Cernik na razmeđi prošlosti i budućnosti

Znanstveno-stručnni skup održan u povodu 500. obljetnice pastoralnoga djelovanja franjevaca u Cerniku.

 

Organizatori su bili Franjevačka provincija sv. Ćirila i Metoda Zagreb, Franjevački samostan u Cerniku, Župa sv. Petra apostola Cernik, općina Cernik i Gradski muzej Nova Gradiška, a suorganizator Hrvatski institut za povijest-Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje.

 

Uvodne i riječi dobrodošlice uputio je toga 9. listopada gvardijan Franjevačkog samostana i cernički župnik fra Vjenceslav Janjić, a potom su uslijedila izlaganja o različitim temama:Srednjovjekovni lokaliteti na području općine Cernik,Crkva sv. Stjepana Prvomučenika u Opatovcu -rezultati arheološko-konzervatorskih istraživanja 2020. godine(dr.sc.Marija Mihaljević, ravnateljica GMNG; Ana Pavleković Žeruk,dipl. pov. i arheolog, vanjska suradnica GMNG; Petar Seletković, prof.pov. i arheologije, Ratko Ivanušec,dipl. pov.umjetnosti i povijesti,Ministarstvo kulture i medija RH,Konzervatorski odjel u Slavonskom Brodu); Plemićka obitelj Cernički u srednjem vijeku (dr.sc. Marija Karbić,Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, SB); Sajamski privilegij kralja Ludovika II za Cernik iz 1520. (dr. sc.Stanko Andrić, Hrv. Institut za povijest,Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje); Društveno-ekonosmka analiza komorskih popisa Cerničkog vlastelinstva tijekom prve polovine 18.st.(dr.sc.Milan Vrbanus,Hrv.institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje);

Uspostava granice vlastelinstva Cernik prema Gradiškoj pukovniji s naglaskom na formiranje Nove Gradiške(dr.sc. Iva Salopek Bogavčić); Liturgijsko posuđe u riznici franjevačkog samostana u Cerniku (Gabrijela Baričić,mag.hist.et hist.art., Muzej Slavonije, Osijek); Baština franjevačkih zajednica u Slavoniji (Željka Perković,dipl.ing.arh. pročelnica Konzervatorskog odjela u SB Ministarstva kulture i medija RH).Moderatorice stručnoga skupa bile su dr.sc. Marija Karbić i dr. sc. Marija Mihaljević.

Koliko je važan ovaj skup i koliko su franjevci doprinijeli razvoju Cernika, upitali smo fra Vjenceslava Janjića:

-Mi smo ovih dana jako puno govorili o prošlosti. Pet stoljeća franjevaca u Cerniku, sedam i pol stoljeća kulturne povijesti Cernika i to je dobro obrađeno. Mi smo sada na raskrižju. Zato se i ovaj skup skup zove „Cernik na razmeđu prošlosti i budućnosti“. Prošlost smo istražili i bila je izvrsna za ovako malo mjesto i naravno mi smo time i ponosimo. Pitanje je sada kako naprijed?

Prvi korak smo napravili. Zahvaljujući našim pokroviteljima, općini Cernik i BPŽ izgradili smo parkiralište uz samostan, a postavljene su i izložbe kako domaćih umjetnika, tako i djela iz donacije Vukovarca dr. Antuna Bauera, najvećeg mecene Franjevačkoga samostana (poklonio 71 djelo iz vlastite zbirke) te djela iz Zaklade obitelji Malešević, koja je samostanu poklonila oko 100 vriejdnih umjetničkih djela.

Samostan, koji je do Domovinskoga rata bio zatvoren za javnost, sada smo otvorili i registrirali smo se kao Duhovni centar, kao turistička destinacija i zakonski sada imamo pravo baviti se takvom djelatnošću. Nudimo ljudima odmor za dušu i tijelo. Mislim da je to ljudima danas i najpotrebnije. Nudimo čovjeku duhovni oporovak. Na zapadu je to poznato kao termin „Samostan na određeno vrijeme“. Naime, može doći obitelj i u dogovoru s poglavarima boraviti prema njihovoj želji, npr. sedam dana. Dakle uz kompletan smještaj, boravak u prirodi, rekreaciju, nudimo duhovnu obnovu, a mogu upoznati našu povijest i bogato kulturno blago. Ovakvi samostani, ovakve oaze služe da se ljudi vrate normalnom životu. Važno nam je pomoći čovjeku, a ne obogatiti se.

Što bi trebao iznjedriti ovaj skup?

Sva predavanja bit će objavljena u Zborniku krajem godine, a nadaju se, kako kaže fra Vjenceslav Janjić da će ovaj znanstveni skup biti i vjetar u leđa kako bi u dogledno vrijeme u potkrovlju samostana sa južne strane na 900 kvadrata napravili Sakralni muzej u kojega će smjestiti crkveno ruho od 18 st., zatim crkveno posuđe...

-Tražimo širu pomoć društvene zajednice, osobito Ministarstva ruralnog razvoja, Županije, Općine. Kad se bratska srca slože i olovo plivat može. Mi se nadamo po uzoru na Vukovar u tome uspjeti i izložiti sve ono što je do sada javnosti bilo nevidljivo. Napravit ćemo i Katalog sa popisom umjetničkih djela, a imamo oko 500 eksponata koji bi bili izloženi za javnost.

Razvojem vjerskoga turizma održavat će se i samostan. On je jako velik. Projektirali su ga austrougarski projektanti prije 300 godina. Cernik je u prošlosti imao jako veliko značenje. U sadašnjosti malo manje, ali u budućnosti želimo upravo ono koje zaslužuje. Mogućnosti za to imamo. Ovo je jedan od najvećih naših samostana, rekao bih i najuređeniji i najodržavaniji, a to sve skupa košta. I naravno naplaćujemo ulaznice 15 kuna. Prošlost nam je poticajna i to blago i ostavštinu treba sačuvati i promovrati kako bismo dubokim plućima udisali zrak i živjeli u sadašnjem vremenu za budućnost-istaknuo nam je u razgovoru fra Vjenceslav Janjić.

DSCN1519

DSCN1520

DSCN1521

DSCN1522

DSCN1523

DSCN1524

DSCN1525

DSCN1526

DSCN1532

DSCN1533

DSCN1536

DSCN1539

DSCN1540

 AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner