"Sonatine" Sanje Šimić

Ova "mala sonata" naše sugrađanke skladana je od 30 pjesama, koje je, kako sama kaže, pisala zadnje četiri godine.

Prva zbirka se zove "Košute u splavarevom rublju"  i za nju sam dobila nagradu "Goran" na manifestaciji "Goranovo proljeće".

Ove nove pjesme su izvedene, što javno, što u književnim časopisima, tako da neke nisu baš toliko nepoznate, ali su ukoričene s ostalim pjesmama i tako predstavljene široj publici, a pišem misaonu poeziju. Uz pjesništvo pišem i za Vojnu povijest o srednjovjekovlju,  npr. o oružju, pješaštvu, kraljevima,...Pjesme pišem od 9-e godine, ne sjećam se zapravo tog trenutka, došlo je spontano i iza mene je sada 30. godina pisanja i življenja s poezijom. Većina ljudi i ne zna da ja pišem, a s obzirom da predajem u Gimnaziji i u OŠ u Vrbovi, često nemam vremena odmah zapisati pjesmu, jednostavno je recitiram u sebi, a kasnije ju zapišem. Zbirku "Sonatine" izdala sam u vlastitoj nakladi. Odlučila sam se za samostalan projekt budući da izdavači tumače kako poezija nije popularna, da se ne prodaje, da nema svoju publiku. Mišljenja sam da to nije istina, pa sam odlučila sama nešto pokrenuti. Što se tiče mladih pjesnika savjet je da se javljaju na pjesničke natječaje ili apliciraju u književne časopise, da im se predstave, a mogu svakako i preko društvenih mreža- rekla nam je, među ostalim u razgovoru Sanja Šimić.

Zbirku pjesama "Sonatine" predstavila je 29. studenoga u Gradskoj vijećnici, na vrlo neposredan i topao način prof. Vjekoslava Bagarić, predsjednica novogradiškog ogranka Matice hrvatske, ujedno i autorica Predgovora.

-Sonatine, kako naslov sugerira, izraz su zvučnosti i značenja u simbiozi modernog zvučanja i značenja riječi- zvuka i slike,sinestezijskog spajanja u skladne pjesničke cjeline. Trideset pjesama na tragu su stihova prve pjesničke zbirke "Košute u splavarevom rublju", 1997., ali i izraz nove orginalnosti, zvukovnosti i bezvremenosti kao svojevrsni nagovještaj i slutnja. "Uspravna" vizualnost u plesu slobodnoga stiha i glazbe s motivima koji se ponavljaju: vjetar, kiša, jezera, voda, more, zvijezde, duša, snovi, pun mjesec, dno oceana, sjećanje Neba, Svjetlsoti iz zvuka,...neiscrpno su vrelo nadahnuća Sanje Šimić, nemira i propitivanja prostora duše i znatiželjno svjesna traganja mitskog bivstvovanja u vremenu postojanja. Svako ponovljeno iščitavanje stihova otkriva novo značenje,simbolističko i metaforičko, ali i autoričinu pjesničku zrelost- napisala je i izrekla na predstavljanju zbirke prof. Bagarić.

Okupljene poklonike poezije, autoričine prijatelje i radne kolege nastupom i prekrasnom izvedbom počastila je VS "Aurora", flautistica Leonora Barišić, a interpretacijom Sanjinih stihova uz prof. Bagarić, prof. Morana Plavac i gimnazijalka KristinaČalušić. Bio je to prekrasan poetsko-glazbeni susret na kojemu nam je autorica podarila ljepotu i bogatstvo svoje pjesničke, ali i ljudske duše.

NGB-30.11.2017-103

NGB-30.11.2017-102

NGB-30.11.2017-101

NGB-30.11.2017-099

NGB-30.11.2017-098

NGB-30.11.2017-097

NGB-30.11.2017-096

NGB-30.11.2017-095

NGB-30.11.2017-094

NGB-30.11.2017-093

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner