Možemo li se otrijezniti? (Četvrti dio)

Zašto je prestanak ovisnosti o alkoholu toliko težak, u predhodnim tekstovima Saša Jokić nam je pokušao objasniti ovim serijalom koji smo odlučili objaviti ovdje, na portalu NG- Buntovnici.

Iznimno smo zahvalni našem sugovorniku na razgovoru, a Vama donosimo i koju riječ o posljedicama koje kod pojedinca ostaju manje ili više trajne. Jako lako čovjek postane ovisnik o onome što mu se doslovno ,, gura pod nos'' i za ovisnost o alkoholu nisu važne ni godine ni ekonomski ili društveni status. Ovisnost je ovisnost, a ako ne budemo društveno osviješteni koliki je to problem, nikada nećemo moći ni pružiti pomoć onom kome je potrebna.

NGB: Primjećujete li sada neke promjene kod sebe od vremena prije i nakon izlječenja od alkoholizma?

Više od pobjede nad alkoholizmom veseli me pobjeda nad Ankilozantnim spondilitisom, za koju su mi rekli da je neizlječiva bolest i da ću do kraja morati živjeti u jakim bolovima i pogrbljen do poda. Alkoholizam je danas za mene ‘tempi passati’, davno svršeno vrijeme i sjetim ga se samo kada vidim nekog ‘uživaoca’ kod kojeg pokušavam s obzirom na vlastito iskustvo procijeniti koliko mu je još ostalo. Do promjene. Ili do kraja života. Alkoholičari će zauvijek za mene ostati braća i sestre. Ja zbilja kada danas vidim čovjeka koji pije, potpuno ga razumijem. Točno vidim njegovu bol. Točno osjećam njegovu patnju. Jer to je jedan dio mog života koji je imao i svoje lijepe trenutke. I danas uvijek pročitam sve što je vezano za alkohol i alkoholizam. Javim se ponekad i u neku emisiju Konvoj na HRT 2 koju vodi Dubravka, a koja često obrađuje temu alkohola u suradnji sa Dr. Zoričićem. 

Možda najbolji opis tko su alkoholičari, našao sam slušajući indijskog jogija i mistika Sadhgurua, koji je otprilike rekao: alkoholičari su kao i jogiji. Dosegnu stanje u kojem se izgubi pojam za vrijeme. Nema protoka vremena, a sadašnjost, prošlost i budućnost su jedno. Izvanredan osjećaj. I kada se danas sjetim svoje dugogodišnje karijere pijanca, to stanje bezvremenosti je možda najprivlačnije. Ali posljedice su prebrutalne. Zato jer je to stanje postignuto na umjetan način. 

Ako to gledamo drugačije, onda isto mogu reći da mi je trijezno stanje dalo priliku da sagledam gdje sam i kako mogu izliječiti neizlječivu bolest kao što je Ankilozantni spondilitis. Alkoholizam je po medicinskom leksikonu bolest u mnogo nižoj kategoriji od ove autoimune reumatske bolesti. Zato sebe smatram pobjednikom nad stvarnim uzrokom koji me je doveo do alkoholizma. A kada riješite uzrok svoje boli, onda nema niti razloga za alkoholom koji kod boli služi kao serum i sedativ. 

NGB: Kakve psihičke i fizičke posljedice ostaju nakon što se pojedinac izvuče iz tog pakla?

Ako shvatite da je bol uzrok svake ovisnosti pa tako i alkoholizma, onda će izvlačenje iz tog pakla biti moguće samo ako vas prestane boljeti, što znači da nećete imati potrebu posezati za ‘lijekom’ u obliku alkohola. 

Bol može biti fizička ili duševna. A kada vas prestane boljeti, postanete zdravi. Posljedica je da ozdravite. Paradoksalno, ali iskustvo sa alkoholom me je dovelo do zdravlja. 

Isto tako, nakon što pojedinac prestane piti, da bi izdržao apstinencijske krize, prilagodio se ponovno društvu i uspostavio pokidane veze sa obitelji i prijateljima - mora, ali mora, usvojiti novu naviku. Jednu ili više njih, sa kojima će okupirati svoju dnevnu pažnju. Najbolje je da ta navika bude neka fizička aktivnost. Najvažnije u svemu su samo dvije stvari: da si točno odredite kada i koliko dugo ćete izvoditi tu vježbu, te uspostavljanje discipline u smislu da ćete tu aktivnost obavljati svakodnevno, bez obzira na sve. Pa makar sjekire padale, rekli bi ljudi. 

Kada usvojite novu disciplinu, ojačat ćete svoj karakter. Kada ojačate svoj karakter, ojačat ćete kontrolu nad svojim umom. Kada to postignete, alkohol će biti samo imenica.   

Ukoliko netko nakon ovog serijala želi kontaktirati našeg sugovornika u vezi ovakvog i sličnog problema, možete mu se javiti porukom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner