Vrste sveprisutnih profesora

Iako ovaj članak tematski više naginje mlađoj populaciji, zasigurno se i matori mogu u njemu pronaći, samo kada bi svoj film projektirali nekoliko godina u nazad i vratili se u zamorne, no ipak najluđe školske dane.

Svi smo s njima imali konflikte, nesuglasice, ali i dobre dane i još bolje zajebancije. Bilo je tu svega, od bježanja, muljanja, smicalica, međusobnih zezancija, do prijateljskih razgovora. Bar što se tiče profesora u školama, svi smo tu više-manje imali podjednaku situaciju. Nekima smo zahvalni do dana današnjeg, neke smo oštro zapamtili, ali svi su oni na neki način utjecali na nas, što pozitivno, što malo manje.

A sada nostalgija na stranu, donosimo vam najtipičnije vrste profesora s kojima ste se susreli tijekom vašeg školovanja!

Profesori van plana i programa

Znate ime njegove prve ljubavi, godinu rođenja drugog mu sina, uči vas što napraviti ako se susretnete s čoporom vukova, ali zato o predmetu koji bi trebao predavati nitko nema bleke. Činjenica je da svi barataju peticama i četvorkama, ali svjesni su i sami da su ih zaradili odlaskom po njegovu kavu ili pohvalili košulju koju fura kroz već 15 generacija. Svaki polutočan odgovor koji ima bar 0,1% veze sa zdravim razumom dobiva pohvalu 'ODLIČNO!'

Za 5,0 prosjek dovoljno mu je da znate sročiti dvije, tri složene rečenice. Obično kroz duge godine rada zaboravlja kako izgleda jedinica, uglavnom vam prezime izgovara krivo.

Profesori koje apsolutno boli briga

Opuštene profe kao iz prethodnog reda, no ipak se uvelike razlikuju. Ovi prethodni zapravo vole školarce i čari predavanja, što kod ovih nikako nije slučaj. Nemaju emocija ni prema materi vlastitoj, gdje će da ih imaju prema tebi, klipane jedan. Dođu, sjednu, zavale se za ono računalo i čačkaju po njemu čitav sat. Pretražuju li pornhub, crno jaje ili su već osvojili broncu na LOL-u nikada nećemo saznati. Bit je u tome da ne mare za nikoga i na svako vaše pitanje prvo dolazi proces od 20 minuta čekanja da te doživi, zatim iznervirano ponavljaš pitanje, a odgovor uglavnom ne dobiješ ili ako imaš sreće, sroči ga u dvije i pol riječi jer mu je zadnju lijeno dovršit, drkadžija apatični. Ako je dobre volje možda nešto izbifla na početku sata. Uglavnom prepisuješ litanije dok on 'ladi svoje dupe. Neosporiva činjenica je da na ispravke testova čekate dok vam se prvo dijete ne osamostali.

Oni strogi bez imalo ljudskosti

Svi smo se morali susresti s ovakvim tipom profesora, jer u suprotnom ne bismo znali što znači strah i trepet, a ne bi ni otkrili koliko informacija zapravo možemo memorirati u periodu od 10 navečer do 5 ujutro, uz pomoć već jedno pete kave. Kao da su direktno iz NATO-a poslani, red, rad i disciplina im piše iznad kreveta. Legenda kaže da su se jednom nasmijali, navodno kada im se rodio prvi sin. Ali samo prvi.

Pitati smiješ li otići na wc ravno je samoubojstvu, budeš sretan kada ti zada samo 15 stranica zadaće. Šutiš, trpiš, plačeš, ali u sebi. Onako muški. I onda odeš u wc pod odmorom brisat suze, ovaj, skloniti prašinu iz oka, božemoprosti.

Profesori koje bi svi povalili

Mislio si da se to događa samo u američkim filmovima, kad eto i u tvojoj vukojebini veselja. Radi se najčešće o mladim profama, friško s faksa, mogu ti biti stariji brat ili sestra, ali nedo bog, jer bi u tom slučaju ispao incestiodan. Zgodni, primamljivi, mirišu na skupe parfeme, i svjesni su svog fizičkog izgleda. Ako si muškarac pubertetlija, prvi srednje recimo, kuja će ti svojim stasom namjerno prouzrokovat boner i poslati te na ploču. Muške profe navedenog tipa također će se praviti suviše odvažni, onako da ti pamet stane. Predmet mu najčešće zovete po njegovom imenu jer kraj takvog profesora nije ni bitan.

Profa koja uvijek kasni

Jer u zbornici je bila gužva, došli su Lukini mama i tata i trebala me je ravnateljica. Kao i prošlih 38 puta, pa naravno, jer su Lukini starci nezaposleni psihopati, zbornica tijekom odmora postaje okupljalište izbjeglica, a ravnateljica se potajno loži na nju. Jedina moguća objašnjenja. Ili možda, ali samo možda, ona si pravi kavu 5 do 12, pa čeka dok joj se ohladi i usputno nazove sestričnu iz Australije pa se prisjećaju ludih 80-ih? Ma ne, božemoprosti, svakakve gluposti i meni padaju na pamet. Zanemarite.

Uglavnom je učenicima to do jaja, jer im sat prosječno traje 20ak minuta. 

Mlada nadobudna profa

Prvi posao, prosjek na faksu 5, socijalni život poprilično upitan, navodno živi s psom. Dokazuje se sebi, a tako i učenicima. Udio samopouzdanja iznenađujuće je visok, a glavna, možda čak i jedina reakcija učenika na njenu pojavu je kolutanje očima, toliko izraženo da pritom vidiš vlastitu očnu šupljinu. Sama pojava, taj ton u glasu, pokreti s rukama, jednako su iritantni kao opsesivno kompulzivnoj osobi nejednake šiške. Ma možda za nijansu iritantnije.

Traži striktne definicije, opsežna izlaganja i ne dopušta nikakva izmotavanja. Uvjerena kako je njen predmet najbitniji, da su ga sami bogovi s Olimpa izmislili, postaje u očima gotovo svih, omraženo govno, ili, izmet koji se izbacuje kroz anus za vrijeme vršenja nužde, da budemo, khm, konkretniji.

The cool guy

Stručni zajebant koji je u mladosti bio number 1 fan Stonesa, povremeno zapali, zna znanje, ne traži previše, opušten kao babina sisa, cijeloj generaciji poznat kao kraljina. Vlada sarkazmom, ima dobar smisao za humor, al' šta je je, čovjek zna i naučit. Većinom svima najdraži profesor, s prosjekom 3.2 bez beda zaključi 4, ispričnicu mu komotno možeš dofurat na omotu od bureka, jer je frajer sasvim okej. Uglavnom bira karlovačko jer čovjek zna što valja.

I to bi bilo to! Nadam su se oni stariji prisjetili, a oni mlađi suosjećali!