Na VIII. Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem predstavljeni brojni novogradiški projekti

Uz zahvalu premijeru i ministrima na dolasku u Novu Gradišku i održavanju ovog značajnog skupa novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić predstavio je brojne projekte koje Grad realizira i planira realizirati te aktivnosti koje su u tom pravcu poduzete.  

-Napori su veliki, ali i rezultati su vidljivi. Unazad nekoliko godina imali smo velikih problema primarno s vodom te smo napore usmjerili u ekologiju i zaštitu okoliša.

Vodna aglomeracija jedan od značajnih projekata vrijedan je preko 140 milijuna kuna. Realizira se s Ministarstvom poljoprivrede i u završnoj je fazi. Do sada je za projekt utrošeno preko 100 milijuna kuna, a ostalo je 40 milijuna kuna za pročistač i u ovom je trenutku u tijeku Natječaj za izvođenje građevinskih radova.   

Obavili smo sanaciju deponije komunalnog otpada sa 37 milijuna kuna. Danas je otvaranje ponuda za reciklažno dvorište vrijednosti 7 milijuna kuna, a za sortirnicu se radi projektna dokumentacija  kako bi zaštita okoliša u našem gradu u naredne dvije godine bila potpuno riješena.

Moram se zahvaliti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  jer sam uvjeren da ćemo u naredne dvije godine biti grad koji će energetski obnoviti sve zgrade u vlasništvu grada. To su velika sredstva od kojih je 50% iz fondova.

Grad smo koji drži do energetske održivosti. Prošle smo godine potpisali ugovor za promjenu rasvjetnih tijela u led rasvjetu i time ćemo dobiti oko 70% uštede. Izgradnjom fotonaponske elektrane u Industrijskom parku u okviruInterreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020, u koji je uključen Grad Šabac i s Ministarstvom regionalnog razvoja, očekujemo uskoro potpisivanje i realizaciju u slijedećih godinu i pol dana. Tada će grad NG biti enegretski neovisan što se tiče rasvjete jer ćemu uz uštedu  razliku nadoknaditi proizvodnjom u solarnoj energani koju ćemo graditi u Industrijskom parku- rekao je gradonačelnik Grgić.

Prometna infrastruktura

-Detektirali smo probleme u prometnoj infrastrukturi u sedam točaka koji obuhvaćaju  kružne tokove i semaforizaciju. Dio smo već riješili, a očekujemo da ćemo vrlo brzo riješiti i ostale prometne probleme u gradu. Zahvaljujem se ŽUC-u, prije svega Hrvatskim cestama koje nam nesebično pomažu u realizaciji svih projekata.

Naš  je grad podijeljen na dva dijela željezničkom prugom. Tu je pružni  prijelaz sa rampom, nadvožnjak star preko 60 godina i predstavlja opasnost. Zajedno sa HŽ infrastrukutrom i ŽUC-om  sufinancirali smo projektnu dokumentaciju i dobili građevinsku dozvolu. Vrijednost projekta je 18 milijuna kuna, a za ovako veliku investiciju nemamo srdstava u izvornom proračunu stoga molimo Ministarstvo  i ministra da upriličimo što prije sastanak te da vidimo kako riješiti taj problem s obzirom da su 20 kilometra dalje Okučani riješeni, a upravo je Nova Gradiška slijedeća točka na pruzi Zagreb- Vinkovci-istaknuo je gradonačelnik.

Također je dodao- Među prvima smo pokrenuli razvoj širokopojasne infastrukture  sa 10 susjednih općina  u vrijednosti 140 milijuna kuna. Rangirani smo među pet najuspješnijih projekata. Uskoro očekujemo realizaciju.

Industrijski park, poduzetništvo

-Nama je u ovom trenutku najvažnije zapošljavanje. Industrijski park NG je proglašen jednim od najboljih. Kandidirali smo prema resornom Ministarstvu novih 440.0000  kvadratnih metara zemljišta i danas ćemo imati veliko zadovoljstvo sa ministrom Marićem potpisati ugovor kako bi našu Industrijsku zonu proširili.

Želim napomenuti izvrsnu suradnju sa Ministarstvom državne imovine. Tražili smo godinama određenu imovinu, a sa minisrom Goranom Marićem riješili smo to za tri mjeseca.I još jednom se na tomu zahvaljujem.

U Industrijskom parku je u ovom trenutku oko 50  milijuna realnih investicija. Radimo Tehnološki inkubator čija je svrha razvoj visokokvalitetne poduzetničke infrastrukture kao temelja razvoja poduzetništva i privlačenja investicija, a na osnovi inovacija, znanja i naprednih tehnologija što će omogućiti stvaranje visoko kvalitetnih radnih mjesta s posebnim naglaskom na učinkovito upravljanje okolišem i resursima. Ukupna vrijednost projekta, koji se financira u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. kroz EU fond za regionalni razvoj je 29.847.343,00 od čega je iznos bespovratnih sredstava 19.999.999,00 kn.

Ulaže se u razvoj infrastrukture u Industrijskom parku u svezi s čim ćemo potpisati ugovor s resornim ministarstvom u vrijednosti 6 milijuna  kuna, a tu su i druga ulaganja grada sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta.

U pripremi je veliki projeket ulaganja u  istraživačko razvojnu infrastrukturu ili CEKOM u vrijednosti od 108 milijuna kuna, a koji je ušao u projekt Slavonija i nadamo se da ćemo ga valorizirati.

U ovom trenutku ulaže se i  250 milijuna kuna preko privatnih partnera  u Industrijsku zonu, a riječ je o Klima opremi, Aminolabs Atlanticu,....

Mjere grada Nova Gradiška za poduzetnike i obrtnike

-Grad ima 8 mjera s kojima pomažemo našim poduzetnicima  i obrtnicima koje su zajedno sa sufinciranjem fondova usmjerene novom zapošljavanju. Dakle povećavamo zaposlenost, a isto tako i smanjujemo nezaposlenost.  

Po zadnjim  podacima portala gradonacelnik.hr Nova Gradiška je uz Vodnjan, Vodice i Svetu Nedjelju četvrti grad u Hravatskoj  po povećanom broju zapošljavanja. Nažalost jedini smo takav grad u Slavoniji i Baranji i iskreno se nadam da će ih uskoro biti još.

Svi projekti koje smo kandidirali prema vama i Fondovima su 99% i prošli i doprinose kvaliteti života. Ljudi, međutim, smatraju da im je voda sastavni dio života, da su odlagalište i ekološki pristupi svim problemima sastavni dio naše tekovine ili civilizacije. Da bismo spriječili iseljavanje postoje dva momenta koja su jako bitna, a to su gospodarstvo, a uvjerili ste se da smo ga pokrenuli na najvišem mogućem nivou i  društveni sadržaji, odnosno društvena infrastruktura. Mi smo mali grad i nemamo sve ono što bi trebali imati, a i toliko novca nemamo. Nažalost, dostupnim konvencionalnim fondovima nismo mogli uredit centar grada, urediti fontane bazene ili kampus.

Međutim otvara se novi program, a riječ je o Programu  integrirane fizičke , gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova. Radi se o velikom projektu Ministarstva regionalnog razvoja.  Nova Gradiška je među tih osam malih gradova koji su ušli u ovaj pilot program i molim razumijevanje i poticaj da dođe do tog velikog projekta jer tim projektom bi mogli  izgraditi ono što sami ne možemo vlastitim sredstvima jer za to ne postoje fondovi.

To su lijepe priče iz jednog malog grada. Ulažemo maksimalno trud  i napore i uz vašu podršku nadam se, ako sve ovo skupa zaživi Nova Gradiška će biti svijetli primjer projekta „Slavonija, Baranja i Srijem“.  

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner