I u novogradiškim školama spremni za nastavu u virtualnim učionicama

U uvjetima proglašene epidemije na području Republike Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske na telefonskoj sjednici održanoj 13. ožujka donijela je Odluku o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnoga rada ustanova predškolskoga odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu.

Za koordinaciju poslova i dinamiku uspostave nastave na daljinu zaduženo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a provedba ove Odluke započela je u ponedjeljak, 16. ožujka 2020. godine i traje do opoziva.

Novogradiške osnovne škole

Kao i sve škole u RH tako su i novogradiške osnovne i srednje škole pripremile sve za održavanje nastave na daljinu, a radi zdravstvene sigurnosti prije svega djece. S ravnateljicama i ravnateljima razgovarali smo 16. ožujka. Evo što nam je u razgovoru prvoga dana održavanja novoga oblika nastave rekla Vesne Lončar Cindrić, ravnateljice OŠ „Mato Lovrak“:

-Škola Lovrak je spremna. U 8 sati su svi predmetni nastavnici, odnosno razrednici napravili kratko online spajanje sa učenicima svoga razreda, dali im upute, sve smo dogovorili. Sustav funkcionira jer smo ga mi na vrijeme posložili. Nema dodavanja ni mogućnosti izrade novih timova jer je sve puno. Mi smo posao odradili protekle srijede i četvrtka, a sa učenicima predmetne nastave u petak smo obavili i praktično spajanje. Učenici 5. i 7. razreda sa svojih tableta ili učenici 6. i 8. razreda preko računala u informatičkoj učionici, spojili su se i ja sam se s njima spojila iz svoga ureda i vidjeli su kako će to izgledati. Isto su danas napravili njihovi razrednici, objasnili gdje će materijali biti, na koji način ćemo dogovarati i razmjenjivati materijale, ali i zadaću i rješavati zadatke. Sve je dogovoreno i vjerujem da neće biti problema. Pojedinačne upute učenici mogu dobiti u svakom trenutku.

Što se tiče učenika razredne nastave oni prate program na HRT-u 3 i to su danas radile naše učiteljice razredne nastave da vide kako to funkcionira, pa će prema tim sadržajima prilagoditi svoje nastavne listiće, svoje materijale koje će slati učenicima kako bi ih i oni mogli rješavati- rekla nam je Vesna Lončar Cindrić.

Također je ponosno istaknula kako je je učiteljica razredne nastave iz njihove škole Đurđa Trupinić i TV učiteljica, koja je u tome svim srcem i dušom, žena rođena da bi bila učiteljica, ona je učiteljica svoj djeci prvoga razreda i danas je odrađen prvi sat s njom.

Učitelji razredne nastave vikend prije uputili su roditeljima upit o dolasku djece u školu i ujedno izvjestili o potrebi da ih se adekvatno zbrine kako bi mogli pratiti nastavu putem HRT-a 3. S obzirom da su na vrijeme reagirali i pripremili i roditelje i djecu 16. ožujka ni jedno dijete nije došlo u školu, osim nekoliko njih kojima nisu radili njihovi računi i koji su trebali preuzeti opremu kako bi mogli pratiti nastavu.

I u OŠ Ljudevita Gaja pripremili su se na vrijeme za održavanje nastave na daljinu. Protekle srijede o tomu su dobili obavijest putem e maila, u četvrtka je održana izvanredna sjednica na kojoj su dogovorene smjernice. Kreirali su virtualnu zbornicu i virtualne razrede. U petak su nastavu počeli s dva sata razrednika gdje su se svi učenici prijavili u učionice i isprobao se rad u virtualnim učionicama.

-Po preporuci ministrice danas i sutra, 16. i 17. ožujka razrednici i predmeti učitelji su isprobavali rad u virtualnim učionicama, a od srijede kreće puna satnica i nastava na daljinu. I jutros smo imali sjednicu na kojoj smo prvih pola sata poslušali što je ministrica rekla ravnateljima na webinaru i dala upute, potom semo razgovarali kako bi to bilo najbolje primjenjivo u našoj školi. Sve informacije dižemo na našu stranicu tako da su dostupne i učenicima i roditeljima na vrijeme.

Kako je sama ministrica rekla, problema će sigurno biti, a rješavat ćemo ih na najbolji mogući način. Moramo biti strpljivi, surađivati i dogovarati se na dobrobit naše djece i svih nas.

Ono što je odrađeno u dva ili tri tjedna vezano uz nastavu na daljinu inače se odrađuje dvije ili tri godine, tako da je sve izvrsno i profesionalno odrađeno.

Učenici razredne nastave pratit će program na HRT-u 3 i bit će to slično nekadašnjem školskom programu, a učenici od 5 - 8 razreda mogu pratiti program video uradaka na Sportskoj TV ,a oni su nastali u „Školi za život“- rekla nam je u razgovoru ravnateljica Blagica Pečnjak.

Kada je riječ o učenicia s teškoćama u „malim odjelima“ uputili su upit Ministarstvu u kojemu su nastavnice koje s njima rade predložile da one s roditeljima komuniciraju mailovima te da im šalju materijale i zadatke koje će djeca rješavati.

-Odgovoreno mi je da mali odjeli mogu pratiti televizijski program namijenjen razrednoj nastavi ili da sami predložimo što bi bilo najbolje, a temeljem komunikacije učitelja i roditelja. Tako smo nešto i planirali, a sve promjene koje će se događati u sustavu ili nedostaci će se „u hodu“ ispravljati. Imamo i dva pomoćnika u nastavi i jedna pomoćnica je, uz njezin i pristanak roditelja, već danas kod djeteta kod kuće, a i drugi je voljan na isti način pomagati djeci i to ćemo tijekom današnjeg i sutrašnjega dana dogovoriti s roditeljima djece-pojasnila nam je u razgovoru ravnateljica Blagica Pečnjak.

Novogradiške srednje škole

Prof. Ljiljana Ptačnik, ravnateljica novogradiške Gimnazije pozvala je učenike i roditelje da se nepotrebno ne izlažu i ne izlaze iz kuće te da prate mrežne stranice škole.

-Kao što su to i druge škole napravile i mi smo također napravili virtualne učionice s tim da naši nastavnici imaju godinu dana iskustva rada u online okružju u „Školi za život“, eksperimentalnom programu kurikularne reforme.

Danas i sutra prema naputku Ministarstva znanosti i obrazovanja organizira se nastava od 1-4 razreda srednje škole na Sportskoj TV o čemu su obavješteni i učenici i roditelji. Ako ne dođe drugačiji naputak, od srijede prema postojećem rasporedu koje će razrednici poslati svojim učenicima, a bit će objavljeni i na mrežnim stranicama škole, počinjemo održavati normalne nastavne sate, ali na daljinu. Za svaki kolegij i razred oformili smo virtualnu učionicu, nastava će počinjati u 8 sati ujutro, nastavni sat će trajati pola sata, koliko i veliki odmor. Nastavnici će učencima isporučivati sadržaj, tumačiti, zvukom biti povezani, pojašnajvati, davati zadatke kao da je normalna nastava. U obimu sati kakav smo i planirali vjerujem da ćemo privesti ovu nastavnu godinu kraju- istaknula nam je prof. Ptačnik.

Posebno je za ozbiljnost zamolila maturante jer, kako je rekla, to što ne dolaze u školu za njih ništa ne znači. Matura za sada ide u planiranim rokovima i obimu. Trebaju se ozbiljno pripremati za ispite koje su prijavili i biti dostupni svojim profesorima posebno kada je riječ o obaveznim ispitima državne mature: hrvatski, matematika, strani jezik.

-Oni su itekako voljni učenicima se staviti u potpunosti na raspolaganje bilo putem virtualnih učionica, bilo putem društvenih mreža i za dodatne pripreme.

Pozivam da se redovito prate mrežne stranice škole na kojima su jedine relevantne informacije za naše učenike-naglasila je prof. Ljiljana Ptačnik.

Za nastavu na daljinu spremne su i naše strukovne škole, Industrijsko –obrtnička i Elektrotehnička i ekonomska škola.

Ravnatelj Industrijsko obrtničke škole prof. Mijo Matošević:“U našoj školi prema naputku Ministarstva i nakon održane konferencije za ravnatelje u subotu, imali smo 16. ožujka radni sastanak sa svim zaposlenicima, prenijeli informacije o načinu organizacije nastave na daljinu. Nastavnici su potom imali stručna vijeća i materijale koje su pripremali za ovaj i idući tjedan dostavit će preko mailova učenicima kako bi od srijede mogli krenuti s nastavom kao i u drugim školama u RH. To ipak nije redovna nastava bez obzira kako mi htjeli da to izgleda, ali ćemo mi s naše strane kroz pojačani rad i učenika i nastavnika i roditelja pokušati barem jednim dijelom kroz ova dva tjedna održavati nastavu. S obzirom da smo mi trogodišnja škola, škola koja ima puno sati vježbi, a nastavnici su dobili upute da se praktična nastava ne izvodi kod poslodavaca i obaveza je svih mentora da stupe u kontakt s poslodavcima kako bi ih o tome obavijestili. To je naputak kojega se pridržavamo i zato je jako bitna dobra komunikacija. Mi se nadamo da će učenici iskoristiti ovo slobodno vrijeme da će kroz ispunjavanje mape u praktičnoj nastavi ili neke druge radne materijale ipak jednim dijelom biti prisutni u tom obrazovnom procesu.

Svi su dobili obavijesti o virtualnim učionicama, a ako nemaju računalo kod kuće, kupli smo tablete i oni će tako moći pratiti nastavu. Moja je preporuka da koriste sadržaje HRT-a i Sportske TV svakako jer će to biti kvalitetni materijali“ istaknuo je, među ostalim, prof. Matošević.

Evo i rječi prof. Sanje Müller Zoričić, ravnateljice ETŠ i ekonomske škole:“Škola na daljinu u ETŠ i ekonomskoj školi zasad se odvija što je najbolje moguće s obzirom i na hakerski napad na Carnet pa se nismo mogli ulogirati od početka. Mi smo u pripremama od prošloga četvrtka, virtualne razrede smo oformili, imamo i zbornicu, pripremamao naše nastavnike da priređuju materijale za nastavu na daljinu s obzirom da naših materijala na internetu nema, jer smo strukovna škola. Ipak sve ide svojim tijekom i mogu reći da sam zadovoljna poslom kojega su naši nastavnici odradili i kojega odrađuju trenutno i nadam se da će, uz strpljenje, sve funkcionirati kako treba. Nastavnici su napravili grupe unutar svojih virtualanih učionica tako da mislim da ne bi trebalo biti nikakvih problema. Kao što je rekla ministrica to je pothvat koji se nigdje nije odvio na ovolikoj razini učenika i ja vjerujem da svi sada učimo i naučit ćemo nešto što će nam pomoći i u budućem radu“.

AEM banner