB-IMG-5646

NGB-IMG-5649

NGB-IMG-5650

NGB-IMG-5651

NGB-IMG-5652

NGB-IMG-5653

NGB-IMG-5654

NGB-IMG-5655

NGB-IMG-5656

NGB-IMG-5657

NGB-IMG-5658

NGB-IMG-5662

NGB-IMG-5663

NGB-IMG-5664

NGB-IMG-5666

NGB-IMG-5667

NGB-IMG-5668

NGB-IMG-5670

NGB-IMG-5671

NGB-IMG-5672

NGB-IMG-5673

NGB-IMG-5675

NGB-IMG-5677

NGB-IMG-5678

NGB-IMG-5680

NGB-IMG-5681AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner