"Treći let s Gavranom"

Jedinstveni je književno-kazališni festival u Hrvatskoj,  posvećen hrvatskom dramatičaru, romanopiscu, pripovjedaču, piscu za mlade, najprevođenijem hrvatskom književniku Miri Gavranu, jedinom živućem dramatičaru u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen i  izvan zemlje rođenja.

 

Manifestaciju su organizirali Gradska knjižnica Nova Gradiška, Pučko otvoreno učilište "Matija Antun Relković" pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Brodsko-posavske županije i Grada Nova Gradiška. Suorganizatori  su Gradski muzej, Gimnazija i novogradiški Ogranak Matice hrvatske.

"Treći let s Gavranom" otvoren je 21. studenoga u Domu kulture iznimnom izložbom pod nazivom "Gladni ste dobre knjige?", a brojnim okupljenim ljubiteljima Mirinoga književnog rada i njegovim prijateljima obratila se prof. Biljana Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice istaknuvši, među ostalim, kako nam je svima čast i ponos što Miro Gavran pripada baš nama, što je potekao iz naše sredine. -Nakon dva uspješna Leta s Gavranom, 2015. i 2016. , zaista nam je drago što ovako zajedno otvaramo i Treći, doduše književno-filmski festival-naglasila je.

Vrlo zanimljiv postav izložbe knjiga i plakata iz bogatog fundusa Zavičajne zbirke Gradskog muzeja, Knjižnice i samog autora pojasnila je prof. Danijela Juranović, autorica i postava i pratećeg deplijana.

-Nakon dvije uspješne dokumentarne izložbe u sklopu 1. i 2. književno-kazališnog festivala "Let s Gavranom" 2015. i 2016. godine, ovogodišnja izložba naziva Gladni ste knjige? na simboličan način prikazuje  "Mirinu kuhinju" u kojoj se serviraju knjige, rečenice, riječi, slova, a kao najvažniji sastojci ponuđene hrane uz, naravno, ideju, ističu se mašta, ljubav, ljubav i opet – ljubav.

Knjiga je servirana… upravo se okupljanjem oko stola, slavljenjem obiteljskog objeda i zajedništva želi naglasiti i osvijestiti potreba čitanja u obitelji koja je jedan od ključnih dionika osobnog razvoja svakog pojedinca. Uz razvoj navika za stolom, pozvani smo i na unapređivanje čitalačkih navika unutar obitelj, a naročito prenošenja istih na najmlađe dobne skupine. Na tom tragu je i otvoreni hladnjak pun knjiga koji poziva na konzumaciju istih uvažavajući dječju ljubav prema slasticama i onu Ujevićevu kako „knjiga nije hrana, ali je poslastica“ – navela je, uz ostalo, prof. Danijela Juranović.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Vinko Grgić ističući književnikov veliki značaj za Novu Gradišku. Posebno se zahvalio Miri Gavranu koji, kako je naglasio, nije zaboravio svoj kraj i Novu Gradišku, koju promovira i kojoj se stalno vraća. - Upravo je to veličina jednog čovjeka i njegova domoljublja-naglasio je, među ostalim Grgić.

 Upoznajući  sa sadržajima ovogodišnjih Dana s Gavranom, ravanteljica Gradske knjižnice  prof. Biljana Dakić, na vrlo osebujan način vodila je i program otvorenja koji se ove godine dogodio dokumentarnim filmom o Miri Gavranu, redatelja i scenarista Zdravka Fučeka, a u produkciji Dokumentarnog programa HRT-a, na što su u ovoj redakciji i TV kući, prema riječima urednika Vladimira Brnardića, izuzetno ponosni.

-Preletio je Gavran mora i oceane i umrežio ljepotom i dobrotom cijeli svijet kao vjesnik kulture naše domovine i svoga i našeg malog, ali lijepog i važnog grada. Odabran je za prestižnu nagradu dr. Alojz Mock – Europaprise 2017. koja će mu biti dodijeljena 29. prosinca u Beču za promoviranje europskih vrijednosti i jedinstva u javnom sektoru, poslovanju i kulturi. Nekoliko dana prije nego mu u Hrvatskom kulturnom klubu u Zagrebu, 27. studenog, bude dodijeljena velika i važna godišnja nagrada za promicanje hrvatske kulture u svijetu, jedan od najizvođenijih hrvatskih dramatičara u svijetu i najprevođeniji hrvatski književnik poletjet će s nama, novogradiškom publikom, učenicima osnovnih i srednjih škola i članovima Fun kluba Miro Gavran na trećem "Letu s Gavranom". Ovaj dvodnevni književno-kazališni festival, ove godine i književno-filmski, posvećen je njegovom liku i djelu, a 21. i 22. studenog bit će obilježen zanimljivim sadržajima za djecu i odrasle – rekla je, među ostalim, prof. Biljan Dakić, ravnateljica Gradske knjižnice Nova Gradiška.

– Zahvalan sam svima koji sudjeluju u organizaciji "3. leta s Gavranom", a drago mi je da su s nama i gosti iz Praga. Film koji ćemo vidjeti ne govori samo o meni, nego o svima nama, o ljudima u mom životu i onome što se ovdje događa. Film nije zanimljiv samo sada. Kao dokument, smatram da će biti zanimljiviji za 10, 20 ili 30 godina kao dokument vremena. Zahvala autoru Zdravku Fučeku i Vladimiru Brnardiću, uredniku dokumentarnog programa HRT-a – istaknuo je, među ostalim Miro Gavran.

Na otvaranju 3. Leta s Gavranom i pretpremijeri dokumentarnog filma „Miro Gavran“ bili su i František Karoch, producent Gavranfesta u Pragu i Jana Krasna, prevoditeljica Gavranovih djela.

Danas su nastavljeni  bogati sadržaji Promocijom zbornika mladih BPŽ, a objavljenih 17 radova izabrano je temeljem Natječaja, potom je uslijedio susret osnovnoškolaca i srednjoškolaca, članova Fun kluba Miro Gavran s piscem, posjetom Gimnaziji i učionici Mire Gavrana te u organizaciji Turističke zajednice, otvorenjem novogradiške Šetnice na kojoj se, uz informativne panoe značajnih ljudi za grad, nalazi i pano Mire Gavrana. Od 18 sati u Dječejm odjelu knjižnice bit će predstavljena  književnikova nova knjiga "Nekoliko ptica i jedno nebo".

NGB-22.11.2017-018

NGB-22.11.2017-017

NGB-22.11.2017-016

NGB-22.11.2017-015

NGB-22.11.2017-014

NGB-22.11.2017-010

NGB-22.11.2017-009

NGB-22.11.2017-008

NGB-22.11.2017-007

NGB-22.11.2017-006

NGB-22.11.2017-005

NGB-22.11.2017-004

NGB-22.11.2017-002

NGB-22.11.2017-001

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner