Prvi "Tjedan Indije" u Novoj Gradiški

U organizaciji novogradiškog Učilišta Relković u tijeku je iznimna kulturna manifestacija "Tjedan Indije".

Partneri manifestacije su Pučko otvoreno učilište "M. A. Relković", Indijski kulturni centar Zagreb, Veleposlanstvo Republike Indije u Hrvatskoj, Ministarstvo kulture Republike Indije, Teatar Poco Loco iz Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Riječ je o jedinstvenoj, višednevnoj manifestaciji dana indijske kulture koja je počela 5. a završava 12. veljače i koja donosi cijeli spektar indijske kulture i običaja. Indijska kultura jedna je od najbogatijih kultura današnjice, stara preko pet tisuća godina, prepuna raznolikosti, vesela i optimistična. Upoznati bilo koju tradiciju ili kulturu ne može se u nekoliko dana, ali odškrinuta su vrata prema jednoj drevnoj i bogatoj kulturi. Cilj manifestacije je ojačati dijalog kultura kroz prikaz bogatstva indijske kulture, njezine etničke, jezične i vjerske raznolikosti.

Prvoga dana u izvedbi Teatra "Poco Loco" djeca od 4-7 godina uživala su u interaktivnoj predstavi "Majmun i krokodil". Priča je dirljiva i vrijedna pouka o prijateljstvu i mudrosti, zapisana u drevnoj zbirci 'Pančatantra' koja već stoljećima razveseljava djecu i odrasle svojim poukama i junacima iz životinjskoga svijeta. Inače, predstave ovoga nezavisnoga kazališta pogledalo je više od 10 000 djece u Hrvatskoj.

Otvorena je i izložba "Lica Indije", autora Stipice Grgića, koja je nastala prilikom autorova putovanja Indijom 2004. godine. Prikazuje svakodnevicu na ulicama i obične ljude u raznim usputnim situacijama.

Fokusiran na lice, fotografu naizgled promiču detalji koje oko primjećuje na proputovanju. No, zato kamera daruje nešto posve novo promatraču koji se udubljuje u Indiju na tisuće kilometara daleko od trenutka stvaranja fotografije. Svojim pogledom, promatrač ponovo upisuje komadiće mozaika u jedinstvenu sliku oko lica, toga fantastičnoga zrcala koje istovremeno skriva i raskriva svijet oko sebe. Indija je zemlja ljudi velika srca što pokazuju brojne fotografije i iskustva putnika, a izložba Stipice Grgića posvećena je ljudima, osmijesima i ljudskome razumijevanju povrh svih kulturnih jezika.

Isti dan otvorena je i izložba plakata “Lica Indije, lica Hrvatske: na raskršću četvrt stoljeća“, autorice Marijane Janjić uz dizajn Gorana Grčića.

Ivo je Andrić pisao o mostovima kao najvećem dobročinstvu koje čovjek ostavlja drugima. Izložba Lica Indije, lica Hrvatske pokušava izgraditi most između kultura dviju zemalja koje dijeli nekoliko tisuća kilometara.

Autori predlažu da su najbolji materijal za izgradnju takva mosta uspjesi, talenti i rad građana i da most sagrađen od takva kamena može spojiti i dvije vrlo udaljene zemlje kao što su Hrvatska i Indija i kad ih dijeli više tisuća kilometara.

Po šest je plakata posvećeno Hrvatskoj odnosno Indiji i predstavljanju starih, već etabliranih mostova uspjeha građana i onih novih koji tek svoju čvrstoću i trajnost trebaju potvrditi, opet u andrićevskom duhu, odolijevanjem zubu vremena. Svaki od plakata pomno je osmišljen kako bi ispričao priču o neopisivu trudu i talentu pojedinaca koje možemo nazvati ambasadorima Hrvatske i Indije. Predstaviti bilo koju kulturu na skučenom prostoru dvanaest plakata velik je izazov i nezahvalan posao, no zato ovu izložbu treba shvatiti kao tek uvod u istraživanje potencijala uspjeha, pregnuća i ideja građana koji mogu stvoriti prepoznatljiv identitet svoje zemlje u svijetu.

Vrijeme će pokazati koliko su autori uspjeli u prepoznavanju kvalitete mosta u radu svojih suvremenika kad su ih združili u ovoj izložbi s Nikolom Teslom, Mahatmom Gandhijem, Matom Parlovim, Ivanom Brlić-Mažuranić i drugima.

Izložba Lica Indije, lica Hrvatske na dvanaest plakata predstavlja ambasadore ovih dviju zemalja koji svojim uspjesima, radom i talentima uspješno stvaraju u svijetu pozitivnu sliku Hrvatske odnosno Indije. U utorak, 6. veljače prikazan je indijski film "Voda" o udovicama u Indiji iz povijesne perspektive.

U srijedu, 7. veljače održana je edukativna likovna radionica na temu: izrada maski za maškare s motivima indijskih životinja pod stručnim vodstvom Jelene Zenko Milović, diplomirane modne i tekstilne dizajnerice. Polaznici su zanimljivim tehnikama izrađivali maske za maškare s motivima indijskih životinja, a ova je radionica bila zamišljena kao kreativno upoznavanje svijeta i dalekih kultura. Sudjelovali su učenici 3. B razreda OŠ Ljudevita Gaja koja su nakon radionice maske ponijeli i rezultate svoga rada izložili u školi.

Tjedan Indije završava 12. veljače u ponedjeljak kada će od 17 sati biti održano putopisno predavanje “Putevima mudraca”. Predavač je hrvatski fotograf, putopisac i redatelj Filip Čargonja, umjetničkog imena Philip Gour. Kroz fotografije i anegdote, predavač će pričati o vlastitim iskustvima drevne duhovne kulture Indije i životnim lekcijama kojima ga je ta divna zemlja pokušala naučiti. Fotograf, redatelj i putnik Philip Gour provest će nas kroz transcendentalni, zapadnom svijetu dalek način života, u nastojanju da nam na poučan i zanimljiv način približi istočnjačku kulturu. Dođite i uživajte u fenomenalnim kadrovima koje je svjetlost narisala kroz objektiv Philipova fotoaparata te naučite nešto novo i naravno pitajte sve što Vas zanima. Ulaz je na sva događanja tijekom Tjedna Indije bio besplatan, a tako će biti i u ponedjeljak od 17 sati.

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner