Izabrana kiparska riješenja za početak priče o Muzeju duhana

Tvrtka ELDA d.o.o. vodeći je europski proizvođač e-tekućina za elektronske cigarete.

Predsjednik Uprave  Dario Marenić svoju je viziju započeo pronalaženjem najkvalitetnijih, bogatih aroma te osmišljavanjem i kreiranjem formula koje su danas postale najbolji svjetski recepti.

Želja mu je,također, oživotvoriti projekt suvremenog multimedijalnog muzeja duhana. S tim ciljem raspisan je Natječaj za idejno rješenje reljefa koji će predstavljati povijest duhana i pušenja od otkrića duhana do suvremenog doba.

Reljefi će biti dio stalnog postava suvremenog multimedijalnog muzeja duhana čiji je osnivač tvrtka ELDA d.o.o. Natječaj je bio otvoren od 20. kolovoza do 20. listopada 2017. godine, a, prema riječima Karoline Bartulović, akademski kipar Tomislav Kršnjavi okupio je odličnu ekipu akademskih kipara i pozvao ih da se odazovu na natječaj, koji je bio Pozivnog i javnog karaktera.

 

U pozivnom dijelu natječaja pozvano je devet akademskih kipara i kiparica da daju svoje viđenje reljefa jedne od etapa povijesti duhana, a odazvalo se njih 8 i poslalo svoje radove, naravno u prvoj radnoj varijanti, dakle u gipsu, kao svojevrsnoj matrici, za buduće odljeve u bronci. U javnom dijelu Natječaja pozvani su likovni umjetnici, dizajneri, slikari i kipari te apsolventi akademija likovnih umjetnosti i dizajna da pruže idejno rješenje za karakteristične etape povijesti duhana i pušenja.

-Veseli nas što se veliki broj autora, posebno mladih ljudi, okušao u tome, a bilo ih je 10-ak. Četiri člana komisije će odlučiti o najboljim radovima i oni će biti izliveni u bronci i bit će dio stalnog postava budućeg multimedijalnog muzeja duhana- rekla nam je, među ostalim, Karolina Bartulović, koordinatorica akademskih kipara vezano za natječaj i prijem radova. A toga 8. studenoga ove godine, kada je obavljen i izbor najboljih, što je sa stručnog, umjetničkog stajališta obavio akademski kipar Tomislav Kršnjavi, istaknula da je ukupno na Natječaj stiglo 30 reljefa. Odabrano je 14 radova, koje potpisuje 12 autora (8 iz Pozivnog dijela Natječaja i 4 iz Javnog dijela Natječaja). To su: Jelena Azinović, akademska kiparica; Petar Dolić, akademski kipar; Anđelko Odak, akademski kipar; Nikola Džaja, akademski kipar; Goran Balić, akademski kipar; Stjepan Divković, akademski kipar; Mirjana Hanžić Drempetić Smolić, akademska kiparica; Sanjin Vinković, akademski kipar; Ivan Branko Imrović, akademski kipar; Dijana Iva Sesartić, akademska kiparica; Dragan Dužević, akademski kipar i Petar Popijač, akademski kipar.

-Svi su radovi kvalitetno izvedeni. To su sada gipsani  modeli, matrice, po kojima će se tek raditi brončani odljevi, koji bi trebali biti dio stalnog postava budućeg Muzeja duhana,  pa ih se sada i dok ih se fotografira i gleda treba čitat u radnom smislu, kao bijeli gips, a poslije će biti u bronci koja može biti zlatna, zelena, smećkasta, ovisi što su autori u tom duhu materijala zamislili kao buduća riješenja.

Ideja o Muzeju duhana mi se jako sviđa i to će biti jedini takav u svijetu, koliko znam. Nadam se da će jednog dana u punom svjetlu zaživjeti i bit će to velika stvar za Novu Gradišku u koju će se dolaziti iz raznih krajeva  vidjeti postav Muzeja- rekao nam je, među ostalim, akademski kipar Tomislav Kršnjavi.

U tvrtki "Elda" prije šest godina počeli su suradnju s lokalnim slikarima s ciljem izdavanja Kalendara. Ove godine  tiskat će šesto njegovo izdanje, a inače se njihovi Kalendari nalaze kod svih kupaca  u veleprodaji u 82 zemlje.

DSCN4428

Prije dvije-tri godine rodila se ideja i o Muzeju duhana. - U trenutku kada sam shvatio, da kao posljedicu te produkcije Kalendara, trebamo osigurati i prostor u kojemu bismo ih izložili, dakle umjetničke slike. Kako bismo zaokružili umjetničku cjelinu, odlučili smo se i za kiparska riješenja. Zahvaljujući odličnoj suradnji s Hrvatskim društvom umjetnika krenuli smo i u suradnju s najpoznatijim živućim hrvatskim kiparima i umjetnicima te u realizaciju spomenutog Pozivnog i javnog Natječaja. Izabrani radni modeli rješenja u konačnici će biti uvod u priču o duhanu u budućem Muzeju, kojega sam zamislio kao multimedijalni. Dakle uz slikarska i kiparska djela  bit će izložena i zbirka naših elektronskih cigareta, a u osobnoj zbirci je preko 500 različitih modela do sada, kao i zbirka e-tekućina, koje proizvodimo, od one prve serije do danas za koju, naravno imamo svu dokumentaciju i fotografije. Ideja ima još, ali o njima kasnije. Za budući Muzej duhana osigurali smo i prostor. Naime kupili smo prizemlje u zgradi bivšeg "Trgoprometa" u Ulici Karla Dieneša (oko 500 četvornih metara prostora), međutim imamo negih otegotnih okolnosti.  Ipak očekujem da će se riješiti, a ako ne, imamo ponudu od grada Zadra za prostor udaljen svega 200 metara od  "Morskih orgulja" . Grad Zadar za ovakav Muzej nam je spreman dati u najam prostor za idućih 10 godina po cijeni od 200 eura mjesečno. Zahvaljujem Gradskom muzeju Nova Gradiška što nam je , odnosno akademskim kiparima i umjetnicima, omogućio ocjenjivanje u adekvatnom prostoru u kojemu su se okupili u ovom trenutku najbolji hrvatski kipari i umjetnici- rekao nam je, među ostalim u razgovoru Dario Marenić, predsjednik Uprave tvrtke "Elda".

DSCN4407

DSCN4429

DSCN4431

DSCN4433

DSCN4434

DSCN4440

DSCN4443

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner