Izložbom "Vizualne kompozicije" otvoren novouređeni galerijski prostor Doma kulture

Zahvaljujući Pučkom otvorenom učilištu "Matija Antun Relković" bračni i umjetnički par Mihovil Dorotić i Kornelija Turić Dorotić podarili su 17. kolovoza novogradiškoj publici doista poseban kulturni događaj i mogućnost doživljaja poveznice likovne i glazbene umjetnosti.

Oboje umjetnika akdemski su slikari i glazbenici. Mihovil Dorotić je rođen 1980.g. u Brežicama, 2001. diplomirao je slikarstvo u Zagrebu na Akademiji likovnih umjernosti u klasi prof. Eugena Kokota, a 2004. na Muzičkoj akademiji diplomirao je klarinet u klasi prof. Mirka Pravdića.

Autor je dvadesetak skupnih i četrnaest samostalnih izložbi. Sa suprugom Kornelijom, koja intenzivnije sklada zadnje dvije godine, ostvaruju i zajedničke projekte i nastupe. Ove su godine na Festivalu duhovne glazbe "Svjetlost dolazi" u Zadru osvojili i prvu nagradu za najbolju glazbu s Kornelijinom skladbom "Ješua".

Upravo ovim kulturnim događajem otvoren je i novouređeni galerijski prostor novogradiškog Doma kulture, a na trudu i velikoj pomoći prilikom realizacije projekta obnove ukupnog prostora Učilišta "Relković" , Gradu, gradonačelniku Vinku Grgiću i njegovom timu, kao i Ministarstvu kulture, zahvalila je ravnateljica prof. Danijela Juranović. Ujedno je okupljenim poklonicima likovnog i glazbenog umjetničkog izričaja, među kojima su bili i zamjenici gradonačelnika Ivana Trupina i Borislav Vidošić te Mihaela Đeraj, voditejica Odsjeka za društvene djelatnosti grada, ravnatelji ustanova i gradski vijećnici, predstavila rad i djelovanje dvoje mladih, uspješnih umjetnika.

Mihovil je ovom izložbom pokušao spojiti svoje dvije ljubavi, slikarstvo i glazbu, pokušao je likovni tekst pretočiti u glazbu. Sudeći po onome što smo vidjeli i čuli u tome je i uspio.

-Zahvalan sam Bogu za suprugu i za te talente koje imamo. Kako Kornelija posljednje dvije godine sklada počeo sam pisati varijacije na te njezine melodije, koje su inspirirane biblijskim tekstovima. Ništa nije slučajno pa i ovaj moj životni put nije sam sebi svrha. Kad sam upoznao Korneliju iznenadio sam se da i ona svira klarinet, da ima sklonosti prema slikarstvu i što više stvaramo zajedno svjesniji smo da Bog zbilja vodi sve te naše situacije. Ne ideliziram svoj život, ali smatram da imati talent nije svrha samo po sebi, već taj talent valja izvući na površinu i to bi bila i poruka i ovog likovno-glazbenog događaja. A što se tiče moga likovnog izraza dosadašnji je bio figurativan, a ovaj apstraktni je zgodan izlet u poveznicu s glazbom- rekao nam je u razgovoru Mihovil Dorotić.

Korenlija nam je potvrdila kako im je vjera temelj i obiteljskog i umjetničkog života. Žive ju, kako je rekla, a najviše inspiracije dolazi iz biblijskih tekstova.

Na otvorenju izložbe izveli su tri Kornelijine skladbe, već spomenutu i nagrađenu "Ješua" te skladbe nastale na temelju Psalma 42 i 99.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Vinko Grgić i tom prigodom izrazio zadovoljstvo što upravo ovakvim kulturnim projektom otvaramo i novouređeni galerijski prostor Učilišta "Relković". -Nastojimo što je više moguće imati kontakte s našim ljudima koji su svoj životni i radni put nastavili u drugim gradovima i mjestima, a postigli su uspjehe kojima se i mi ponosimo. Pa i dolaskom Mihovila i Kornelije, koja je rodom iz Zapolja, potvrdilo se da se i naši ljudi rado vraćaju i nastupaju u svom rodnom kraju- istaknuo je gradonačelnik Grgić čestitajući mladim umjetnicima, kako za ovu izložbu, tako i za sve njihove uspjehe. -Puno je truda i napora uloženo za obnovu cjelokupnog ovoga prostora u kojemu nas, siguran sam očekuju i mnoge izložbe i događaji. Nadamo se za mjesec dana otvoriti i obnovljenu dvoranu Doma kulture.Ovoga tjedna dobili smo i rješenje za projekt uređenja pročelja zgrade Učilišta i obnovu energetske učinkovitosti u vrijednosti 3. milijuna kuna, tako da će, uz to što već ima dušu, ovaj prostor biti i puno ljepši. Želimo puno truda ulagati i u druge društveno i kulturno vrijedne prostore u našemu gradu. Nastavljaju se vanjski radovi uređenja starog suda, a do kraja godine nadamo se završiti i etažu potkrovlja u toj zgradi za naš Muzej, očekujemo rješenje i za uređenje zgrade u kojoj je katastar, a u pripremi je još puno malih projekata, jer volimo naš grad i želimo da bude što ljepši- naglasio je gradonačelnik Vinko Grgić otvarajući izložbu "Vizualne kompozicije" koju ćete moći razgledati slijedećih mjesec dana.

DSCN1021

DSCN1020

DSCN1014

DSCN1012

DSCN1010

DSCN1005

DSCN1004

DSCN1002

DSCN0993

DSCN0990

DSCN0988

DSCN0981

DSCN0978

DSCN0970

DSCN0969

DSCN0968

DSCN0965

DSCN0964

DSCN0963

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

HAV banner
AEM logo rad nakladnika

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner