PREDSTAVLJANJE KNJIGE DRUGI PREON, ČETVRTI KOLOSIJEK

Velika nam je čast i radost biti organizatorima predstavljanja jednog posebnog „zavičajnog“, a svevremenskog i „sveljudskog“ romana znakovita naslova DRUGI PERON, ČETVRTI KOLOSIJEK

: roman o Slavoniji, ljubavi i osamdesetima autorice Mirele Španjol Marković, a u izdanju Beletre iz Zagreba.

Mjesto književnoga susreta: The Corner Pub, Maksimilijana Benkovića 2, Nova Gradiška
Vrijeme: srijeda, 30 . svibnja u 18 sati.
Knjigu će predstaviti: autorica Mirela Španjol Marković, urednica Sandra Pocrnić Mlakar, Adela Franceković, Vjekoslava Bagarić, Ivan Slišurić
Pokrovitelj: Grad Nova Gradiška
Suorganizatori: The Corner Pub, Marijana Bošnjak
Organizator: Gradska knjižnica Nova Gradiška

Dobrodošlica svim knjigoljupcima, ljubiteljima osamdesetih i svega plemenitog i vrijednog …

Ulaz je slobodan!

GRADSKA KNJIŽNICA NOVA GRADIŠKA
Ravnateljica:
Biljana Dakić, prof. i dipl. knjižn.


Mirela Španjol Marković: DRUGI PERON, ČETVRTI KOLOSIJEK

Roman o ljubavi koja je spojila nespojive ljude kako bi pokazala koliko snažna i razorna može biti

Slavonija osamdesetih. S drugog perona, četvrtog kolosijeka iz malog grada polaze vlakovi kojima studenti kreću prema doživljajima, iskustvima i akademskim titulama koje obećava Zagreb. Trideset godina poslije, osvojene su katedre američkih sveučilišta i pronađeni odgovori na sva životna pitanja osim na jedno – tko smo i što nas je formiralo? Odgovore koje će uzalud tražiti na kaučima skupo plaćenih psihijatara, naći će tamo gdje ih najmanje očekuju…

Između smijeha i suza, roman Drugi peron, četvrti kolosijek Mirele Španjol Marković prati veliku, životnu i ljubavnu priču tri naraštaja slavonskih žena kroz promjene u proteklih pola stoljeća. Bakina ruralno-obrtnička obitelj škrtih je osjećaja, ali vjerna tradiciji i kohezivnim obiteljskim ritualima. Druga je generacija slobodnih i nekonvencionalnih kćeri odraslih u obilju i školovanih u gradu, koje zasnivaju obitelji i dovode zetove izdaleka, iako svjesne svoje neprilagođenosti. Njihove kćeri sazrijevaju osamdesetih godina i istražuju nove granice slobode -prizivaju duhove, piju kontracepcijske pilule, upisuju studije u inozemstvu i nastoje pobjeći od obiteljske patologije, ne sluteći skori rat.

Kao vrhunska pripovjedačica, Mirela Španjol Marković superiorno vlada složenom pričom s mnoštvom upečatljivih likova, demonstrirajući svakom rečenicom kako je svjesna i početka i završetka romana u kojem preispituje kakve su tragove na dušama ostavili osjećaji i običaji desetljeća pregaženog promjena u godinama koje su uslijedile.

Mirela Španjol Marković rođena je u Novog Gradiški 1965. Završila je studij germanistike i fonetike u Zagrebu 80-ih godina, a nakon fakulteta boravila je na Fakultetu nove filologije u Tübingenu, smjer retorika kao gost- docent.

Vodeća je hrvatska poslovna konzultantica. Direktorica je i vlasnica tvrtke Ciceron komunikacije, specijalizirane za treninge iz područja retorike, komunikacije i leadershipa (te vođenja i upravljanja). Autorica je prvog hrvatskog priručnika za retoriku „Moć uvjeravanja“, bestsellera koja je prodan u više od 8000 primjeraka.

Od 2012. certificirani je life i businesscoach. Dobitnica je nagrade GrandPRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću za doprinos struci 2017.

Jedna je od prvih blogera u Hrvatskoj – već 11 godina piše blogove o komunikaciji pod nazivom „Retoričke priče“, u kojima analizira fenomenologiju govornog diskursa u javnom govoru.

U ožujku 2017., kao prethodnica njenom prvom romanu „Drugi peron četvrti kolosijek“, izašla je u Večernjem listu u konkurenciji za nagradu Kiklop, njena kratka priča „Najbolji student.“

Ovaj roman njen je prvi iskorak u književnost (beletristiku), a koji odražava njen poriv za umjetničkim izrazom. U slobodno vrijeme bavi se glumom i glumačkim tehnikama.

Za sebe kaže da je po vokaciji vječna učiteljica i vječiti učenik.

Udana je, ima dva sina i živi i radi u Zagrebu i regiji.

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner