PJESNICI FESTIVALA „JESEN I SARAJEVO-POETIKA PROSTORA“ U „VRATIMA OGLEDALA“ Michelangela Pistoletta

Muzej suvremene umjetnosti Ars Aevi otvorio je svoja vrata gostima pjesničkog festivala.

Muzej je obogaćen donacijama više od 150 umjetnika svjetskog glasa. Sa mnogo emocije i sa mnogo, mnogo ljubavi o samim počecima govorio nam je idejni pokretač gospodin Enver Hadžiomerspahić. Tako smo se u pjesničkom duhu prepoznali u djelu Michelangela Pistoletta koje nosi naziv „Vrata ogledala“ te zabilježili i fotografijom trenutak odlaska s onu stranu odraza.

Protekli vikend, točnije 21. i 22. rujna 2018. godine Udruženje umjetnika Planet Poezija je organiziralo festival poezije pod nazivom „Jesen i Sarajevo - Poetika prostora“. Zapravo radi se o Međunarodnom festivalu poezije „Četiri godišnja doba književnosti“ čiji se prvi dio održao u Hrvatskoj pod nazivom“ Ljeto i Zelina“. Cilj je okupljati i povezivati pisce, pjesnike, umjetnike koji će predstavljati zemlje i gradove te kroz toleranciju i bliskost povezati i obogatiti kulturna zbivanja te kao jedinstveni projekat povezati se kroz četiri godišnja doba.

 

Sarajevo je ( Dino i Tamara) bilo domaćin književnika i umjetnika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i naravno Bosne i Hercegovine. Direktorica festivala, književnica Tamara Čapelj, otvorila je zvanično festival na posve emotivan način osvrćući se na uzavrelu atmosferu koja je oko nas i potičući sve kulturnjake i umjetnike da što više rade na povezivanju i jedinstvu u kojemu se ne smije zaboraviti da svi nosimo ime ČOVJEK.

 

Dvodnevni se program održavao u prekrasnom prostoru galerije Colllegium Artisticum. Književnu, pjesničku riječ su uveličali i sjajni glazbenici: duet Enes Ibričević na gitari i Suzana Vinković na violini te saksofonist iz Zagreba Hajrudin Pašalić. Divne trenutke multimedijalnog poetskog performansa iz Varaždina su donijeli Ljubica Ribić i Milan Novak.

Desetominutno predstavljanje imali su Dražen Katunarić i Marijan Grakalić iz Hrvatske, Julijana Balaban i Vladimir Vukovića iz Srbije, Iztok Osojnika iz Slovenije, Katarina Sarić iz Crne Gore, te Ljubica Ostojić i Asmir Kujovića iz Bosne i Hercegovine.

Posjetiocima su se predstavili i Lidija Puđak, Ksenija Kancijan, Marijana Mrvoš, Rafaela Božić iz Hrvatske, Goran Matić iz Srbije, te domaći pjesnici: Viktor Majić, Jasmina Hanjalić, Šefik Daupović, Goran Vrhunc, Anes Oručević, Rasim Pršte, Nejla Bihorac, Snežana Kuntoš-Trobok, Ifeta Hrnjić, Maja Malešić, Dževad Hadžihasanović, Emir Porović i Tamara Čapelj.

Poput Vivaldija i njegova „Četiri godišnja doba“ pjesnici su poezijom prolazili kroz ljeto, jesen, zimu i proljeće. Temperamentno i maštovito nastajala je pjesma u pjesmi. Ono što je opipljivo, a ipak ne možete dotaći jer poezija je događaj, a pjesnik je može definirati i kao vađenje bisera iz školjke.

Kroz trodnevna posjet Sarajevu naši domaćini su gostujuće književnike proveli kroz kulturne i turističke znamenitosti Sarajeva, među kojima(kao što smo i na početku rekli) Muzej suvremene umjetnosti Ars Aevi, Baščaršiju, galeriju Isfahan, Avaz Twist Tower koji je najviša je zgrada u Sarajevu, sa koje se pruža fascinantan pogled na grad.

Do zime i slijedećega susreta, zagrljaj! <3

Lidija Puđak

.

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

TZGNG logo

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner