XXI. Rešetarački susreti pjesnika - osvrt

Prošloga vikenda malo, slavonsko selo Rešetari bili su centar svijeta u književnom okupljanju pjesnika, hrvata iz cijeloga svijeta.

U organizaciji Književno likovnog društva „Rešetari“ i Hrvatske matice iseljenika u subotu 15. rujna, održani su XXI. Rešetarački susreti pjesnika.

Glavni je pokrovitelj i ove godine predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar Kitarović. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Zagreb te Brodsko-posavska županija, Slavonski Brod. Suorganizatori i supokrovitelji su Općina Rešetari i Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske- Zagreb.

Susreti su počeli predstavljanjem XI. Zbornika mladih pjesnika „Rumenilo riječi“ učenika domaćih osnovnih i srednji škola te mladih iz Makedonije, Rumunjske, Lipovljana i Donje Voće. Predstavila ga je Gabrijela Vojvodić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i članica Društva. Pozdravne je riječi okupljenima, u ime organizatora ove jedinstvene pjesničke manifestacije uputio Ivan De Villa, predsjednik Društva, Diana Mašala Perković u ime Hrvatske matice iseljenika, Tihomir Batalo, ravnatelj osnovne škole u Rešetarima te voditeljica književne sekcij KLD-a Snježana Josipović. Poseban pozdravni govor je održao Antun Kikaš, veliki prijatelj Rešetara, kojemu nije teško iz Toronta doći u ovo malo slavonsko mjesto upravo radi očuvanja hrvatske riječi. Na njegovu je inicijativu i došlo do okupljanja mladih pjesnika i izdavanja Zbornika, kojega i financijski podupire.

U popodnevnim satima je predstavljen XXI. Zbornik Rešetaračkih susreta pjesnika „ Umjesto mojih ruku“. Zbornik je predstavio profesor, književnik i književni kritičar gospodin Ivan Slišurić. U njemu je objavljeno 125 pjesama od isto toliko autora što potvrđuje da ova manifestacija već tradicionalno okuplja hrvatske pjesnike iz cijeloga svijeta te se kroz bogatu lirsku riječ čuva jezik koji je dio hrvatskog nacionalnog identiteta.

Nakon predstavljanja zbornika slijedilo je program pod nazivom „Sjećanje na preminule pjesnike, članove društva“. O njima su u znak sjećanja govorili: Predsjednik Društva hrvatskih književnika profesor Đuro Vidmarović, profesor Ivan Slišurić, predstavnica Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji Ljerka Toth Naumova te voditeljica pjesničke sekcije 2-9-2- Rešetari Snježana Josipović.
Pjesme preminulih: Desanke Matijević (Crna Gora), Snježane Trojačanec (Makedonija), Rade Španovića ( Hrvatska ), Vojislava Nikolića ( Hrvatska ), Nade Mojsove ( Makedonija), Siniše Božovića (Srbija), Vlade Pucaka (Sydney) i Mladena Šimića (Srbija) interpretirale su Lidija Puđak i Ljiljana Lipovac.

Uslijedio je i razgovor Načelnika Općine Rešetari Zlatka Age i sudionika na kojemu su pozdravne govore održali: gost iz Makedonije načelnik Općine Ilinden Žika Sojanovski, predsjednik zajednice Hrvata u Rumunjskoj Petar Hategan, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu Damir Murković, aktivni sudionik hrvatske iseljeničke zajednice Anton Kikaš iz Kanade, članica izvršnog odbora Zajednice Hrvata u Makedoniji Ljerka Toth Naumova, tajnica Hrvatske matice iseljeništva Diana Mašala Perković, pjesnik iz Južnoafričke Republike Petar Bašić, književnici iz Njemačke Zdravko Luburić i Malkica Dugeč.
U kasno predvečerje uslijedilo je i ono najbitnije, večer poezije te otvorenje XXI. rešetaračkih susreta pjesnika čiju je čast imao otvoriti predsjednik Društva hrvatskih književnika profesor Đuro Vidmarović. Uz pozdravne riječi predsjednika KLD-a Ivana De Ville te pod voditeljskom palicom pjesnikinje Lidije Puđak krenulo se s poezijom pjesnika iz Kanade, Australije, Južnoafričke Republike, Njemačke, Rumunjske, Italije, Švedske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske i naravno domaćina, članova KLD-a Rešetari. Program su uveličali tekstopisci, skladatelji, vrsni glazbeni gosti iz Beča Josip Čenić i Mijo Mišo Bijuklić. Uz njih nam se priključio iz Istre, točnije iz Rovinja sjajan kantautor duhovne glazbe Davor Terzić te divne mlade nade, tri sestre iz Nove Gradiške Andrea, Lara i Lorena Josipović. 
Na kraju programa zaslužnima za dugogodišnje očuvanje ove vrijedne manifestacije uručene su povelje. Završilo se uz najavu slijedeće godine i XXII. rešetaračkih susreta pjesnika koji će se održati 21. rujna 2019. godine te zagrljeno uz pjesmu Ne dirajte mi ravnicu. 
Drugo jutro pjesnici su bili nazočni na misi u crkvi Krista Kralja u Rešetarima. Liturgijsko slavlje vodio je župnik Josip Bogović, a svojim umijećem cijelu misu glazbeno su popratili Davor i Vesna Terzić. 
Medijski su nas podržali HRT na čelu sa Anom Tomašković. Live stream nam je kao i svake godine omogućio Unitas WebRadio Nova Gradiška te portal NG Buntovnici sa izvršnim direktorom Momirom Divjakom, te Posavska Hrvatska. 
Sve ovo potvrđuje važnost čuvanja hrvatske riječi posebice u dijaspori. Stoga ne čudi da se iz godine u godinu u Rešetare vraćaju pjesnici iz cijelog svijeta.

 XXI. Rešetarački susreti pjesnika

Zagrljaj svima <3 Lidija Puđak

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner