Predstavljena Monografija "Nova Gradiška-270.godina"( foto-video)

U prigodi Dana grada i njegovog 270. rođendana 3. je prosinca u novograiškom Domu kulture predstavljena Monografija "Nova Gradiška-270. Godina".

Monografija270ng

Na 220 stranica urednica Jelena Kovre, mag. educ. art i Mario Mrnjec, graf. inž., koji potpisuje dizajn, uspješno su saželi dugu i bogatu povijest grada u knjigu koju bi , kako je rekao gradonačelnik Vinko Grgić, svaka obitelj u Novoj Gradiški trebala imati.

O Novoj Gradiški u razdoblju Vojne krajine i Austro-ugraske monarhije govorio je magistar povijesti Dino Jelinić, a Nino Brozinčević, također povjesničar o Novoj Gradiški u razdoblju od 1945. do 1991. godine, kao i o mogućoj suradnji Biblijskog instituta, u kojemu radi, s novogradiškim ustanovama. Promociju Monografije posebno emotivno je proživjela urednica Jelena Kovre. Ne krijući zadovoljstvo što je rad na monografiji uspješno okončan, zahvalila se svima, a velik ih je broj, koji su dali svoj doprinos da ova monografija, po mnogo čemu različita od prijašnjih, bude objavljena.

-Želim zahvaliti gradonačelniku što mi je dao priliku da radim ovu monografiju. Drugo što želim reći i što mi je jednako važno je zahvaliti se Mariju Mrnjecu na koga je pao veliki dio posla. Bila je to velika i duga vožnja, puna uspona i padova. Našla sam prijatelje gdje se nisam nadala, našla sam suradnike za koje nisam mislila da će se ikada pojaviti u mome životu. Više sam nego zahvalna svima, posebno Alenu Kociću, fotografima iz Foto kluba F4 i autorima tekstova. Ja sam sretna i nadam se da će vam se knjiga svidjeti – istaknula je urednica Jelena Kovre.

Zadovoljstvo nije krio ni gradonačelnik Vinko Grgić, dipl. inž. arh. i buket cvijeća darovao urednici monografije Jeleni Kovre.

-Svaki dokument, svaku stranicu sam temeljito pogledao u proteklih 15 mjeseci. Korigirali smo i tražili bolje rješenje i vjerujem da smo ga našli. Danas sam ispunjen čovjek, prije svega, jer je danas veliki dan za naš grad. Prije nekoliko sati smo s ministrom Goranom Marićem potpisali ugovor o preuzimanju vojarne, a sada se nalazimo ovdje na prezentaciji jednog djela koje obilježava trenutak našeg grada i trenutak povijesti. Htjeli smo napraviti monografiju grada u kojoj smo izbjegli neke zakonitosti kako bi napravili knjigu o gradu koja će biti čitljiva, a ne dosadno štivo- rekao je gradonačelnik Vinko Grgić i zahvalio se autorima, od fotografa, na umjetnički vrijednim fotografijama, do autora tekstova, a posebno urednici Jeleni Kovre. Dodao je da je monografija djelo kojega se nitko neće postidjeti.

U monografiji je dan kronološki prikaz područja Nove Gradiške od razdoblja nastanka Panonske nizine, prapovijesnog razdoblja, razdoblja antike, srednjeg vijeka preko važnog dijela povijesti za Grad Vojne krajine, zatim razdoblje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije, SFRJ preko demokratskih promjena, Domovinskoga rata do modernoga doba. Prate ju i brojne fotografije, neke od njih po prvi puta objavljene, kao i ilustracije.

Autori tekstova su: Mladen Ivošević, prof. geografije; Marina Matković Vrban, mag. Arheologije, Dino Jelinić,mag.edukacije hrvatskog jezika i povijesti; Pavle Sivec, apsolvent PMF-a u Zagrebu, Nino Brozinčević, mag. Povijesti, Ivana Koški mag. edukacije hrv. jezika i književnosti i povijesti te Simonida Tarbuk.

Fotografije: Arhiva Gradskog muzeja NG, Foto klub "F4" , Alen Kocić, Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu, HAZU, OŠ "Mato Lovrak" NG, OŠ Ljudevita Gaja NG, ETŠ i ekonomska škola, Industrijsko-obrtnička škola, Gimnazija NG, Oldtimer club "Classic 99" NG, Spomen soba 121. brigade/pukovnije NG, privatne arhive.

Monografija je tiskana u nakladi 1000 komada, a nakladnik je Grad Nova Gradiška, lekturu potpisuje Angelina Bijelić, mag.educ.philol.croat. U ponudi je "Slavonskog dućana".

Autorima i suradnicima nazočnima na njezinu predstavljanju primjerak Momografije uručio je novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić, a namijenjena je slijedećima: Alenu Kociću (foto); Mladenu Božičkoviću (foto); Marku Lončaru (foto); Deniju Miloševiću (foto); F4: Gabrijelu Vrebcu, Antoniu Vivallosu- Bijeliću, Dominiku Poletto, Branku Ivanoviću, Goranu Doriću, Filipu Štefanoviću (foto); HAZU- Jadranki Mauch Lenardić (foto); OŠ "Mato Lovrak"- Vesna Lončar Cindrić (foto); OŠ Ljudevita Gaja- Blagica Pečnjak (foto); IOŠ-Mijo Matošević (foto); ETŠ i ekonomska škola- Sanja Muller Zoričić, Mira Linjaković, Kruno Cvitković (foto); Gimnazija NG- Ljiljana Ptačnik (foto); Oldtimer klubu "Classic 99" -Krešimir Knežević (foto); Vladi Beriću (foto); Neni Vukeliću (foto); Josipu Mikšiću (foto);Luciji Kovre (foto); Ivanu Ivankoviću i Alanu Akeškeviću (foto); Hrvatskom prirodoslovnom muzeju- Tatjana Vlahović, Dražen Japundžić, Marija Bošnjak, Davorka Radovčić, Nives Borčić (savjet i foto); GMNG- Marija Mihaljević, Vesna Kolić-Klikić, Miroslav Pišonić (savjet i foto); Arsen Granda (foto); Momir Divjak (savjet i foto); Biljana Dakić (savjet i literatura); Dinka Matijević (savjet i literatura); Franjo Samardžić (savjet i literatura);Filip Orešić (savjet i literatura); Marko Merćep (savjet i literatura);Mladenu Ivoševiću (autor), Marini Matković Vrban (autor); Dini Jeliniću (autor), Pavlu Sivecu (autor); Nini Brozinčeviću (autor); Ivanu Koška (autor), Simonidi Tarbuk (autor) i na kraju i urednici Jeleni Kovre te Mariju Mrnjecu (dizajn). Svakako treba istaknuti kako je svečanost predstavljanja monografije, koju su prekrasnim koncertom oplemenili vrsni glazbenici Paula i Đelo Jusić, osmislila i organizirala prof. Danijela Juranović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Matija Antun Relković". 

Monografija Nove Gradiške

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner