Hasanbegović mora saborskim odborima za kulturu i medije objasniti smjenu Povjerenstva

Nakon što je ministar kulture Zlatko Hasanbegović još u srijedu smijenio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije, uz šturo objašnjenje Ministarstva da je "postupio u skladu sa svojim ovlastima", predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Gordana Rusak (inače članica vladajuće koalicije) odlučila je pred to tijelo u utorak pozvati ministra da objasni razloge svoje odluke.

"To je moje pravo kao predsjednice Odbora i nisam za sazivanje morala pitati mišljenje ostalih članova", kazala je Rusak, dodavši kako je o toj odluci doznala iz medija i ne zna detalje te je upravo zato sazvala sjednicu da ministar dođe i da u nadležnom tijelu razgovaraju o tome. "Uvijek se zalažem za dijalog, uvjerena sam da ministru neće biti problem doći na sjednicu i objasniti nam svoje motive. Mi, naravno, ne možemo ukinuti ministrovu odluku, ali ćemo nakon rasprave donijeti stav Odbora", poručila je Rusak. Upitana protivi li se toj ministrovoj ulici, kazala je kako ima svoj stav, "ali on nije relevantan". Ovo je demokratska procedura i kroz nju ćemo doći do stava Odbora, zaključila je Rusak.

Potpredsjednica istog Odbora, SDP-ova Sabina Glasovac otkrila je kako je koalicija Hrvatska raste uputila inicijativu da spomenuti Odbor održi zajedničku sjednicu s Odborom za informiranje, informatizaciju i medije na istu temu. "Da, išla je inicijativa prema predsjednicima odbora da sazovu sjednicu na koju bi se pozvao ministar Hasanbegović kako bi obrazložo odluku kojom je promptno smijenio Povjerenstvo bez obrazloženja i evaluacije njihova rada na temelju koje bi to možda i mogao učiniti. Sve je to čudnije kada znamo da u listopadu 2016. ističe mandat Povjerenstva i zato su odbori prava mjesta da progovorimo o toj temi", kazala je Glasovac.

Predsjednik Odbora za medije, HDZ-ov Andrija Mikulić potvrdio je kako se na tu temu čuo s potpredsjednikom Odbora SDP-ovim Nenadom Stazićem. "Zasad nisam vidio zahtjev, ali razgovarao sam sa Stazićem i čut ćemo se još u ponedjeljak", kaže Mikulić, dodajući da "ne vidi razloga da saziva sjednicu jer je ministar postupio na temelju zakonskih ovlasti". Kako to da nitko nije dizao buku kada je smijenjen ravnatelj i članovi vijeća HRT-a, a sada se diže buka kada je ministar donio odluku na temelju zakona i nižih akata, pita Mikulić, ali i dodaje da postoje poslovničke mogućnosti da trećina članova odbora zatraži sazivanje sjednice.

Potpredsjednik Odbora za medije Stazić, pak, ističe da "ne namjerava rušiti autoritet predsjednika, ali sjednica će biti održana na ovaj ili onaj način". Zatražit ću da na sjednicu dođe ministar i obrazloži zašto je smijenio Povjerenstvo, odnosno, da kaže zašto stručni ministar stručne vlade ruši stručno povjerenstvo prije isteka mandata, najavljuje Stazić.

Izvor: forum.tm

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner