U općini Okučani projekti nastavljeni, pripremaju se i novi za postkorona vrijeme

Na području općine Okučani ovu, po svemu specifičnu godinu, privode ipak uspješno kraju.

Poštujući epidemiološke mjere, kako u vrijeme lockdowna, tako i sada, uspjeli su neke od započetih projekata završiti, a dio njih i nastaviti. Također, što je zapravo i najvažnije, na području općine je manji broj osoba zaraženih virusom COVID-19.

-S ozirom da smo ipak mala općina, ali sa svime potrebnim za svakodnevni život ljudi, naši se stanovnici nisu imali potrebe previše kretati i odlaziti u druga mjesta. Dakle tu je i benzinska crpka, mesnica, Dom zdravlja, stomatolog, pošta, FINA, banke, prodavaonice mješovitom robom, prodavaonice dijelova za poljo-mehanizaciju, Poljoprivredna apoteka.

Civilnoj smo zaštiti uspjeli nabaviti potrebnu zaštitnu opremu, kao i zaštitna sredstva, a i sada je 500-1.000 maski na skladištu.

Kada je došlo do popuštanja mjera rješavali smo tekuće probleme držeći se i dalje propisanoga tako da smo i obljetnicu VRO „Bljesak“ obilježili skromno, ali dostojanstveno odali počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Gotovo trećina našega stanovništva je starije živitne dobi i svakako moramo brinuti o njihovom zdravlju i osobnom odgovornošću.Pripremili smo se i za , ne daj Bože, veće zatvaranje ove zime. Uglavnom smo spremni-rekao nam je na početku razgovora Aca Vidaković, načelnik općine Okučani.

Porezna reforma išla im je na ruku

Proračun Općine Okučani u 2019. godini  bio  11.817.000 kuna što je jako dobro. Poreznom reformom Vade RH  Općina Okučani  dobila  je oko 6 milijuna kuna poreza u fiskalnom izravnavanju. Općina Okučani nema kredita, nema zajmova, stabilna je Općina.

Projekti komunalne i društvene infrastrukture

Obnovljen je Društveni dom (energetska obnova) u Okučanima, a projekt je vrijedan 1.635.000 kuna.Rekonstrukcija Društvenoga doma u Cagama vrijedna je  623.000 kuna. Uz sredstva koja je osigurala općina Okučani, projekt sufinancira LAG-a Zapadna Slavonija u iznosu od 241.000 kuna i Središnji državni ured za stambeno zbrinjavanje u iznosu od 147.000,00 kn.

Prema riječima načelnika Vidakovića završeno je uređenje Ulice Kamila Kolba te kolnika i pješačke površine na Trgu dr. Franje Tuđmana, uređen je Viktorijin prilaz-odvojak ulice Stjepana Radića , Psunjska ulica (nerazvrstana cesta).

Za završetak kanalizacijske mreže, uz pomoć Hrvatskih voda, osigurano je 2,5 milijuna kuna i time će kanalizacijska mreža biti i završena u Okučanima.

-Uz pomoć Županije, Ministarstva regionalnog razvoja, Policijske uprave  Brodsko-posavske  i Doma zdravlja Nova Gradiška  zadnje dvije godine  za energetsku obnovu njihovih zgrada i  zgrade osnovne škole utrošeno je 7.035.000 kuna. To su sredstva  dobivena iz EU fondova što je nama jako drago-istaknuo je načelnik.

Iz mjere 7.4.1. realiziramo projekt Športskog i rekreacijskog centra na našemu igralištu u sklopu kojega je i rekonstrukcija i izgradnja nadstrešnica  na tribinama, a vrijednost toga projekta je 4.milijuna i 700 tisuća kuna. Obnova i rekonstrukcija zgrade Policijske postaje vrijedna je preko 2 milijuna kuna; u tijeku je i energetska obnova zgrade Doma zdravlja-vrijednost projekta također preko 2 milijuna kuna.

Dakle svi naši projekti idu dalje- naglasio nam je načelnik Aca Vidaković.

Intervencijski plan Vlade

Pred općinom Okučani  je program Vlade RH  i intervencijski plan za općine Okučani, Stara Gradiška, Gornji Bogićevci i Dragalić, kao i gradove Pakrac i Lipik. Sredstva idu izravno iz EU.

-Županijski CTR  sa nama radi  plan koji  treba potaknuti naše poduzetnike i obrtnike.  Imamo Željeznički kolodvor u koji je uloženo 300.000  milijuna kuna, moderniziranu prugu Okučani- Novska, istovarne rampe i dva industrijska kolosijeka, a pripremljenu projektnu dokumentaciju  za Industrijsku zonu. Vrijednost toga projekta je 15 milijuna kuna. Već smo razgovarali  o potporama koje ćemo dobiti. Vjerujem da ćemo u tijeku ove godine ili početkom 2021. godine. raspisati natječaj za taj, za nas, najznačajniji  projekt.

Zakonska je obveza izgraditi i Reciklažno dvorište ( općina ima preko 2500stanovnika), za koje očekujemo građevinsku dozvolu. Radi se projektna dokumentacija za Društveni dom u Vrbovljanima, nadamo se slijedeće godine građevinskoj dozvoli kako bismo mogli raspisati i natječaj.

Tu je i projekt poduzetničkog inkubatora vrijedan  11.000.000 kuna. Na našem području su potrebne sušare i hladnjače  za naše poljoprivrednike i obrtnike.

Tijekom godine pripremana je dokumentacija kako bismo bili spremni za nove natječaje EU fondova 2021-2027.-rekao nam je naš sugovornik.

U korona krizi pomogli su i poduzetnicima

Uz Mjere Vlade RH, općina Okučani je, prema načelnikovim riječima, svakom poduzetniku osigurala 5.000 kuna pomoći-za struju, vodu, komunalnu naknadu...hladni pogon, u skladu sa svojim mogućnostima.

Ima i svjetlijih primjera u ovoj godini

Povećan je broj djece u vrtiću „Bljesak“ što govori, rekla bih, o malim, ali važnim koracima u poboljšanju demografske slike.

-Proteklih 10 godina s ovim smo projektom imali problema, jer je bilo malo djece, ali se investicija isplatila. Uređen je i pohađa ga 42 djece, a 15-ero ih je u maloj školi, tako da očekujemo upis dva razreda prvašića u slijedećoj školskoj godini.Roditelji plaćaju vrtić 300 kn, a ostalo općina. Za ovu namjenu izdvjamo pola milijuna kuna godišnje i na to smo ponosni jer smatramo da su djeca budućnost- naglasio je načelnik Vidaković.

Potpora za novorođenčad i mlade obitelji

-Sada, prema Odluci Općinskoga vijeća ta potpora po novorođenom djetetu iznosi 3.000 kn što je značajno. Općinsko vijeće donijelo je i Odluku o sufinanciranju mladih obitelji koje kupe kuću na području općine i podijelili smo do sada 10 paketa po 35.000 kuna i kroz taj projekt i mlade obitelji imamo i 12-ero djece. Još su tri obitelji predale zahtjev i vjerujem da ćemo i to riješiti u 2020. godini. Taj program za mlade obitelji ide i u 2021. godini.

Učeničke i studentske potpore i nabavka radnih bilježnica za osnovce

-Učeničke i studentske potpore ići će natječaj u siječnju slijedeće godine jer dosta djece dobiva stipendije iz drugih izvora. Orjentirat ćemo se na potpore učenicima koji pohađaju deficitarna zanimanja, jer će lakše dobiti i posao, a mi vjerujemo onda i ostati živjeti na ovom području.

Ove smo godine za radne bilježnice izdvojili  70.000 kuna, Vlada RH kupila je  knjige i naša djeca su dobila knjige i radni materijal tako da za spomenuto roditelji nisu imali troškova. Uz pomoć Vlade RH  dajemo potporu za učenike putnike koji idu u školu u Novu Gradišku. Moramo rješavati problem s gradovima  Lipikom  i Pakracom kako bi naša djeca mogla i tamo ići u školu. Tu također pomažemo roditeljima.

Program „ZAŽELI“- skrb za stare i nemoćne

Ovaj je Program od velike važnosti i u ovoj općini. Provodili su ga sa općinama Stara Gradiška, Gornji Bogićevci i Cernik te LAG-om Zapadna Slavonija. Program je završen 1. travnja 2020. godine. Njegova vrijednost je bila 3.200.000 kuna. 

Novi Program krenuo je u listopadu. Međutim općina je osigurala sredstva za jednu djelatnicu koja je nastavila obilaziti stare i nemoćne u vremenu do novoga Programa putem kojega je zaposleno 30 osoba.

Inače od 2006.Općina Okučani ima program pomoći starim i nemoćnim osobama koji se provodi preko Ministarstva za demografiju i socijalnu politiku mladih i u kojemu imaju zaposlenog jednog i pol djelatnika. Jedinstven je to primjer u RH. Kroz obadva programa vodi se briga za oko 200 starih i nemoćnih.

Socijalno ugroženim obiteljima iz Socijalnog programa općine podijeljeno je u prošloj godini 120.000 kuna, a 170.000 kuna dodijelila je Brodsko-posavska županija za ogrjevno drvo.

Blagdanski paketi za djecu

-Unatoč svim problemima i korona krizi moramo imati i snage i vjere i nade da će doći i bolje vrijeme. Naravno, prema našim mogućnostima ukrasit ćemo središte naše općine, u vrtiću će biti podijeljeni paketići djeci za blagdan sv. Nikole. Paketići će djeci biti podijeljeni i u crkvi zahvaljujući FRAMI i župi Okučani i sve će biti organizirano uz poštivanje epidemioloških mjera. Najvažnije je da za Božić svjetlo bude u ljudskim dušama i obiteljima- zaključio je Aca Vidaković, načelnik općine Okučani.

 AEM banner

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Openradio banner

HAV banner

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner