Četvrta bienalna izložba SB=NG:

Riječ je o multimedijalnoj izložbi realiziranoj sredstvima Ministarstva kulture RH i Grada Nova Gradiška na kojoj izlaže 13 umjetnika iz Slavonskoga Broda i Nove Gradiške.

Koja je u organizaciji Gradskog muzeja Nova Gradiška otvorena 22. rujna u njegovu galerijskom prostoru. Radove su predstavili Miroslav Pišonić, Gordan Bijelić, Igor Čabraja, Zlatko Kozina, Ivica Kurtz, Matej Knežević, Ante Rašić, Ivan Šeremet, Alojzije Cindrić, Jelena Kovre, Mladen Lovrić, Antun Maračić, Damir Sokić.

Radi se o umjetnicima različitih profila, koji redovito izlažu , nagrađivani su, predaju i bave se različitim temama u različitim medijima. I ovoga su puta provokativno, ali duhovito, umjetnošću propitkivali aktualna, a opet svevremenska pitanja. - Jednostavnim vizualnim aluzijama kroz predmete koji nas okružuju, upućujući na prostorno-vremenske odnose, podsjećaju nas na prošlost iz koje bismo trebali učiti i govore nam o svakodnevici koju često uzimamo zdravo za gotovo dok ona u sebi krije pregršt mudrosti, a na nama je primijetiti što zapravo živimo. Svaki je rad podložan individualnoj interpretaciji koja se većinom nameće u obliku pitanja. To ga ne čini manje razumljivim, već slojevitijim i time korisnijim. Jer što je korisnije od poticanja na razmišljanje, na uočavanje i shvaćanje problematike?-napisala je Gordana Đuričić u uvodu Kataloga koji prati izložbu i kojega je opremio Gordan Bijelić, uz Miroslava Pišonića, autor koncepcije izložbe SB=NG.

Velikom broju okupljenih dobrodošlicu je poželjela dr. Marija Mihaljević izražavajući zadovoljstvo što Gradski muzej NG može ugostiti i jedan drugačiji likovni izričaj. O izložbi i temeljima na kojima je nastala, a to je kolegijalnost slavonskobrodskih i novogradiških umjetnika, govorio je Miroslav Pišonić, a potom i Antun Maračić, koji, kako je rekao, u Novoj Gradiški izlaže nakon četvrt stoljeća (Antun Maračić rođeni je Novogradiščanin, a kao mulitmedijalni umjetnik priredio je više od 30 samostalnih, sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, izveo je više vlastitih akcija i performancea. Djela su mu u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Moderne galerije Zagreb, Povijesnog muzeja Zagreb, grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice, kolekcijama Filip Trade i Thyssen-Bornemisza Art Contemporary).

SB - NG 2018.

Izložbu je otvorio novogradiški gradonačelnik Vinko Grgić te izrazio zadovoljstvo velikim zanimanjem publike za umjetnost i ujedno najavio bogatu kulturnu jesen u Novoj Gradiški. Izložba SB=NG: čija je "priča" počela prije osam godina zahvaljujući Miroslavu Pišoniću i Gordanu Bijeliću, otvorena je do 19. listopada.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner