20 godina Likovne kolonije Petrović u Matici

Zamjenik ravnatelja HMI-ja u svom je pozdravnom slovu istaknuo dugogodišnju plodnu suradnju Matice i Rešetara, odnosno tamošnjih književnih i likovnih entuzijasta, a predsjednik Književno likovnog društva govorio je o povijesti likovne kolonije. Načelnik rešetaračke općine u prvi plan je stavio agilnost udruga u svojoj sredini, među kojima prednjači upravo Književno likovno društvo „Rešetari“

Međunarodna likovna kolonija „Antun Petrović“ djeluje u okviru Književno likovnog društva „Rešetari“, a ime je dobila po, široj javnosti manje poznatom, akademskom kiparu Antunu Petroviću,

koji je živio i umro u Rešetarima. Svake godine, u povodu kiparevog rođendana, u lipnju, KLD „Rešetari“ organizira susret likovnih umjetnika iz inozemstva koji stvaraju u parku likovne galerije u Rešetarima. Ta djela ostaju u galeriji, a dosada je sakupljen bogati fundus iz kojeg je izdvojeno tridesetak djela koja su, u povodu 20. obljetnice održavanja međunarodne kolonije, predstavljena zagrebačkoj likovnoj publici, na otvorenju izložbe u Hrvatskoj matici iseljenika, 28. rujna ove godine.

 

Moderatorica otvorenja izložbe Ljerka Galic, rukovoditeljica Odsjeka iseljeničke baštine Hrvatske matice iseljenika, govorila je na o samozatajnom umjetniku Antunu Petroviću koji za života nije samostalno izlagao što ne umanjuje vrijednost njegovih djela, poglavito portreta izrađenih u drvu, glini, sadri i bronci.

20 godina Likovne kolonije Petrović u Matici

Dr. sc. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja HMI -ja u svom je pozdravnom slovu istaknuo dugogodišnju plodnu suradnju Matice i Rešetara, odnosno tamošnjih književnih i likovnih entuzijasta, a predsjednik Književno likovnog društva Ivan De Villa govorio je o povijesti likovne kolonije. Podsjetio je kako je prva i jedina izložba samostalna izložba Antuna Petrovića održana posthumno, u Rešetarima 1981. godine. Prisutnima na otvaranju izložbe obratio se i načelnik rešetaračke općine Zlatko Aga stavljajući u prvi plan agilnost udruga u svojoj sredini, među kojima prednjači upravo Književno likovno društvo „Rešetari“.

Tekst: Ljerka Galic;