Pjesničkom riječju STOP NASILJU NAD ŽENAMA 2018.god

25.11. na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, po peti puta se u Zagrebu u Kulturnom centru Dubrava održao pjesničko glazbenim program kao apel, kao vrisak, kao zajednički cilj zaštitit i naučiti poštovati ŽENU.

Sam uvod u program je bio dramski prikaz, a poetska riječ. Adaptirani izvod iz filma Jake žene koji je moderirala Laura Klapka čitale su Hanna Klapka, Ljiljana Lipovac, Laura Klapka te Lidija Puđak uz podlogu otkucaja srca te uz plesne pokrete Paule Puđak i glumske statue ( Kijara Ivanjec i Karla Klapka). Isti prikaz na samom početku programa izmamio je mnogima suze. Prikaz nasilja nad ženom u stvarnom obliku, istina kojoj dajemo mogućnost da se promijeni. Sve prisutne pozdravili smo uvodom koji je napisala inicijatorica projekta Lidija Puđak, a koji se čita kao uvod na svim programima. I ove godine u projekat je ušlo 37 gradova širom regije. I ove godine svi zajedno smo pokušali biti svjetlost, biti čulo, biti ono što je potrebno u borbi za ljepotu življenja.

Na samom programu u Zagrebu sudjelovali su posebi gosti ispred svojih institucija a to su:

U ime gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandiće

viša stručna savjetnica pročelnice u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Iva Prpić

Ispred organizacije B.a.B.e.

magistra psihologije, pravna savjetnica

gđa. Svjetlana Knežević

Ispred Ministarstva unutarnjih poslova

voditeljica Odjela maloljetničke delikvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji gđa. Nikolina Grubišić Požar

Ispred Povjerenstva za zaštitu od nasilja u obitelji

članica Ana Tomašković

Ispred HSO Roma pravni savjetnik gdin Ivan Rumbek

Ispred Zajednice saveza osoba s invaliditetom U Hr (SOIH)

gđa. Marica Mirić

Ispred Društva albanskih umjetnika Hrvatske „Dea“

gđa. Lili Koci

Ispred Udruge liječnika u Hr dr.spec.ob medicine

gđa. Josipa Rodić

Ne želimo si dati povoda da razmišljamo na način da je obraćanje u ime institucija prisutnima, kao i pismo podrške gđe. Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, bio samo običan kliše. Želimo vjerovati da svi rade srcem u poboljšanju rješavanja problema. I ne radi se na ovim programima samo o nasilju nad ženama nego općenito radimo programe i pišemo kroz poeziju protiv svih vrsta nasilja. Posebno nas je oduševila gđa. Nikolina Grubišić Požar koja stigla ispred Ministarstva unutarnjih poslova a ujedno je voditeljica Odjela maloljetničke delikvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji i to ne samo svojim izlaganjem nego i samom prisutnošću na cjelokupnom i dugotrajnom programu.

 

Publiku su na svojstven i ujedno veličanstven način pozdravili književnici, glumci dobro poznati humanisti, veliki ljudi Enes Kišević i Zdenko Jelčić.

Njima se pridružila i divna mlada dama, glumica Nikolina Prkačin.

I plesno i glazbeno smo doživljavali ljepotu kroz koju su nas vodili, na samom početku mlada sopranistica Stefani Pijetlović te pijanista Ivan Varošanec i to sa dvije operne arije. Mlada riječanka Matea Matić nas je također oduševila svojim pjevačkim mogučnostima sa dvije nježne skladbe i na samom kraju Josip Čenić i Mijo Mišo Bijuklić koji su nam stigli iz Beča te smo skupa s njima zapjevali.

Tokom cijele večeri svojim kazivanjem poezije posvećene samom nazivu programa obogatilo nas je preko dvadeset pjesnika.

Uz samo inicijatoricu veliki obol ovom programu dala je dugogodišnja suradnica u samoj organizaciji Ljiljana Lipovac, te pjesnikinja Laura Klapka.

Zajedničkim idejama cilj i teret koji smo si stavili na ramena ne bacamo nakon programa da čeka slijedeću godinu, nećemo čekati da se samo od sebe nešto desi nego nam je zadaća kroz cijelu godinu izazivati medije i tražiti prostor i način kojim ćemo pronaći spas svake žrtve bilo kojega nasilje.

Lidija Puđak

UNITAS WebRadio On line:09:00-22:00 h Klikni i slušaj

UNITAS WebRadio Nova Gradiška

R Winamp R WMP

R Real R Quik

Suradnici

 Logo  TZ GNG 1

 baner.romski portal

 UDD logi

LUNA logo

LAG baner