Svaki, pa i najduži put počinje samo jednim korakom

„Tortijada i limunijada“ Udruge za autizam SUNCE

„Uzmi osmijeh i daruj ga onome tko ga nikad nije imao. Uzmi zraku sunca i pošalji je tamo gdje vlada noć.

Otkrij izvor i okupaj onoga tko živi u blatu. Uzmi suzu i položi je na lice onoga tko nikad nije plakao. Uzmi hrabrost i stavi je u dušu onoga tko se ne usudi boriti. Otkrij život i pripovijedaj o njemu onome tko ga ne može shvatiti. Uzmi nadu i živi u njenu svjetlu. Uzmi dobrotu i daruj je onome tko ne zna darivati. Otkrij ljubav i pokaži je čitavom svijetu.“..Čuvena je to Gandhijeva misao o plemenitosti i humanosti koju su, na kratko, potaknuti izazovom članova Udruge za autizam „Sunce“ potvrdili Novogradiščani, dokazjući još jednom kako znaju odgovoriti na potrebe onih kojima je pomoć najpotrebnija

A, kada se iza potreba kriju oboljela djeca i njihov bolji i kvalitetniji život, pomoći je još jednostavnije.Potvrdila je to sjajna i iznimno originalna humanitarna akcija „Tortijada i limunijada“ koju su, za potrebe uređenja specijaliziranog kabineta za senzornu integraciju pokrenuli članovi Udruge za autizam „Sunce“ i  Novogradiščanima istinski osunčali nedjelju.Poznavajući entuzijazam članova Udruge, ali i cijeneći sve ono što su učinili u prethodnih 15 godina, nastojeći pružiti n novogradiškim klincima oboljelim od autizma sve ono što mali pacijenti mogu dobiti i u Zagrebu, ne sumnjamo kako će kabinet, unatoč značajnim sredstvima, uskoro ugledati svjetlo dana u novim prostorijama Udruge. Edukacije i informacije radi, senzorna integracija je proces koji svako ljudsko biće prolazi tijekom cijelog svog života, počinjući s njim još i prije rođenja.Proces je to tijekom kojeg u mozak dolaze senzorne, odnosno osjetilne informacije iz naših osjetila putem moždanih živaca, a potom se obrađuju na način da im damo smisao, a potom na njih i odgovorimo aktivnošću. Drugim riječima- informacija iz naših osjetila, njihova interpretacija i pripremanje odgovora – sve je to senzorna integracija. Poteškoće senzorne integracije dovode do raznih poteškoća u ponašanju, socijalizaciji, emocionalnoj stabilnosti, koncentraciji, samostalnosti i učenju.Stoga je neophodno djetetu od najranije dobi omogućiti slobodno kretanje i istraživanje okoline, jer samo je tako moguće osigurati mu i osjetilne informacije neophodne za zdrav razvoj. Problemi senzorne integracije rješavaju se specifičnim terapijama u jednako tako specifičnom i specijaliziranom kabinetu putem niza jeedinstvenih sprava- ljuljački sa stropnim držačima, vodenim krevetima, trampolinom, tunelima, vizualnim i svjetlosnim stimulatorima, penjalicama, planetarijem, loptama za balansiranje i slično.Važno je naglasiti kako od senzorno integracijske terapije u specijaliziranom kabinetu  koristi imaju sva djeca s poteškoćama u razvoju, a ne samo djeca oboljela od autizma, zbog čega bi ovim projektom, i Grad Nova Gradiška i Udruga „Sunce“ napravila istinski iskorak kako u medicinskom, tako i u smislu značajnog poboljšanja kvalitete života, napomenula je Melita Dragić, logopedica u „Suncu“.

Na žalost, ovakav projekt zahtijeva i značajna financijska sredstva- za renoviranje i opremanje prostorija potrebno je čak 185 tisuća kuna. Na sreću, nedjeljna humanitarna akcija koju su pomogli mali i veliki-mažoretkinje grada Nova Gradiška i gošće iz Lipika, plesni duo Lorena Krizmanić i Lucija Pavišić, Maja Golovrški, glazbena grupa „Hy five“ koju čine Barbara dautović i sestre Martina i Matea Škvorčević, klinci starijih skupina Dječjeg vrtića, plesna skupina „Zumbice“, dječji zbor Glazbene škole, ali i maskote Rođendaonice-potvrdila je kako Novogradiščani itekako znaju odgovoriti na potrebe onih kojima je pomoć najpotrebnija, ali i kako im ništa nije teško kada su u pitanju djeca.Ipak, iznos od prikupljenih 6 490,00 kuna tek je prvi i najmanji koračić do krajnjeg cilja. Na sreću, svaki i najduži put počinje samo jednim korakom. Učinimo ga, stoga, zajedno s članovima Udruge „Sunce“.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner