Slavonija u krilu Zagreba 2018.

Petak, 6.4.2018. godine, predvorje Kulturnoga centra „Dubrava“.


Kako započeti tekst, a da prensem cijelokupni osjećaj i čitavu emociju koja i danas u meni živo zasuzi.

Ono što je prije pet godina bio san danas je stvarnost. Uz sve brige oko organizacijskoga dijela, od svakoga detalja u koji sam željela zaviriti i poželjela da je uzvišen, ostvarilo se. Zapravo euforija i uzavrelost osjeta je krenula kada su mi moji slavonci (pun autobus) poslali s puta videozapis s pjesmom i porukom „Slavonija putuje u krilo Zagreba, veselo!“
A došlo je milih mojih slavonaca i ne samo autobusom iz Osijeka, iz Đakova, Perkovaca, Feričanaca, Bebrine, Slavonskoga Broda, Nove Gradiške, Rešetara, Drežnika, Lužana, Tisovca, Bukovice, Gunjavaca……

Donijeli su uz sav bol i svjesnost iseljene ravni onu istinsku, onu toplu, onu iskonsku dušu pa pociknuli, pa zapjevali, pa stihom obgrlili cjelovečernji program. 
 Program smo započeli kao voditeljski trio   (uz mene Ljiljana Lipovac i Zoran Perović)   s pjesmom koju je napisao Zoran Perović i   nastavili kao i svake godine pjesmom „ I   kad umrem pjevat će Slavonija, stara mati   šuma i polja“ koju su izveli KUD Drežnik i   HPS Slavča. I predsjednika KLD-a   Rešetari Ivan De Villa je ovila ta toplina   kojom je zračio čitav prostor pa je i   njegovo  oko zasuzilo kroz obraćanje.   Iskoristila sam priliku pozdraviti prisutnost   dragoga nam čovjeka ravnatelja Narodnog   sveučilišta „Dubrava“, Željka Šturlića te ga   pozvati da se obrati prisutnima i 5.   manifestaciju, mali jubilej, proglasi   otvorenim kao i zahvalnost na ustupanju   prostora svih ovih godina.

Uz drage nam književnike, glumce Enesa Kiševića i Zdenka Jelčića, obratio nam se i romanopisac, boem i čovjek koji je napisao kratak predgovor na zbirku Marijan Grakalic

Nastupilo je 28 ( Dijana Zdenko Jelcic, Stjepan Adžić, Abdulak Alija Bećirević, Veronika Devčić, Božica Drakulić, Vesna Dumičić, Mirta, Abramović,Mijo-Miso BijuklicMirjana S. BobanacBernarda ĆurićNeda Dukarić KostelacIngrita IvaniševićIstina IstinaZvonko JurčevićIvica JurinićIvanka Blažević KišSanja KozlicaSofia Sonja SovićJoza BebrinskiIvek MilčecMilan NovakLjubica Ribić, Helena Sabo, Lidija SopjanacMagdalena TeufelMiroslav TičarŠtefica Vanjek, pjesnika kroz šest grupa (ovim putem se ispričavam svima koji su željeli nastupiti, a nisu mogli jer ovo nije otvorena tribina nego etno manifestacija i ovo je maksimalan broj). S ove strane nas je bilo iz Austrije (Beč)Slovenije, Varaždina, Petrinje, Vrbovca, Ivanić Grada, Samobora i Zagreba. Između svakoga bloka išao je glazbeni ili plesni nastup. Pa su tako uz sve već navedene nastupili i kajkavska izvorna grupa Tetice iz Demerja, zbor umirovljenika Nova Kapela, sjajan operni pjevač Neven Paleček-Papageno, savršeni plesni duo Paula Puđak i Tina Teskera, grupa Sentimento, divna djevojčica Hana Lucić i dragi nam Milko Dedahp Kis.
Sam program je uz livestream prenosio Unitas WebRadio Nova Gradiška na čelu sa Momir Divjak te nam je prenio zapis širokog gledateljstva iz mnogih država ( Hrvatska, Njemačka, Srbija, Bosna i Hercegovina, Rusija, Makedonija, Austrija, Poljska, Velika Britanija, Austria, Slovenija… )i veliko mu hvala na dugogodišnjoj podršci i suradnji. Hvala i dragoj Ana Tomašković koja je došla s HRT-om i zabilježila dio manifestacije te dala podršku samom programu. Hvala i svima s Radio Martina koji su nam dali ogroman prostor za medijsko eksponiranje. 

Naravno da se ovim putem zahvaljujem svima prisutnima, a prvenstveno mojoj dragoj Ljiljani Lipovac uz koju dijelim organizacijski dio tereta, nadalje Ivanu De Villi koji pronalazi sredstva za ukoričenje stihova, kolegi voditelju Zoranu Peroviću koji i kad nije sve po planu ublažava. Zahvaljujem svim sponzorima bez kojih ne bi bilo naknadnog druženja i domjenka. 
Zahvaljujem i svim fotografima koji su svojim sjajnim okom zabilježili trenutke za sjećanje a to su Zlatko Gašpar, Momir Divjak, Jadranka Rogić, Josip Lakušić, Zdenko Vanjek i drugi…
Zahvaljujem se i divnim dragim djelatnicima Narodnoga sveučilišta „Dubrava“ a posebno Mladenu Prežecu koji je jučer pokazao profesionalnost, uljudnost i sve kvalitete čovjeka u svoj gužvi i višesatnom radu. 

Slavonija u krilu Zagreba 2018.
Ljudi moji VOLIM VAS, srce mi ko kuća veliko, ma šta ko kuća, k'o neboder! 
😀

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner