23. Susret pjesme i prijatelja (video)

S velikom ljubavlju i toplinom i ovogodišnju je, 23. po redu, županijsku smotru zborova 26. svibnja organiziralo i održalo Hrvatsko pjevačko društvo Graničar u godini kada obilježavaju 25. obljetnicu obnovljenoga rada.

U koncertnu su večer uveli "Graničari" pod ravnanjem prof. glazbe Ivane Bušić izvedbom skladbi: Gospod Bog je pastir moj, A.Dvorak (iznimno ju rijetko izvode zborovi); Odi et tamo, C.Orff, arr. C. Carmina i Mirno teku rijeke,M.Biro, obrada Hugo Borenić.

Uslijedio je nastup Hrvatskog pjevačko glazbenog društva "Sloga" iz Pitomače, a pod ravnanjem prof. Davora Jendrašića izvesli su skladbe Svraćanje, P. Preradović; Vilo moja, Z. Slaviček i Tvoja zemlja, P. Preradović. Iz grada-heroja Vukovara na ovogodišnji "Susret pjesme i prijatelja" stigao je Mješoviti pjevački zbor udruge "Hrvatska žena" i pod ravnanjem nastavnice glazbene kulture Milunke Gora podario poklonicima zborskoga pjevanja ariju iz opere Nabucco, G. Verdia, Vangelisov Conquest of paradise i Ave Mariu Ivana pl. Zajca (korepetitorica prof. glazbe Jasenka Bognar). Ženska pjevačka skupina Kulturno prosvjetnog društva "Sloga" iz Pakraca pod voditeljstvom prof. Dragana Starivlaha, inače Novogradiščanina, izvela je skladbe Ima jedan svijet, M. Limić, obrada D. Starivlah (solistice Ivana Širac i Marija Nemec); Cesarica u obradi D. Starivlaha i tradicionalnu gospel skladbu O happy day.

Hrvatsko pjevačko društvo "Urbata" iz Davora jedno je od redovitijih sudionika ove Graničarove smotre, a pod ravnanjem i uz korepeticiju Marijane Jurčević podarili su publici skladbe Slavonski scherzo, T. Vidošić, Ribar plete mrižu svoju, narodna iz Dalmacije, arr. Ivica Brlić i tradicijsku slavonsku Oko moje plavo i garavo također u arr. Ivice Brlića. I ovogodišnji su "Susret pjesme i prijatelja" zaključili članovi HPD "Tomislav" iz Cernika i pod dirigentskom palicom prof. Marije Tonc izveli Arcadeltovu Ave Mariu, potom tradicijsku iz Dalmacije Kad si bila mala Mare i Hatzovu Slavonsku rapsodiju.

Repertoarom, kao i izvedbama zborovi su potvrdili kako glazba nema granica i kako je najbolji lijek za srce i dušu. Pokazali su također i djelić bogate hrvatske glazbene baštine te kako su duh i duša zajednica i sredina u kojima žive i djeluju.

"Susret pjesme i prijatelja" po svemu je bio doista dostojanstven dar domaćinima za njihovu 25. obljetnicu obnovljenoga rada, a publici još jedanput potvrdio kako je upravo glazba umjetnost koja obnavlja smisao i vjeru u ono što radimo.

Ovogodišnju smotru zborova pratili su i zamjenik gradonačelnika Borislav Vidošić, kao i župnik novogradiške župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije vlč. Branko Gelemanović. Pokrovitelji Susreta bili su Grad Nova Gradiška i Turistička zajednica, medijski pokrovitelj Građanska inicijativa NG-Buntovnici, a i drugi su naši mediji popratili ovaj kulturni događaj. Kao i svake godine veliku potporu HPD "Graničar" dali su podupirajući članovi, ali i sponzori i donatori: Promo art NG, Odvjetnički ured Jurice Borojevića, Sandra Petrović, Ljekarne "Zubović" Gradska ljekarnaNG, tvrtka "Elda", Kavana "Exit", kožara "Psunj" Rešetari, prodavaonice "Fiesta", "Planet računala", pekarnica "Capan", Hrvatske šume d.o.o. Zagreb-Uprava šuma Podružnica Nova Gradiška.

Svima je na dolasku i potpori zahvalio Ivan Koren, predsjednik Društva domaćina i poželio ugodnu glazbenu večer, a čestitke je uz 25. godina obnovljenoga rada uputio i Borislav Vidošić, zamjenik gradonačelnika te, među ostalim, zahvalio HPD "Graničar" na svemu što su do sada učinili za očuvanje glazbene baštine i identiteta našeg naroda, kao i promociju svoje Nove Gradiške na svim nastupima i gostovanjima. Naglasio je kako će već slijedeći koncerti na jesen biti održani u novoj multimedijalnoj dvorani Učilišta "Relković" čija obnova će biti nastavljena u mjesecu lipnju.

Druženje su domaćini i gosti nastavili, naravno uz pjesmu, u mjesnom domu "Mala".

UNITAS WebRadio

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner