Dostojanstveno i svečano obilježen Dan neovisnosti

Dan neovisnosti 2017.

U povodu Dana neovisnosti 8. listopada kod novogradiškog su Spomen obilježja poginulim, umrlim i smrtno stradalim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu položeni  vijenci, cvijeće i upaljene svijeće uz minutu šutnje i molitvu.

Ove godine na obilježavanju su sudjelovale i brojne predstavnice Udruga udovica iz gotovo cijele RH, s obzirom da su se u našemu gradu okupile u povodu 25. obljetnice Udruge udovica hrvatskih branitelja iz domovinskog rata RH Nova Gradiška. Upravo su one prve i odale počast, potom predstavnici udruga djece i roditelja poginulih branitelja, zatim izaslanstvo županije Brodsko-posavske na čelu sa županom Danijelom Marušićem i zamjenikom ministra branitelja Dinkom Tandara, Grada NG na čelu s predsjednicom Gradskog vijeća dr. Ljepšom Rakas Vujčić, gradonačelnikom Vinkom Grgićem, njegovim zamjenicima Ivanom Trupina i Borislavom Vidošićem i koordinatorom za braniteljske udruge grada NG Vlatkom Greinerom, Policijske postaje NG, brojnih udruga proisteklih iz domovinskog rata grada NG, ali i udruga branitelja Maksimir te udruga branitelja s područja Grobnika kod Rijeke i udruga branitelja Hrvatske pošte. Vijence su položili i odali počast i predstavnici JVP i DVD-a Nova Gradiška, predstavnici gradskih srednjih škola, Dječjeg vrtića, gradskih ustanova i institucija, predstavnici GO HDZ-a NG, kao i predstavnici civilnih udruga grada NG.

Dan neovisnosti 2017.

Na minutu šutnje pozvao je, a potom vodio i molitvu moderator svečanosti Marko Dereženin.

 Dan neovisnosti 2017.

Dan neovisnosti Republike Hrvatske

U RH  8. listopada se slavi  kao državni blagdan  i obilježava  se Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Ta je značajna odluka Sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u Šubićevoj ulici 29 u Zagrebu.

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner